Ragu jak z Toskanii, ale z wolnowaru. Aromatyczne i sycące
Aromatyczny przepis, który całkowicie odmieni twój makaron. Sprawdzony sposób na ragu z wolnowaru wychodzi za każdym razem. Miękkie mięso w gęstym sosie, które świetnie sprawdzi się zarówno do makaronu, jak i ziemniaków. Rozkoszuj się daniem, które zachwyci całą twoją rodzinę.
i
Spaghetti bolognese to danie, które uwielbiają miliony. Jeśli jednak chcemy je przygotować tak, że smak sosu zachwyci nawet największych krytyków. Ragu przygotowane w wolnowarze to połączenie smaku i prostoty przygotowania. Zachwyć się daniem, które powali każdego.
Co potrzebujemy do ragu? Podstawowe składniki
Do jego przygotowania będziemy potrzebować:
- wołowiny na gulasz
- oleju
- cebuli
- czosnku
- marchewki
- selera
- pomidorów krojonych
- koncentratu pomidorowego
- czerwonego wina
- buliony wołowego
- liścia laurowego
- oregano
- tymianku
- papryki wędzonej
- cukru
To naprawdę wspaniały sposób na aromatyczne danie, które zachwyci niejedno podniebienie.
Tak wykończ swój sos. Wyjdzie niesamowicie kremowy
Jeśli chcemy, na sam koniec gotowania możemy dodać do naszego ragu, około 2-3 łyżki masła. Dzięki temu będzie ono o wiele bardziej kremowe i zachwycające. To naprawdę sposób warty przygotowania.
Nasze ragu najlepiej podawać z makaronem, purée ziemniaczanym, polentą czy świeżym pieczywem. Przed podaniem warto posypać je jeszcze świeżą pietruszką i parmezanem. Rozkoszuj się tym aromatycznym daniem, które rozkocha w sobie każdego.
SKŁADNIKI
- Mięso:
- 900 g wołowiny na gulasz
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju do obsmażenia
- Warzywa i dodatki:
- 1 duża cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 ml czerwonego wina
- 300 ml bulionu wołowego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso doprawiamy.
- Obsmażamy je na mocno rozgrzanej patelni.
- Dodajemy do wolnowaru.
- Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę, pokrojone marchew i seler oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i podsmażamy.
- Dolewamy wino i gotujemy, aż odparuje o połowę.
- Przekładamy do wolnowaru.
- Do wolnowaru dodajemy pomidory, bulion, liść laurowy, oregano, tymianem, paprykę i cukier.
- Gotujemy na HiGH 4-5 godzin lub na LOW 7-9 godzin.
- Mięso wyciągamy i rwiemy widelcem na cienkie włókna.
- Dorzucamy z powrotem do sosu.
- Jeśli sos jest za rzadki, możemy go gotować kolejne 15-20 minut bez przykrycia.
- Doprawiamy do smaku.