Masło klarowane: jak samodzielnie sklarować masło? [WIDEO]

Masło klarowane: jak samodzielnie sklarować masło? [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Masło klarowane wykorzystuje się do pieczenia i smażenia, ale także do sporządzania sosów maślanych typu holenderskiego.

Masło klarowane ma wiele zalet: podkreśla smak potraw, jest aromatyczne i ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można je kupić gotowe, ale kosztuje o wiele więcej niż to samodzielnie sklarowane w domu. Dlatego lepiej zrobić wszystko w swojej kuchni. Radzimy, jak samodzielnie zrobić masło klarowane w domu krok po kroku.

Zobacz także: Masło ziołowe  oraz   Domowe masło - jak samodzielnie zrobić masło w domu 

Masło klarowane jest przede wszystkim zdrowsze niż to zazwyczaj używane w kuchni, ponieważ zawiera mniejszą ilość cholesterolu. Wyróżnia się także lepszym aromatem - zapach jest delikatny, lekko orzechowy. Ten rodzaj masła podkreśla smak potraw. Zaletą masła klarowanego jest również to, że się nie przypala i ma dłuższy termin przydatności - można więc je dłużej przechowywać w lodówce.

Masło klarowane ma wiele zastosowań. Sprawdza się jako dodatek do ciast czy sosów. Można je z powodzeniem wykorzystywać do gotowania, jak również smażenia mięsa, ryb, naleśników, jajecznicy, faworków czy pączków.

Klarujemy masło tylko dobrej jakości, czyli takie, którego zawartość tłuszczu wynosi minimum 82%.

Kostkę masła (lub większą ilość, w zależności od zapotrzebowania) kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do małego garnuszka (dobrze, jeśli będzie miał grube dno). Następnie podgrzewamy na małym ogniu, aż się roztopi. Nie mieszamy.

W trakcie gotowania masła na wierzchu będzie się tworzyła białkowa piana, którą delikatnie usuwamy.

Dobrze sklarowane masło powinno mieć złoty kolor.

Płynne masło należy sklarować, czyli przefiltrować przez gęste sitko wyłożone bibułą. W ten sposób na filtrze zatrzymamy resztki białek z serwatki.

Gotowe masło klarowane można przelać do słoika, poczekać, aż wystygnie, i dopiero wtedy słoik zakręcić. Słoik z masłem klarowanym przechowujemy w lodówce.

Ocena: 3,7