Powrót do artykułu
Placki ziemniaczane krok po kroku
Fot.: Shutterstock
Placki ziemniaczane krok po kroku
Fot.: Shutterstock
Placki ziemniaczane krok po kroku
Fot.: Shutterstock
Placki ziemniaczane krok po kroku
Fot.: Shutterstock
Placki ziemniaczane krok po kroku
Fot.: Shutterstock
Zobacz następną galerię
Sałatka warstwowa TIFFANY
Sałatka warstwowa TIFFANY

Sałatka warstwowa TIFFANY

Placki ziemniaczane krok po kroku

Placki ziemniaczane krok po kroku

Placki ziemniaczane krok po kroku

Placki ziemniaczane to danie niedrogie, o wielkich kulinarnych możliwościach. Do ich przygotowania potrzebujesz ziemniaków, jaj, mąki, ewentualnie cebuli  i  tłuszczu do smażenia.

Placki ziemniaczane krok po kroku

Wybierz duże ziemniaki, najlepiej odmiany o dużej ilości skrobi. Obierz je ze skórki, wypłucz i osusz.

Placki ziemniaczane krok po kroku

Ziemniaki zetrzyj na tarce - wybór rodzaju oczek zależy od ciebie. Gdy chcesz placki chrupiące - wybierz duże oczka, gdy chcesz bardziej pulchne - zetrzyj ziemniaki na drobnych oczkach.  Do startych ziemniaków możesz dodać startą cebulę. Następnie dodaj jajko, a jeśli  masa wydaje ci się zbyt rzadka - dodaj trochę mąki. Starannie wymieszaj.

Placki ziemniaczane krok po kroku

Placki smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Podawaj z ulubionymi  dodatkami: cukrem lub solą, kwaśną śmietaną, śledziami, łososiem, gulaszem, sosem grzybowym.

Placki ziemniaczane krok po kroku

Podawaj z ulubionymi  dodatkami: cukrem lub solą, kwaśną śmietaną, śledziami, łososiem, gulaszem, sosem grzybowym.

email