Co to jest guacamole i jak je zrobić?

2018-04-13 15:46

Guacamole to nic innego jak meksykańska przystawka w postaci pasty, której głównym składnikiem jest awokado. Ta zielona pasta idealnie komponuje się z chipsami nachos i tortillą. Sprawdź, jak zrobić pyszne guacamole dla gości.

Co to jest guacamole i jak je zrobić?
Autor: Shutterstock Guacamole to przekąska z kuchni meksykańskiej, która świetnie nadaje się na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi

Awokado to nie tylko owoc stosowany na wieczorne przekąski. Dojrzałe awokado wraz z chlebem razowym i sosem jogurtowym z ziołami stworzy smaczne i odżywcze śniadanie dla naszych pociech. Bo nie każdy z nas zdaje sobie sprawę, że miąższ awokado jest o wiele bardziej kaloryczny niż smażony filet z kurczaka.

Poniżej podajemy przepis na meksykańską przystawkę - pastę guacamole, świetnie pasującą do chipsów nachos czy paluszków z ciasta francuskiego.

Pasta guacamole - przepis

Składniki:

2 dojrzałe owoce awokado

2 małe cebulki szalotki

3 ząbki czosnku

sok z dwóch limonek

sos tabasco

Przygotowanie:

Z umytego i obranego awokado usuwamy pestki. Miąższ rozgniatamy na pastę i skrapiamy sokiem z limonki.

Cebulę i czosnek siekamy drobno i łączymy z awokado. Dodajemy kilka kropel sosu tabasco, ale nie za dużo, by pasta nie była za ostre. Tabasco odpowiada za charakterystyczny ostry smak całej pasty.

Do guacamole dodatkowo możemy dodać drobno pokrojone pomidorki koktajlowe.

Pastę podajemy np. z plackami tortilli lub z chipsami nachos. Smacznego!