Podgrzybek brunatny. Dlaczego warto jeść podgrzybki? Czy podgrzybki są zdrowe? [WIDEO]

2017-09-15 14:31 redakcja
Podgrzybek brunaty. Dlaczego warto jeść podgrzybki? Czy podgrzybki są zdrowe?
Autor: thinkstockphotos.com Podgrzybek brunatny jest wysoko ceniony za swoje walory kulinarne. 

Podgrzybek brunatny (Boletus badius) to jedno z najczęściej poszukiwanych przez grzybiarzy trofeum leśne. Po wstępnym obgotowaniu i odcedzeniu jest pyszny zarówno w marynatach, jak i w zupach i sosach. 

Kapelusz podgrzybka

Kapelusz owocników podgrzybka ma barwę, mniej lub bardziej, kasztanowo-brązową. Z wiekiem może stać się nieco jaśniejsza, do płowej. Kapelusz podgrzybka ma średnicę od 3 do 15 cm, jest wypukły, potem rozpostarty, o suchej, matowej powierzchni, podobnej do filcu. Po deszczu zawsze jest lepki

Rurki pod kapeluszem są jasne, oliwkowo-żółte, które po uciśnięciu lub uszkodzeniu zawsze sinieją!

Trzon podgrzybka

Trzon podgrzybka jest walcowaty, o zaostrzonej podstawie, często wybrzuszony, zgięty. Trzon ma barwę żółtawo-brunatną, pokrytą twardymi włókienkami.

Miąższ podgrzybka

Miąższ owocników podgrzybka jest białawy, czasem żółtawy, uszkodzony zawsze sinieje. Jego zapach jest przyjemny, smak łagodny, bardzo grzybowy.

Występowanie podgrzybka

Podgrzybki są pospolitymi grzybami w polskich lasach. Owocniki wyrastają od sierpnia do listopada, pojedynczo lub w grupach po kilka. Występują zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych dość starych. Zazwyczaj podgrzybki są bardzo liczne w lasach gdzie przeprowadzono prześwietlenie, ścinając obumarłe dolne gałęzie. Grzybnia podgrzybków rozkłada ścięte drewno.

Grzyby w Polsce: kiedy i jak zbierać borowiki, kurki, podgrzybki, a kiedy kanie?

Zabójcze sobowtóry podgrzybka

 Podgrzybka dość trudno pomylić z innymi grzybami, ze względu na to, że jego rurki i miąższ sinieją po dotknięciu lub nacięciu. Po łacinie badius , drugi człon nazwy w systematyce, oznacza po prostu „przepięknie brunatny”.

Czy warto jeść podgrzybki?

Wartość odżywcza podgrzybków skumulowana jest w kapeluszach, które zawierają witaminy: A, B1, B2, C, D, PP i E. Zawiera także wiele soli mineralnych. Podgrzybki w 80% składają się z wody, pozostałe 20% masy to w większości białka i trochę cukrów. Podgrzybki, tak jak wszystkie grzyby, są produktem niskokalorycznym. 

Ze względu na zawartość białka zbudowanego z łatwo przyswajalnych aminokwasów egzogennych (tj. takich, które nasz organizm nie jest w stanie sam zsyntetyzować i potrzebuje ich dostarczyć z zewnątrz), podgrzybki są dobrym źródłem tych związków dla wegetarian. 

Podgrzybki są ważnym źródłem błonnika, który odgrywa istotną rolę w procesie trawienia. Trzeba jednak pamiętać, że tym błonnikiem jest ciężkostrawna chityna. Dlatego podgrzybków nie podaje się dzieciom poniżej 6 roku życia oraz osobom starszymi i schorowanym.

Przydatność podgrzybków

Podgrzybki są cenionym grzybem, z którego przygotowuje się marynaty, używa do zup i sosów, a także suszy. 

Zapiekanka z podgrzybkami

Risotto z podgrzybkami

Podgrzybki marynowane w słodko-kwaśnej zalewie

Podgrzybki pasteryzowane z tymiankiem na zimę

Sezon na grzyby - czy wiesz, kiedy się pojawiają najpopularniejsze gatunki?

Pytanie 1 z 9
Borowiki zbieramy...
Sezon na grzyby
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE