Placki ziemniaczane to danie niedrogie, o wielkich kulinarnych możliwościach. Do ich przygotowania potrzebujesz ziemniaków, jaj, mąki, ewentualnie cebuli i tłuszczu do smażenia.
Źródło: Shutterstock
Rozwiń
Placki ziemniaczane krok po kroku
Wybierz duże ziemniaki, najlepiej odmiany o dużej ilości skrobi. Obierz je ze skórki, wypłucz i osusz.
Źródło: Shutterstock
Rozwiń
Placki ziemniaczane krok po kroku
Ziemniaki zetrzyj na tarce - wybór rodzaju oczek zależy od ciebie. Gdy chcesz placki chrupiące - wybierz duże oczka, gdy chcesz bardziej pulchne - zetrzyj ziemniaki na drobnych oczkach. Do startych ziemniaków możesz dodać startą cebulę. Następnie dodaj jajko, a jeśli masa wydaje ci się zbyt rzadka - dodaj trochę mąki. Starannie wymieszaj.
Źródło: Shutterstock
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Placki ziemniaczane krok po kroku
Placki smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami: cukrem lub solą, kwaśną śmietaną, śledziami, łososiem, gulaszem, sosem grzybowym.
Źródło: Shutterstock
Rozwiń
Placki ziemniaczane krok po kroku
Podawaj z ulubionymi dodatkami: cukrem lub solą, kwaśną śmietaną, śledziami, łososiem, gulaszem, sosem grzybowym.