Domowe masło: jak zrobić? Przepis krok po kroku

2021-03-29
Domowe masło: jak zrobić? Przepis krok po kroku
Autor: Shutterstock Świeże masło to doskonały dodatek do pieczywa. 
łatwy
10 min
4

Masło można zrobić w warunkach domowych. Wystarczy zaopatrzyć się w śmietanę o zawartości tłuszczu 42% lub co najmniej 36%. Im większe stężenie tłuszczy w śmietanie tym więcej masła otrzymamy. Masło domowe zachowuje swoją naturalną świeżość do 48 godz. Z kubeczka śmietany o wadze 200 g wychodzi ok 100 g świeżego masła.

Zobacz także: Jak zrobić masło ziołowe?  oraz   Jak samodzielnie zrobić masło klarowane?

SKŁADNIKI

  • 400 g śmietany o zawartości tłuszczu 42% lub 36%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego naczynia i ubijać do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (przy użyciu miksera zajmie to ok. 7-8 minut, a robota kuchennego – 5 minut).
  • Po pojawieniu się kuleczek tłuszczu  i wydzielenia się maślanki przerwać miksowanie. Odcedzić maślankę na sitku (można ją później wypić), masło opłukać w zimnej wodzie.
  • Gotowe masło można dowolnie formować, zawinąć w pergamin lub folię spożywczą.