Sos guacamole: klasyk kuchni meksykańskiej [przepis]

2022-02-18
Archiwum Zdrowia
Sos guacamole
Autor: thinkstockphotos.com Guacamole to nie tylko pyszna pasta do przekąsek, lecz także moc wartości odżywczych
łatwy
15 min
4

Sos guacamole to jedno z najbardziej znanych dań kuchni meksykańskiej. Zobacz prosty przepis na guacamole, czyli aromatyczną pastę z awokado. Gęsty sos guacamole podaje się z pieczywem, nachos, warzywami lub mięsem.

SKŁADNIKI

  • 2 awokado
  • 1 limonka
  • 1 papryczka chili
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • natka kolendry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Awokado zmiksuj albo rozgnieć widelcem, od razu dodając sok z limonki, aby miąższ nie ściemniał.
  • Dodaj pokrojony w drobną kostkę pomidor (bez pestek i skórki), posiekaną cebulę, papryczkę i kolendrę.
  • Dopraw solą i pieprzem.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Archiwum Zdrowia