Domowe masło: jak zrobić? Przepis krok po kroku
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Masło można zrobić w warunkach domowych. Wystarczy zaopatrzyć się w śmietanę o zawartości tłuszczu 42% lub co najmniej 36%. Im większe stężenie tłuszczy w śmietanie tym więcej masła otrzymamy. Masło domowe zachowuje swoją naturalną świeżość do 48 godz. Z kubeczka śmietany o wadze 200 g wychodzi ok 100 g świeżego masła.
Zobacz także: Jak zrobić masło ziołowe? oraz Jak samodzielnie zrobić masło klarowane?
SKŁADNIKI
- 400 g śmietany o zawartości tłuszczu 42% lub 36%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego naczynia i ubijać do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (przy użyciu miksera zajmie to ok. 7-8 minut, a robota kuchennego – 5 minut).
- Po pojawieniu się kuleczek tłuszczu i wydzielenia się maślanki przerwać miksowanie. Odcedzić maślankę na sitku (można ją później wypić), masło opłukać w zimnej wodzie.
- Gotowe masło można dowolnie formować, zawinąć w pergamin lub folię spożywczą.