Pierogi

Pierogi nie są co prawda polskim wynalazkiem, ale uważamy je za prawdziwy przebój naszej kuchni. I słusznie - kto bowiem nie lubi pierogów? Wśród nich znajdziemy i te bardziej konkretne z mięsnym farszem, i te sezonowe z owocami czy grzybami, i te z nadzieniem warzywnym czy z kaszy, które zadowolą wegetarian.

Pierogi

Pierogi wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Tunezyjskie pierożki brik z jajkiem i tuńczykiem

Tunezyjskie pierożki brik z jajkiem i tuńczykiem

Brik to pieróg ze specjalnego cieniutkiego ciasta (rodzaj ciasta strudlowego, ostatecznie można go zastąpić greckim ciastem filo), wypełnionego farszem. Najbardziej typowym jest jajko i tuńczyk, tłuczone ziemniaki z tuńczykiem, krewetki. Robiąc brik z jajkiem, trzeba uważać, by się nie wylało podczas formowania pieroga. Po upieczeniu nadal pozostaje półpłynne, sztuką jest zjeść taki brik bez sztućców, by farsz się nie wylał. Są też briki na słodko (np. bakaliowe).

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierogi z botwinką, groszkiem i fetą [wegetariańskie i bezglutenowe]

Pierogi z botwinką, groszkiem i fetą [wegetariańskie i bezglutenowe]

Jedni lubią lepić pierogi, inni - nie znoszą. Ci, którzy lubią, twierdzą, że ich to relaksuje i odpręża, a przy okazji powstaje przepyszne, lubiane przez domowników danie, takie jak to: pierogi z botwiną, groszkiem i fetą.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Maultaschen, czyli pierogi mięsno-szpinakowe według Magdy Gessler

Maultaschen, czyli pierogi mięsno-szpinakowe według Magdy Gessler

Maultaschen to pierogi o nietypowym prostokątnym kształcie wypełnione parówkowo-szpinakowym farszem podane z sosem koperkowym. Jak przyrządzić to danie?

Ocena: 4,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Ravioli z łososia z sosem kawiorowym: danie z TOP CHEF + WIDEO

Ravioli z łososia z sosem kawiorowym: danie z TOP CHEF + WIDEO

Oryginalnie to danie nazywało się agnolotti, ale jest to po prostu odmiana pierożków ravioli z łososiem i z sosem kawiorowym. Dzięki niemu Martin wygrał pierwszą edycję Top Chef. Jest to danie wykwintne, świąteczne i warto nim zaskoczyć gości. Efekt "łał" murowany!  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Greckie pierogi pieczone z serem feta: pyszna przekąska + WIDEO

Greckie pierogi pieczone z serem feta: pyszna przekąska + WIDEO

Na wieczorne spotykania przy piwie czy winie dobrze jest podać smaczne przekąski. Idealne są na przykład pierożki z ciasta filo lub ciasta francuskiego z serem feta. Poznaj przepis na pierogi po grecku - z serem feta

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierożki ravioli nadziewane malinami

Pierożki ravioli nadziewane malinami

Pierożki ravioli nadziewane malinami to propozycja na lekkie drugie danie lub kolację, albo deser. Zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Maliny w przepisie można zastąpić innymi dostępnymi w danym sezonie owocami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grzybowy farsz do chińskich pierożków z sosem z masła orzechowego [przepis wegański]

Grzybowy farsz do chińskich pierożków z sosem z masła orzechowego [przepis wegański]

Grzybowy farsz do chińskich pierożków z przepysznym i sosem z masła orzechowego - ten przepis spodoba się każdemu amatorowi chińskich pierożków, a zwłaszcza wegetarianom i weganom. W przepisie podajemy zarówno oryginalne składniki, jak i wersję spolszczoną.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierożki smażone w tłuszczu z morelami

Pierożki smażone w tłuszczu z morelami

Karnawałowa tradycja nakazuje, by te ciasteczka były tłuste. Najwyraźniej widać to w tłusty czwartek i ostatki – poprzedzające Wielki Post. Toteż typowe karnawałowe wypieki to często ciastka smażone w głębokim tłuszczu: pączki, faworki, róże karnawałowe. My proponujemy pierożki z morelami smażone w głębokim tłuszczu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Pierogi z kapustą i grzybami - dobry przepis na ciasto i farsz

Pierogi z kapustą i grzybami - dobry przepis na ciasto i farsz

Tradycyjny przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Sprawdź, jak wyśmienicie zrobić ciasto na pierogi oraz farsz z kapusty i grzybów do pierogów wigilijnych. Oto sprawdzona receptura, dzięki której pierogi z kapustą i grzybami udają się każdemu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 20 OSÓB

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Pierogi ruskie już się przejadły? Wypróbuj przepis na pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami. Rewelacyjne w smaku i sycące pierogi z kaszą świetnie smakują zarówno gotowane jak i smażone, z cebulką lub sosem grzybowym. Podsuwamy przepis na doskonały farsz z kaszy gryczanej i idealne ciasto do pierogów. Spróbuj tej wersji - pierogi wychodzą naprawdę smaczne! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 20 OSÓB

Strona 1 z 6