Sos guacamole: klasyk kuchni meksykańskiej [przepis]
2022-02-18

łatwy
15 min
4
Sos guacamole to jedno z najbardziej znanych dań kuchni meksykańskiej. Zobacz prosty przepis na guacamole, czyli aromatyczną pastę z awokado. Gęsty sos guacamole podaje się z pieczywem, nachos, warzywami lub mięsem.
SKŁADNIKI
- 2 awokado
- 1 limonka
- 1 papryczka chili
- 1 pomidor
- 1 cebula
- natka kolendry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Awokado zmiksuj albo rozgnieć widelcem, od razu dodając sok z limonki, aby miąższ nie ściemniał.
- Dodaj pokrojony w drobną kostkę pomidor (bez pestek i skórki), posiekaną cebulę, papryczkę i kolendrę.
- Dopraw solą i pieprzem.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?