Makaron marzeń: pistacje, ricotta i boczek. Przepis idealny na randkę
Makaron, który wygląda, jak z najlepszej restauracji i smakuje obłędnie. Ten makaron z domowym pesto pistacjowym, ricottą i chrupiącym boczkiem to danie, które nie może się nie udać. Sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i elegancką kolację. Zachwyć najbliższych tym niesamowitym daniem.
i
To pesto pasuje idealnie. Makaron, który zachwyca
Aromatyczny makaron, który prezentuje się jak z najlepszych restauracji. To danie zachwyca prostotą przygotowania i niesamowitym smakiem, który na długo pozostaje w pamięci każdego, kto choć raz go spróbuje. Lekkie, proste i niesamowicie kremowe danie, które idealnie gra pod każdym kątem.
Jeśli chcemy, możemy zamienić ricottę na mascarpone. Dzięki temu nasz makaron będzie jeszcze bardziej kremowy. Warto pamiętać, że jeśli nasze pesto wyszło za gęste, bez problemu poradzimy sobie z tym dodając nieco oliwy lub wody z makaronu.
Danie niczym z restauracji. Gotowe w niecałe 30 minut
To danie jest proste w przygotowaniu, a smakuje niesamowicie. Wystarczy dosłownie kilka prostych składników, by mieć posiłek godny pięciogwiazdkowej restauracji. Bez problemu przygotujemy go zarówno na szybki obiad, jak i elegancją kolację.
Jeśli chcemy możemy wykończyć nasze danie posiekanym pistacjami, odrobiną startego parmezanu czy skórką z cytryny lub świeżo mielonym pieprzem. To danie przemawia samo za siebie. Jego przygotowanie to prawdziwa gratka, a smaku długo nie zapomnimy.
SKŁADNIKI
- Pesto pistacjowe
- 80 g prażonych, niesolonych pistacji
- 25 g parmezanu
- 1 mały ząbek czosnku
- 10 świeżych liści bazylii
- 70 ml oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- Danie
- 200 g makaronu
- 150 g boczku wędzonego lub pancetty
- 150 g ricotty
- 2 łyżki wody z gotowania makaronu
- opcjonalnie: dodatkowe pistacje do posypania, parmezan, skórka cytrynowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pistacje chwile prażymy na suchej patelni.
- Wszystkie składniki wrzucamy do blendera.
- Blendujemy, aż do powstania kremowego pesto.
- Boczek kroimy w kostkę.
- Podsmażamy na patelni, aż będzie chrupiący.
- Przekładamy na papier.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente.
- Odlewamy, zachowując trochę wody z gotowania.
- Na patelnie z tłuszczem po boczku dodajemy prosto i 2 łyżki wody po makaronie.
- Dodajemy makaron i mieszamy.
- Dodajemy ricottę i delikatnie mieszamy.
- Na koniec dodajemy podsmażony boczek.