Masz za dużo bananów? Nie wyrzucaj, zrób pyszny domowy dżem

dżem bananowy
Autor: Shutterstock Chlebek bananowy odchodzi w zapomnienie. Teraz z dojrzałych bananów robi się smaczny dżem
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Czy można zrobić dżem z bananów? Mało kto wie, że z bananów można przyrządzić pyszny domowy dżem. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie. To dobry pomysł na przerobienie dużej ilości bananów. Dżemu nie trzeba robić na zapas, ponieważ wszystkie składniki są w sklepach przez cały rok. Poznajcie prosty przepis na smakowity dżem bananowy i przekonajcie się, jak prosto go zrobić.

Czy z bananów można zrobić dżem?

Dojrzałe banany można wykorzystać na wiele rożnych sposobów. Chlebek bananowy i słodkie bułeczki z tym egzotycznym owocem to nie jedyne pomysły. Warto przygotować domowy dżem bananowy, który zachwyci łatwym przepisem i pysznym smakiem.

Z czego więc zrobić dżem bananowy? Na liście składników, które potrzebne są do zrobienia słoiczka wybornego dżemu, znalazło się tylko sześć produktów. Są łatwo dostępne bez względu na porę roku.

Aby przygotować ten oryginalny dżem, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:

  • banany
  • sok z cytryny
  • cukier
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • galaretka cytrynowa lub krystaliczna
  • woda

Jak zrobić dżem z bananów?

Przepis na domowy dżem bananowy nie jest skomplikowany. Czas przygotowania także jest krótki. Pyszny dżem z bananów robi się w niewiele ponad pół godziny. Przygotowanie jest tak łatwe, że nawet ci, którzy nigdy samodzielnie nie robili przetworów z owoców, poradzą sobie na medal.

Jak więc przygotować słoik egzotycznego dżemu z dojrzałych bananów? Postępując według kolejnych kroków, dżem uda się już za pierwszym razem, a z każdym kolejnym będzie smakował jeszcze lepiej.

  • 1. krok – zagotowanie bananów z wodą, sokiem z cytryny, cukrem i cukrem z wanilią
  • 2. krok – zmiksowanie bananów na gładko
  • 3. krok – połączenie zblendowanych bananów z galaretką
  • 4. krok – przełożenie dżemu do słoiczków i odstawienie do ostygnięcia

Jak podawać dżem z bananów?

Idealnie słodki dżem z bananów, który można robić przez cały rok, to pyszny dodatek do różnych dań. Świetnie smakuje z chlebem, bułeczkami czy chrupiącymi tostami. Podkręci smak placków, naleśników czy gofrów. Można przełożyć nim biszkoptowe blaty i stworzyć smakowite ciasto. Łyżka dżemu bananowego wzbogaci owsiankę i różne koktajle owocowe czy mleczne. Dżem bananowy może być także składnikiem oryginalnych deserów.

SKŁADNIKI

  • 1 kg dojrzałych bananów
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki galaretki cytrynowej lub krystalicznej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do większego garnka z grubym dnem wlać sok z cytryny i wodę. Wsypać cukier i cukier z wanilią. Wymieszać.
  • Dodać obrane i pokrojone w plasterki banany. Podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając.
  • Zagotować, a następnie zmiksować składniki na gładko blenderem ręcznym.
  • Masę gotować na małym ogniu około 20 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Podgrzewać około 10 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Dżem bananowy przełożyć do czystych i suchych słoiczków. Mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Przechowywać w kuchennej szafce lub spiżarni.
  • Podawać jako dodatek do pieczywa, naleśników, placków czy gofrów.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej