Jak przechowywać pączki, żeby dłużej były świeże? Te triki pomogą

2023-02-15 13:49

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. W tym dniu Polacy mogą zjeść nawet 100 milionów pączków. Wiele osób przecenia jednak swoje siły i kupuje ich więcej, niż jest w stanie zjeść. Na drugi dzień pączki nie są już jednak tak dobre. Dzięki tym prostym trikom pączki będą wybornie smakować nawet następnego dnia.

jak przechowywać pączki
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Pączki w tłusty czwartek
  2. Które pączki można przechowywać?
  3. Jak przechowywać pączki?
  4. Jak odświeżyć pączki?

Pączki w tłusty czwartek

Dawno temu zjedzenie chociaż jednego pączka w tłusty czwartek miało zapewnić szczęście i brak problemów. Staropolska tradycja przetrwała do dziś i mało kto świadomie rezygnuje z puszystego pączka ze słodkim nadzieniem i lukrem. Nawet osoby, które są na diecie, nie jedzą glutenu lub do minimum ograniczają spożycie węglowodanów, mogą zrobić pączki idealnie pasujące do ich stylu odżywiania.

W tłusty czwartek wiele osób kupuje tak dużo pączków, że nie jest w stanie ich zjeść. Pączki zostają, ale na drugi dzień nie są już tak dobre. Świeżość i wyborny smak pączków można jednak w prosty sposób zachować. Odpowiednie przechowanie słodkości z tłustego czwartku sprawi, że będą smakować jak świeże.

Które pączki można przechowywać?

Najlepiej przechowują się pączki jak najświeższe. Dlatego podczas zakupów dobrze jest zapytać, czy na pewno dziś zostały usmażone. Świeży pączek powinien być okrągły i ładnie przyrumieniony z charakterystyczną obwódką. Nie powinien być pomarszczony. Dobre pączki mają też wyższą cenę. Te z supermarketów i dyskontów robione są ze składników niskiej jakości i tanich, dlatego ich cena nie jest tak bardzo wygórowana. Świeżości tego typu pączków raczej nie da się przedłużyć. Najdłużej świeżość i pyszny smak zachowają tradycyjne pączki z nadzieniem z konfitury różanej lub z dżemem. Najszybciej należy zjeść te, w których środku kryją się kremy i bita śmietana.

Jak przechowywać pączki?

Istnieje kilka sprawdzony metod, aby pączki zachowały swój kształt, były puszyste i smakowały tak samo jak w tłusty czwartek:

  • w papierowej torebce lub kartonie
  • w misie z pokrywką
  • w osłoniętej paterze
  • z połówką jabłka lub pomarańczy
  • w zamrażarce do trzech tygodni
  • w lodówce

Jak odświeżyć pączki?

Nawet jeżeli pączki nie są już pierwszej świeżości, można łatwo i szybko je uratować. W tym przypadku pomocna będzie kuchenka mikrofalową. Pączki należy podgrzewać około 15 sekund. Sprawdzi się też piekarniki. 15 minut wystarczy, aby pączki odzyskały świeżość.

Jak zrobić pączki