Jak powstaje zielona herbata?
Zielona herbata nie jest odmianą herbaty. Od czarnej różni się tylko sposobem preparowania. Listki przyszłej czarnej herbaty poddaje się więdnięciu, fermentacji (wtedy utleniają się garbniki i listki ciemnieją) oraz suszeniu. W przypadku zielonej herbaty pomija się proces fermentacji.
Co zawiera zielona herbata?
Zielona herbata ma mnóstwo witamin (głównie A, B i C) i mikroelementów. Zawiera też cenne polifenole, które chronią przed szkodliwymi wolnymi rodnikami, które przyspieszają proces starzenia komórek. By zachować dobroczynne właściwości zielonej herbaty, trzeba ja odpowiednio parzyć.
Zielona herbata: sposób parzenia
Woda. Powinna być miękka, pozbawiona żelaza i chloru, który fałszuje smak. Odpowiednią wodę zyskamy filtrując ją lub gotując przez 5 minut w otwartym czajniku.
Temperatura wody. Zielonej herbaty nie wolno zalewać wrzątkiem, który niszczy substancje bioaktywne. Chińskie zielone herbaty (np. Gun Powder) zalewa się wodą o temperaturze 80-85 stopni. Japońskie (np. Kokeicha) zalewamy wodą o temperaturze 70 stopni.
Proporcje. Zielona herbata jest bardziej wydajna od czarnej. Na litr wody wystarczy 10 g liści.
Czas parzenia. Jeśli chcesz, by herbata działała pobudzająco, parz ją 2-3 minuty. Jeśli ma działać odprężająco – parz listki ok. 6 minut. Nie parz listków dłużej, bo napar będzie zbyt mocny i gorzki.
Wielokrotność parzenia listków. Zieloną herbatę można parzyć trzykrotnie. Najzdrowsze jest drugie parzenie.