Przetwory

Domowe przetwory wracają do łask. To prawdziwe witaminy i słońce zamknięte w słoiku. Warto je robić, gdy trwa sezon, a potem śmiało sięgać po samodzielnie przygotowane słoiki. Domowe przetwory nie mają sobie równych - bez konserwantów, sztucznych barwników, nieznanych dodatków. Po prostu - wiesz, co jesz!

Przetwory

Przetwory wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Dynia w ostrym przecierze z winogron

Dynia w ostrym przecierze z winogron

Dynia w ostrym przecierze z winogron to pyszny dodatek do mięs, który możesz mieć zawsze pod ręką. Przygotowany jesienną porą będzie przypominał ostatnie promienie letniego słońca przez całą zimę. Wymaga jednak nieco cierpliwości, bo najsmaczniejszy jest dopiero po o 4 tygodniach od pasteryzacji.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Winogrona z jabłkami na ostro do mięs i pasztetów

Winogrona z jabłkami na ostro do mięs i pasztetów

Pyszna konfitura z winogron z jabłkami sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych i pasztetów. Do jej przygotowania najlepsze są winogrona ogrodowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Dynia do ciasta i na placki w słoikach

Dynia do ciasta i na placki w słoikach

Warto mieć przygotowany w zanadrzu taki mus dyniowy. Przygotowanie z niego placków czy ciasta zajmie wtedy znacznie mniej czasu. Jest bardzo smaczny i gotowy do użytku natychmiast. Podpowiadamy, jak zrobić dynię do ciasta i placków w słoikach.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Dżem dyniowy z brzoskwiniami

Dżem dyniowy z brzoskwiniami

Choć dostępnie właściwie przez cały rok, dynie w sezonie jesiennym są najsmaczniejsze. Połączenie ich z innymi owocami tylko podkreśla ich smak. Podajemy przepis na pyszny dżem dyniowy z brzoskwiniami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Fenomenalna sałatka z leśnych grzybów na zimę do słoików

Fenomenalna sałatka z leśnych grzybów na zimę do słoików

Sałatka z leśnych  grzybów to doskonały sposób na ich zakonserwowanie na zimę. Gdy znudziły ci się grzyby marynowane, duszone i  smażone - zrób sałatkę według naszego przepisu i ciesz się jej smakiem zimą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Marynowane ogórki bez skórki: przepis na pikle po podlasku

Marynowane ogórki bez skórki: przepis na pikle po podlasku

Marynowane ogórki to pyszny dodatek do każdego posiłku, poza deserem. A i to wielu by dyskutowało. Najlepsze są ogórki w słodko-kwaśnej zalewie. Obrane ze skórki ogóreczki idealnie chłoną doskonałą marynatę. Idealnie sprawdzą się ogórki przejrzałe, z których trzeba usunąć także gniazda nasienne z twardymi pestkami. Wypróbuj przepis na pikle ogórkowe po podlasku i ciesz się ich smakiem na okrągło. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rydze pasteryzowane w maśle - sprawdzony, stary przepis

Rydze pasteryzowane w maśle - sprawdzony, stary przepis

Rydze pasteryzowane w maśle są w zasadzie gotowe do spożycia po wyjęciu ze słoika. Wystarczy je położyć na patelni i podsmażyć, albo rozgrzać słój w gorącej wodzie i połączyć tak podgrzane grzyby z ziemniakami czy makaronem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grzyby w pomidorach na zimę: podajemy dobry przepis

Grzyby w pomidorach na zimę: podajemy dobry przepis

Sprawdź, jak zrobić grzyby w pomidorach na zimę - podajemy dobry przepis. Sezon na grzyby trwa, warto więc wypróbować ciekawy przepis z grzybami w roli głównej i zakonserwować je na zimę.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Pyszne grzyby pasteryzowane z tymiankiem: przepis

Pyszne grzyby pasteryzowane z tymiankiem: przepis

Grzyby pasteryzowane z tymiankiem wystarczy po wyjęciu ze słoika podgrzać z cebulą uduszoną na tłuszczu i sos do makaronu, ziemniaków czy mięsa gotowy w 5 minut! Tymianek wyjątkowo dobrze pasuje do grzybów, tworząc z nimi doskonałą kompozycję smakową.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Fasolka pasteryzowana w przecierze pomidorowym: stary przepis

Fasolka pasteryzowana w przecierze pomidorowym: stary przepis

Fasolka pasteryzowana w przecierze pomidorowym to  doskonały dodatek do mięs, sprawdzi się tez jako samodzielne danie. Można do niej dodać także czosnek  i więcej przypraw - wtedy  wystarczy  tylko otworzyć słoik, podgrzać jego zawartość i na przykład posypać ją tartym serem - ciepła kolacja gotowa!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 70