Grzyby

Grzyby w Polsce są na tyle popularne, że powstało słowo, które oznacza specjalistę w ich zbiorze - grzybiarz. Prawdziwki, podgrzybki, koźlarze, kurki, maślaki czy gąski to aromatyczne dary runa leśnego. Znakomicie smakują smażone i pieczone. Na bazie grzybów powstają też pyszne zupy oraz wytrawne przetwory.

Grzyby

Sezon na borowiki: pyszna zupa z prawdziwków [przepis]

Borowiki szlachetne, często znane jako prawdziwki, to królowie leśnych grzybów. A jak uchwycić ich niepowtarzalny smak i aromat? Na przykład przyrządzając smaczną zupę z prawdziwków.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grzanki z kurkami - jak zrobić? PRZEPIS

Aromatyczne kurki są pyszne zarówno w wersji smażonej, duszonej, jak i zapiekanej. Proponujemy przepis na grzanki z kurkami - danie idealne na kolację, przystawkę lub przekąskę, które przypomina nieco włoską bruschettę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Rydze panierowane - prosty przepis na smaczną przekąskę

Odpowiednio potraktowane rydze to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Proponujemy łatwy przepis na szybką przekąskę - rydze panierowane i smażone na maśle. Sprawdź, jakie to proste!

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Rydze kwaszone: jak zrobić krok po kroku?

Smaki lata i jesieni warto zamknąć w słoiku, tak by cieszyć się nimi nawet w mroźne dni. Prosty przepis na rydze kwaszone to najlepszy dowód, że nie jest to skomplikowane. Lekko wytrawna przekąska sprawdzi się podczas różnych okazji.

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Rydze smażone na maśle: jak przyrządzić? Sprawdzony przepis

Rydze to jedne z najsmaczniejszych grzybów - prawdziwy rarytas! Jeśli udało Ci się je znaleźć lub kupić, warto odpowiednio je przyrządzić. Oto sprawdzony, prosty przepis na rydze smażone na maśle.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kapusta kwaszona z gąskami

Kapusta ukwaszona tradycyjnie z dodatkiem gąsek, to znakomity pomysł na szybką sałatkę do obiadu. Ze słoika wprost na talerz. Podajemy przepis na kapustę kwaszoną z gąskami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Oszczędny krupnik z żołądkami drobiowymi i fasolą z puszki

Krupnik to jedna z tych pożywnych zup, które tak łatwo ugotować. Jednym z najlepszych krupników jest ten przygotowany z żołądkami drobiowymi i fasolą z puszki, zamiast ziemniaków. Jedyne co wam pozostaje do wrzucić wszystko do garnka i czekać, aż się ugotuje. Po prosty pyszne!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Surówka z papryki z marynowanymi rydzami

To niesamowite połączenie może nieco  zaskakiwać,a surówka jest naprawdę pyszna i niecodzienna. Wypróbuj ją, a zagości na twoim stole podczas ważnych okazji. Oto szybki przepis na surówkę z papryki i marynowanych rydzów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Grzyby po przymrozkach: czy można zbierać grzyby, które zmarzły?

Niektórzy twierdzą, że po przymrozkach nie wolno zbierać grzybów, bo są trujące. Czy to prawda? Jak w tej sytuacji poprawnie mrozić grzyby?

Aromatyczne grzyby z ziemniakami na bezmięsny obiad

Leśne grzyby nie potrzebują specjalnych dodatków aby smakować rewelacyjnie. Same są smaczne i niezwykle aromatyczne. Potrafią nadąć najzwyklejszym potrawom niespotykanego charakteru. Podajemy przepis na grzyby z ziemniakami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 52