Łosoś - wartości odżywcze, właściwości. Dlaczego warto jeść łososia?
Łosoś kiedyś uchodził za rybę luksusową, teraz jadamy go nie tylko od święta. Doskonale nadaje się na szybki obiad, nie obędzie się bez niego żadne przyjęcie. Łatwo go przygotować na wiele sposobów - w każdej postaci jest pyszny. Ale przede wszystkim to morska zdrowa ryba, którą warto jeść ze względu na jej właściwości.
Spis treści
- Łosoś dobry, bo tłusty
- Jak kupować łososia?
- Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego należy jeść ryby morskie!
- Zobacz galerię z przepisami na dania z ryb w puszce!
Łososia zaliczamy do ryb morskich, ale tak naprawdę to ryba dwuśrodowiskowa. Ten drapieżnik żyje w morzu, ale na tarło wpływa do rzek, niejednokrotnie pokonując kilkaset kilometrów, by złożyć ikrę. Młode łososie żyją w rzekach przez pierwsze 2-4 lata, a potem dorastają już w morzu.
Choć w Polsce króluje łosoś norweski, to można u nas też niekiedy spotkać łososie bałtyckie, które na tarło wpływają do rzek Pomorza Zachodniego, Wisły i Odry. Łosoś bałtycki jest objęty ścisłą ochroną gatunkową i nie wolno go odławiać. Dorosły łosoś ma 50-150 cm długości, waży 5-30 kg. W naszych sklepach niepodzielnie króluje łosoś hodowlany. Łatwo go poznać po... łososiowym kolorze - ten żyjący w naturalnych warunkach nie ma tak intensywnej barwy.
Łosoś dobry, bo tłusty
Niezależnie od odmiany łosoś jest rybą pełna zalet: bogata w białko, witaminy A, D i E. Należy do ryb tłustych, największą zaletą łososia są korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3.
Jak kupować łososia?
W sklepach mamy wielki wybór łososi – są świeże i mrożone, wędzone i w przetworach. Świeże tuszki są sprzedawane z głową, ale już sprawione. Taką rybę trzeba jednak starannie oskrobać z łusek, a potem wypłukać pod bieżącą zimną wodą, gdyż łuski łatwo przylepiają się do tuszki. Znacznie wygodniej kupić świeżą rybę w formie filetów lub podzieloną na dzwonka. Widoczne ości można przed obróbką usunąć pęsetą,
Kupując wędzonego łososia w plastrach, wybierajmy płaty równej grubości z regularnymi i dużymi słojami tłuszczowymi. Oprócz zwykłych płatów mamy również z cytryną, koperkiem, a w wersji luksusowej są one przekładane (dla wygody) pergaminem.
Na tatara rybnego albo sałatkę można kupić znacznie tańszego wędzonego łososia w skrawkach. Są też kabanosy z łososia, z wyglądu do złudzenia przypominające kabanosy tradycyjne.