Domowe lemoniady - zdrowe orzeźwienie w upalne dni
Gdy w upalne dni dokucza ci pragnienie, gaś je nie tylko wodą, ale także domową lemoniadą. Dlaczego? Podczas upałów pocimy się, a wraz z potem tracimy cenne mikroelementy, na czym cierpi nasza gospodarka elektrolitowa. Dlatego warto pić wodę z owocowymi lub warzywnymi dodatkami, z ziołami. Uzupełniamy w ten sposób braki, a poza tym... smak i wygląd też się liczy! Szklanka zimnej lemoniady prezentuje się o wiele bardziej kusząco niż szklanka wody, lepiej też smakuje. I przypominamy - domowa lemoniada na pewno jest zdrowsza od gotowego napoju chłodzącego i mniej od niego słodka. Możemy też w ogóle nie używać cukru do przygotowania lemoniad albo zastąpić go jednym ze zdrowych słodzików.
Lemoniada czereśniowa: orzeźwiający napój z czereśni
Jeśli uwielbiacie czereśnie to ten przepis jest dla was! Lemoniada czereśniowa to pyszna alternatywa dla tradycyjnego kompotu. Czereśniowe orzeźwienie idealne jest dla upalne dni.
Składniki
sok z 6 cytryn
nieco ponad pół szklanki cukru
1,7 litra wody
pół kilograma drylowanych czereśni
lód
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Ucieraj sok z cytryny z cukrem do momentu, aż cząsteczki cukru się rozpuszczą i powstanie gęsty syrop.
Do dzbanka z wodą dodaj cytrynowy syrop i czereśnie. Wymieszaj.
Podawaj wlewając lemoniadę do szklanek wypełnionych w 1/3 kostkami lodu.
Lemoniada truskawkowa: orzeźwiający napój ze świeżych truskawek i rabarbaru
Truskawkowa lemoniada smakuje zarówno najmłodszym, jak i najstarszym. Dostarcza witamin, ma niewiele kalorii i korzystnie wpływa na odchudzanie. Znakomicie nadaje się do gaszenia pragnienia w upalne dni. Podpowiadamy, jak przygotować pyszną lemoniadę truskawkową.
Składniki
1 kg rabarbaru
1 kg truskawek
sok z 1 cytryny
skórka otarta z cytryny
2 szklanki cukru
2 litry wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Truskawki również myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na plastry.
Do rondla wkładamy pokrojony rabarbar, dodajemy cukier i skórkę z cytryny. Zalewamy całość wodą i gotujemy, aż cukier się rozpuści.
Dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodajemy połowę truskawek i gotujemy jeszcze chwilę (1-2 minuty). Studzimy i przecieramy przez sito.
Dodajemy sok z cytryny, resztę truskawek. Wlewamy do szklanek i dodajemy kostki lodu. Dekorujemy.
Lemoniada cytrusowa - przepis na lemoniadę z cytryn, limonek i pomarańczy
Lemoniada z limonek, cytryn i pomarańczy to bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny napój na upalne dni. Podajemy dobry przepis na lemoniadę cytrusową. Sprawdź, jak ją przygotować.
Składniki
2 pomarańcze
sok z 2 pomarańczy
2 cytryny
sok z 1 cytryny
2 limonki
sok z 2 limonek
syrop przygotowany z 2 litrów wody i 8 łyżek cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Cytrusy umyć i pokroić w plasterki.
Wlać do dzbanka sok wyciśnięty z cytrusów i syrop cukrowy, a następnie dodać do niego pokrojone w plasterki owoce.
Całość wstawić na kilka godzin do lodówki.
Podawać z plasterkami owoców i lodem.
Lemoniada arbuzowa: przepis na orzeźwiającą lemoniadę
Lemoniada arbuzowa zaskakuje swoim oryginalnym smakiem i pięknym zapachem, a na dodatek skutecznie gasi pragnienie. Sprawdź, jak przygotować lemoniadę arbuzową. Podajemy dobry przepis.
Składniki
2 kg miąższu z arbuza
3 cytryny
1 limonka
6 łyżek cukru
1 l wody
listki mięty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Przygotowujemy syrop z wody i cukru, studzimy.
Blendujemy arbuza.
Wyciskamy sok z cytryn.
Syrop łączymy z arbuzowym musem i sokiem z cytryny.
Do całości dodajemy listki mięty i 1 pokrojoną w plasterki limonkę.
Chłodzimy w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
Podajemy z lodem.
Lemoniada ogórkowa z rozmarynem i miodem gryczanym
Lemoniada ogórkowa najlepiej spośród wszystkich lemoniad gasi pragnienie. A w dodatku, dzięki miodowi gryczanemu, jest również bardzo zdrowa. Podajemy przepis na wyjątkową lemoniadę z ogórków z rozmarynem. Sprawdź, jak ją przygotować.
Składniki
3 ogórki
kawałek startego imbiru ok. 1,5 cm
1 limonka
1 l wody
miód gryczany do smaku (ok. 3 łyżek)
listki mięty
gałązka rozmarynu
kostki lodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Ogórki myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Imbir drobno siekamy
Limonkę kroimy w plasterki.
Wszystkie składniki wkładamy do dzbanka, dodajemy pożądaną ilość miodu gryczanego i zalewamy wodą. Mieszamy.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Podajemy przelaną przez sito z kostkami lodu.