Grzyby

Grzyby w Polsce są na tyle popularne, że powstało słowo, które oznacza specjalistę w ich zbiorze - grzybiarz. Prawdziwki, podgrzybki, koźlarze, kurki, maślaki czy gąski to aromatyczne dary runa leśnego. Znakomicie smakują smażone i pieczone. Na bazie grzybów powstają też pyszne zupy oraz wytrawne przetwory.

Grzyby

Sezon na borowiki: pyszna zupa z prawdziwków [przepis]

Borowiki szlachetne, często znane jako prawdziwki, to królowie leśnych grzybów. A jak uchwycić ich niepowtarzalny smak i aromat? Na przykład przyrządzając smaczną zupę z prawdziwków.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grzanki z kurkami - jak zrobić? PRZEPIS

Aromatyczne kurki są pyszne zarówno w wersji smażonej, duszonej, jak i zapiekanej. Proponujemy przepis na grzanki z kurkami - danie idealne na kolację, przystawkę lub przekąskę, które przypomina nieco włoską bruschettę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Rydze panierowane - prosty przepis na smaczną przekąskę

Odpowiednio potraktowane rydze to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Proponujemy łatwy przepis na szybką przekąskę - rydze panierowane i smażone na maśle. Sprawdź, jakie to proste!

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Rydze kwaszone: jak zrobić krok po kroku?

Smaki lata i jesieni warto zamknąć w słoiku, tak by cieszyć się nimi nawet w mroźne dni. Prosty przepis na rydze kwaszone to najlepszy dowód, że nie jest to skomplikowane. Lekko wytrawna przekąska sprawdzi się podczas różnych okazji.

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Rydze smażone na maśle: jak przyrządzić? Sprawdzony przepis

Rydze to jedne z najsmaczniejszych grzybów - prawdziwy rarytas! Jeśli udało Ci się je znaleźć lub kupić, warto odpowiednio je przyrządzić. Oto sprawdzony, prosty przepis na rydze smażone na maśle.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smakowite pieczarki balsamico - pokochasz ich smak!

Małe pieczarki smażone lub pieczone w aromatycznym sosie balsamico, którego bazę stanowi ocet balsamiczny, to świetna przekąska. Smakują doskonale na ciepło i na zimno, doskonale pasują na imprezie! Mało pracochłonne a efektowne danie!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczone pierożki drożdżowe z pieczarkami

Pieczone pierożki z pieczarkami doskonale smakują z dodatkiem czystego barszczu czy  rosołu w filiżance. Danie wegetariańskie, smakują także mięsożercom. Nie są trudne do przygotowania, jedyną niedogodnością jest czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Letnia sałatka z marynowanymi pieczarkami i porem

Letnia sałatka z marynowanymi pieczarkami i porem to doskonałe danie kolacyjne, na lunch, na imprezę. Składniki ze słoików i puszek można zastąpić świeżymi - gotowaną kukurydzą i  marynowanymi grzybami leśnymi. Po prostu pycha!

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem: chrupiąca imprezowa przekąska na raz

Zestawienie delikatnej sałatki i  chrupiącego krakersa to doskonały pomysł, po prostu pycha. Taka przekąska, niedroga, efektowna, ale nie pracochłonna, to po prostu idealne finger food na każdą imprezę!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Aromatyczne piersi z kurczaka z pieczarkami, żółtym serem i ziołami

Aromatyczne piersi z kurczaka z pieczarkami, serem żółtym i ziołami - łatwy sposób na pyszne piersi z kurczaka, idealne na rodzinny obiad. Soczyste, pełne smaku, ze smakowitymi dodatkami - piersi z kurczaka nabierają nowego wyrazu.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Strona 1 z 49