Wigilijna zupa grzybowa. Najprostszy przepis, który zawsze wychodzi

wigilijna zupa grzybowa
Autor: Shutterstock Wigilijna zupa grzybowa jest pyszna, aromatyczna i gotowa w godzinę.
łatwy
60 min
4

Dieta wegetariańska

Zupa grzybowa na Wigilię to klasyczne świąteczne danie. Jest pyszna, a jej aromat rozchodzi się po całym domu. Jeżeli lubicie zupy z suszonych grzybów, w tym roku przygotujcie to wigilijne danie według tej sprawdzonej receptury. To najprostszy przepis na zupę grzybową na Wigilię, która urzeka wyjątkowym smakiem i obłędnym aromatem.

Jak zrobić zupę grzybową na Wigilię?

Przepis na wigilijną zupę grzybową nie jest skomplikowany. To najprostszy przepis na pyszne świąteczne danie. Zupę z suszonych grzybów robi się w kilku łatwych krokach, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek. Warto pamiętać, aby nie wylewać wody, w której moczyły się grzyby. Po przecedzeniu dodaje się ją w kolejnym etapie gotowania.

Jak więc ugotować garnek pysznej i aromatycznej zupy grzybowej na Wigilię?

  • 1. krok – namoczenie suszonych grzybów
  • 2. krok – podsmażenie cebuli na maśle
  • 3. krok – ugotowanie grzybów w bulionie warzywnym
  • 4. krok – dodanie podsmażonej cebuli, doprawienie i gotowanie zupy przez 45 minut
  • 5. krok – zabielenie zupy śmietaną z mąką pszenną

Jakie grzyby do wigilijnej zupy grzybowej wybrać?

W tym przepisie zupę na Wigilię gotuje się na bazie suszonych grzybów. Najlepszą zupę grzybową ugotujecie z borowików, ale równie dobra będzie z podgrzybków. Sprawdzi się też mieszanka obu gatunków.

Jak doprawić zupa grzybowa wigilijna?

W tym przepisie na zupę grzybową na Wigilię wykorzystuje się tradycyjne przyprawy. Zupę doprawią się solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodaje się też liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Przyprawy podkręcają smak wigilijnej zupy grzybowej, ale nie dominują nad grzybami.

Z czym zupa grzybowa na wigilię?

Wigilijna zupa grzybowa smakuje wybornie. Jest lekka i nie powoduje uczucia ciężkości. Dzięki temu można skusić się na wiele świątecznych przysmaków jak bigos czy smażony karp. Dlatego zazwyczaj podaje się ją jako pierwsze wigilijne danie. Zupa grzybowa pysznie smakuje sama, ale można dodać do niej inne składniki, które sprawią, że będzie jeszcze smaczniejsza. Sprawdzą się nie tylko tradycyjne wigilijne uszka z grzybowym farszem, ale i drobny makaron lub łazanki.

SKŁADNIKI

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 20 g suszonych grzybów (borowików lub mieszanki borowików z podgrzybkami)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone grzyby zalać wodą i odstawić do namoczenia na całą noc.
  • Cebule pokroić w kostkę i smażyć je na maśle, aż się zeszklą. Patelnię zestawić z ognia.
  • Grzyby odcedzić, opłukać i przełożyć do garnka. Wlać wodę po moczeniu grzybów przecedzoną przez drobne sitko i bulion warzywny. Zagotować.
  • Dodać podsmażona cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 45 minut, aż grzyby staną się miękkie.
  • Ugotowaną zupę przecedzić. Grzyby pokroić w paski i włożyć do wywaru.
  • Odlać 1 kubek wywaru grzybowego i wymieszać go ze śmietaną i mąką pszenną. Delikatnie wlać do zupy i wymieszać. Podgrzewać kilka minut.
  • Podawać z okazji świąt Bożego Narodzenia i nie tylko.
Czy warto jeść grzyby?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej