Awokado to nie tylko owoc stosowany na wieczorne przekąski. Dojrzałe awokado wraz z chlebem razowym i sosem jogurtowym z ziołami stworzy smaczne i odżywcze śniadanie dla naszych pociech. Bo nie każdy z nas zdaje sobie sprawę, że miąższ awokado jest o wiele bardziej kaloryczny niż smażony filet z kurczaka.
Poniżej podajemy przepis na meksykańską przystawkę - pastę guacamole, świetnie pasującą do chipsów nachos czy paluszków z ciasta francuskiego.
Pasta guacamole - przepis
Składniki:
2 dojrzałe owoce awokado
2 małe cebulki szalotki
3 ząbki czosnku
sok z dwóch limonek
sos tabasco
Przygotowanie:
Z umytego i obranego awokado usuwamy pestki. Miąższ rozgniatamy na pastę i skrapiamy sokiem z limonki.
Cebulę i czosnek siekamy drobno i łączymy z awokado. Dodajemy kilka kropel sosu tabasco, ale nie za dużo, by pasta nie była za ostre. Tabasco odpowiada za charakterystyczny ostry smak całej pasty.
Do guacamole dodatkowo możemy dodać drobno pokrojone pomidorki koktajlowe.
Pastę podajemy np. z plackami tortilli lub z chipsami nachos. Smacznego!