Bez drożdży i piekarnika, a pyszny i chrupiący. Ten szybki chleb piekę w Air Fryerze

2025-11-24 13:13

Air Fryer to nieduże urządzenie AGD, które zdobywa coraz więcej fanów. Idealnie sprawdza się do przyrządzenia wielu pysznych potraw w zdrowszej wersji. Pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze. Mało kto wie, że w Air Fryerze można upiec pyszny domowy chleb z miękkim środkiem i chrupiąca skórką. Jak to zrobić? Poznajcie prosty i szybki przepis na chleb bez drożdży z Air Fryera.

chleb z air fryera

i

Autor: Shutterstock Już nie musisz piec chleba w piekarniku. Błyskawicznie zrobisz go w Air Fryerze.
łatwy
10 min
8

Dieta wegetariańska

Czy da się upiec chleb w Air Fryerze?

W Air Fryerze można przyrządzić mnóstwo pysznych i zdrowych potraw. Można gotować w nim jajka, a nawet piec ciasta. Idealnie nadaje się też do przygotowania domowego chleba bez drożdży, który można serwować przez cały dzień – od śniadania, przez obiad, po kolację. Taki bochenek smakuje lepiej niż z piekarni. W czasie pieczenia rośnie równomiernie, jego środek jest miękki i pachnący, a skórka przyjemnie chrupiąca.

Dlaczego warto upiec chleb w Air Fryerze?

  • Czas – Air Fryer nagrzewa się szybciej niż tradycyjny piekarnik, co skraca czas pieczenia chleba.
  • Energia – podczas pieczenia chleba Air Fryer zużywa mniej energii niż piekarnik elektryczny czy gazowy.
  • Smak – chleb bez drożdży upieczony w Air Fryerze ma obłędny aromat i smakuje pysznie, a jego skórka jest chrupiąca.
  • Porcje – ze względu na ograniczoną przestrzeń w Air Fryerze można piec małe bochenki, które wystarczą dla całej rodziny idealnie na jeden dzień.

Jak zrobić chrupiący chleb w Air Fryerze?

Przepis na domowy chleb bez drożdży pieczony w Air Fryerze jest bardzo łatwy. Jego największą zaletą jest czas przygotowania. Do ciasta nie dodaje się drożdży, więc nie trzeba czekać aż wyrośnie. Pieczenie także nie jest długie. Lista składników jest w miarę krótka i obejmuje proste produkty, które z łatwością można kupić w wielu sklepach przez cały rok. Smak chleba z Air Fryera przygotowanego według tego przepisu podkręca żółty ser oraz bazylia. Te dwa dodatki sprawiają, że bochenek jest bardziej sycący i zyskuje obłędny smak i aromat.

Jak więc przygotować domowy bochenek chleba bez drożdży w Air Fryerze? Z tym przepisem jest to łatwe i błyskawiczne. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu, aby cieszyć się wyśmienitym domowym chlebem z Air Fryera.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – połączenie składników mokrych
  • 3. krok – wymieszanie składników suchych z mokrymi i wyrobienie ciasta chlebowego
  • 4. krok – uformowanie bochenka
  • 5. krok – upieczenie chleba bez drożdży w Air Fryerze

Jak długo piec chleb w frytkownicy beztłuszczowej?

Air Fryer pozwala przygotować najróżniejsze potrawy, w tym upiec pyszny domowy chleb bez drożdży. W tym przepisie uformowany bochenek wkłada się do koszyka i ustawia temperaturę na 180 stopni C. Jak długo piec chleb w Air Fryrze? Chleb piecze się tylko przez pół godziny. Na rynku dostępne są różne modele Air Fryerów, a niektóre mają wbudowany program do pieczenia domowego chleba. Wystarczy więc wybrać odpowiednią opcję, a urządzenie wykona całą pracę.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 405
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać obie mąki, płatki owsiane, starty żółty ser, proszek do pieczenia, sól i zioła prowansalskie. Wymieszać.
  • Do drugiej miski przelać mleko i maślankę. Wbić jajko i dokładnie wymieszać.
  • Do suchych składników stopniowo dodawać mokre. Wymieszać, a następnie wyrobić jednolite ciasto.
  • Uformować bochenek i oprószyć go mąką pszenną.
  • Ułożyć go w koszu Air Fryera. Ustawić temperaturę 180 stopni C i piec 30 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...