Gdy w upalne dni dokucza ci pragnienie, gaś je nie tylko wodą, ale także domową lemoniadą. Dlaczego? Podczas upałów pocimy się, a wraz z potem tracimy cenne mikroelementy, na czym cierpi nasza gospodarka elektrolitowa. Dlatego warto pić wodę z owocowymi lub warzywnymi dodatkami, z ziołami. Uzupełniamy w ten sposób braki, a poza tym... smak i wygląd też się liczy! Szklanka zimnej lemoniady prezentuje się o wiele bardziej kusząco niż szklanka wody, lepiej też smakuje. I przypominamy - domowa lemoniada na pewno jest zdrowsza od gotowego napoju chłodzącego i mniej od niego słodka. Możemy też w ogóle nie używać cukru do przygotowania lemoniad albo zastąpić go jednym ze zdrowych słodzików.
Jeśli uwielbiacie czereśnie to ten przepis jest dla was! Lemoniada czereśniowa to pyszna alternatywa dla tradycyjnego kompotu. Czereśniowe orzeźwienie idealne jest dla upalne dni.
sok z 6 cytryn
nieco ponad pół szklanki cukru
1,7 litra wody
pół kilograma drylowanych czereśni
lód
Ucieraj sok z cytryny z cukrem do momentu, aż cząsteczki cukru się rozpuszczą i powstanie gęsty syrop.
Do dzbanka z wodą dodaj cytrynowy syrop i czereśnie. Wymieszaj.
Podawaj wlewając lemoniadę do szklanek wypełnionych w 1/3 kostkami lodu.
Truskawkowa lemoniada smakuje zarówno najmłodszym, jak i najstarszym. Dostarcza witamin, ma niewiele kalorii i korzystnie wpływa na odchudzanie. Znakomicie nadaje się do gaszenia pragnienia w upalne dni. Podpowiadamy, jak przygotować pyszną lemoniadę truskawkową.
1 kg rabarbaru
1 kg truskawek
sok z 1 cytryny
skórka otarta z cytryny
2 szklanki cukru
2 litry wody
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Truskawki również myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na plastry.
Do rondla wkładamy pokrojony rabarbar, dodajemy cukier i skórkę z cytryny. Zalewamy całość wodą i gotujemy, aż cukier się rozpuści.
Dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodajemy połowę truskawek i gotujemy jeszcze chwilę (1-2 minuty). Studzimy i przecieramy przez sito.
Dodajemy sok z cytryny, resztę truskawek. Wlewamy do szklanek i dodajemy kostki lodu. Dekorujemy.
Lemoniada z limonek, cytryn i pomarańczy to bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny napój na upalne dni. Podajemy dobry przepis na lemoniadę cytrusową. Sprawdź, jak ją przygotować.
2 pomarańcze
sok z 2 pomarańczy
2 cytryny
sok z 1 cytryny
2 limonki
sok z 2 limonek
syrop przygotowany z 2 litrów wody i 8 łyżek cukru
Cytrusy umyć i pokroić w plasterki.
Wlać do dzbanka sok wyciśnięty z cytrusów i syrop cukrowy, a następnie dodać do niego pokrojone w plasterki owoce.
Całość wstawić na kilka godzin do lodówki.
Podawać z plasterkami owoców i lodem.
Lemoniada arbuzowa zaskakuje swoim oryginalnym smakiem i pięknym zapachem, a na dodatek skutecznie gasi pragnienie. Sprawdź, jak przygotować lemoniadę arbuzową. Podajemy dobry przepis.
2 kg miąższu z arbuza
3 cytryny
1 limonka
6 łyżek cukru
1 l wody
listki mięty
Przygotowujemy syrop z wody i cukru, studzimy.
Blendujemy arbuza.
Wyciskamy sok z cytryn.
Syrop łączymy z arbuzowym musem i sokiem z cytryny.
Do całości dodajemy listki mięty i 1 pokrojoną w plasterki limonkę.
Chłodzimy w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
Podajemy z lodem.
Lemoniada ogórkowa najlepiej spośród wszystkich lemoniad gasi pragnienie. A w dodatku, dzięki miodowi gryczanemu, jest również bardzo zdrowa. Podajemy przepis na wyjątkową lemoniadę z ogórków z rozmarynem. Sprawdź, jak ją przygotować.
3 ogórki
kawałek startego imbiru ok. 1,5 cm
1 limonka
1 l wody
miód gryczany do smaku (ok. 3 łyżek)
listki mięty
gałązka rozmarynu
kostki lodu
Ogórki myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Imbir drobno siekamy
Limonkę kroimy w plasterki.
Wszystkie składniki wkładamy do dzbanka, dodajemy pożądaną ilość miodu gryczanego i zalewamy wodą. Mieszamy.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Podajemy przelaną przez sito z kostkami lodu.