Orzeźwiające lemoniady z herbaty na upał. 5 przepisów na mrożone herbaty
Pyszne lemoniady, które w łatwy sposób można samodzielnie przygotować w domu, to najlepsze napoje na upały. Dzięki tym sprawdzonym przepisom możecie zrobić pyszne mrożone napoje z herbaty, które orzeźwią, ochłodzą i nawodnią organizm. Oto pięć przepisów na obłędne lemoniady przygotowane na bazie herbat.
Spis treści
- Lemoniada na bazie herbaty
- Jak zrobić lemoniadę z herbaty?
- Przepisy na lemoniady z herbaty
- Lemoniada Rooibos z pomarańczą – przepis krok po kroku
- Mango Ice Tea – przepis krok po kroku
- Lemoniada herbaciana z arbuzem – przepis krok po kroku
- Ice Tea z miętą – przepis krok po kroku
- Tropikalna lemoniada herbaciana – przepis krok po kroku
Lemoniada na bazie herbaty
Lemoniada to prosty i szybki sposób na orzeźwienie podczas upalnego dnia. Przygotowana na bazie naparu z herbaty zielonej, owocowej, ziołowej, białej czy rooibos smakuje pysznie, dodaje energii i poprawia humor. Jednocześnie doskonale nawadnia organizm, co jest szczególnie ważne w czasie upalnych dni.
Jak zrobić lemoniadę z herbaty?
Napoje na upały przygotowane na bazie herbaty są nie tylko pyszne, ale zawierają cenne dla zdrowia substancje. Robi się je łatwo i szybko, ale trzeba pamiętać, że herbata powinna całkowicie ostygnąć. Warto też mieć zapas kostek lody w zamrażarce.
Jak więc przyrządzić pyszną domową lemoniadę z herbaty? Ostudzoną herbatę miesza się z innymi składnikami i kostkami lodu. W zależności od przepisu do dzbanka dodaje się sok pomarańczowy, plasterki cytryny i limonki oraz owoce. Mogą to być brzoskwinie, arbuz, ananas czy mango. Słodyczy dodaje miód i syrop klonowy. Nutę świeżości zapewnią listki mięty i melisy.
Przepisy na lemoniady z herbaty
- Wszystkie przepisy, które tu znajdziecie, są łatwe i bez problemu każdy możne zrobić pyszną lemoniadę w domowych warunkach.
- Czas przygotowania nie jest długi. Należy jednak pamiętać, aby herbaty zaparzyć wcześniej. Powinny całkowicie ostygnąć, zanim doda się do nich inne składniki.
- Do przygotowania pysznej lemoniady herbacianej nie potrzeba wielu składników. Dodatki to proste i niedrogie produkty, które są łatwo dostępne.
- Lemoniadę można zrobić z herbaty zielonej, miętowej, o smaku mango lub białej. W każdej wersji napój będzie smakował wybornie.
- To przepisy podstawowe, które można modyfikować w zależności od własnych preferencji smakowych.
Lemoniada Rooibos z pomarańczą – przepis krok po kroku
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
- 4 szklanki naparu z herbaty Rooibos
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- garść listków melisy
- kostki lodu
Przygotowanie
1. Ostudzoną herbatę Rooibos przelać do dzbanka wypełnionego kostkami lodu.
2. Wlać sok z pomarańczy i syrop klonowy. Dodać listki melisy. Wymieszać.
3. Podawać w upalne dni.
Mango Ice Tea – przepis krok po kroku
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
- 4 szklanki naparu z owocowej herbaty o smaku mango
- 1/2 mango
- 4 plasterki cytryny
- kostki lodu
Przygotowanie
1. Do dzbanka wypełnionego kostkami lodu wlać ostudzoną herbatę z mango.
2. Dodać pokrojone w kostkę mango i plasterki cytryny. Wymieszać.
3. Podawać do razu.
Lemoniada herbaciana z arbuzem – przepis krok po kroku
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
- 4 szklanki naparu z białej herbaty
- 200 g arbuza bez skóry i pestek
- kostki lodu
Przygotowanie
1. Dzbanek napełnić lodem i pokrojonym w drobną kostkę arbuzem pozbawionym skóry i pestek.
2. Wlać ostudzoną białą herbatę i wymieszać.
3. Podawać od razu.
Ice Tea z miętą – przepis krok po kroku
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
- 4 szklanki naparu z mięty
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- plasterki limonki
- listki świeżej mięty
- kostki lodu
Przygotowanie
1. Do dzbanka przełożyć kostki lodu. Wlać ostudzoną miętę i wsypać cukier trzcinowy. Wymieszać.
2. Dodać plasterki limonki i listki świeżej mięty. Wymieszać.
3. Podawać od razu.
Tropikalna lemoniada herbaciana – przepis krok po kroku
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
- 3 i 1/2 szklanki naparu z zielonej herbaty
- 1/2 szklanki nektaru bananowego
- 100 g świeżego ananasa
- 1 brzoskwinia
- kostki lodu
Przygotowanie
1. Do dzbanka przełożyć kostki lodu. Wlać ostudzoną zieloną herbatę i nektar bananowy.
2. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa i brzoskwinię. Wymieszać.
3. Podawać od razu.
Zobacz galerię i poznaj inne przepisy na pyszne domowe lemoniady.