Chlebek bananowy z orzechami włoskimi. Amerykański przepis na banana bread

chlebek bananowy z orzechami włoskimi
Autor: Shutterstock Przepis na chlebek bananowy z orzechami włoskimi jest prosty i szybki.
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Pierwszy przepis na chlebek bananowy ukazał się w latach 30. XX wieku w Ameryce. Banana bread narodził się w czasach Wielkiego Kryzysu, kiedy każdy artykuł spożywczy był na wagę złota. Przepis szybko stał się hitem, który cieszy się popularnością do dziś. Jeżeli jeszcze nigdy nie piekliście domowego chlebka bananowego, sprawdźcie ten łatwy i szybki przepis. Chlebek bananowy z orzechami włoskimi jest pyszny, aromatyczny i podbije niejedno podniebienie.

Z czego zrobić chlebek bananowy z orzechami włoskimi?

Banana bread to pomysł, jak wykorzystać dojrzałe banany. Są miękkie i bardzo słodkie, więc idealnie sprawdzą się do tego pysznego wypieku. W jego składzie znalazły się także orzechy włoskie. Smak chlebka podkreśla cynamon, nadając korzenną nutę. Oprócz bananów, orzechów włoskich i cynamonu na liście składników znalazło się kilka prostych i niedrogich produktów. Są do kupienia w wielu sklepach bez względu na porę roku.

Co więc jest potrzebne do upieczenia domowego chlebka bananowego?

  • dojrzałe banany
  • mąka pszenna
  • cukier trzcinowy
  • jajka
  • masło
  • orzechy włoskie
  • cynamon
  • ekstrakt waniliowy
  • proszek do pieczenia
  • szczypta soli

Jak zrobić chlebek bananowy z orzechami włoskimi?

Przepis na pyszny chlebek bananowy z dodatkiem orzechów włoskich nie jest trudny. Wszystkie czynności są dokładnie opisane, więc miękki banana bread uda się już za pierwszym razem. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego część z nich należy wcześniej wyjąć z lodówki i odstawić, aby się ogrzały.

Przepis na chlebek bananowy z cynamonową nutą został podzielony na kilka bardzo łatwych kroków. Nawet ci, którzy zdecydują się na upieczenie amerykańskiego przysmaku po raz pierwszy, zrobią to na medal.

  • 1. krok – przygotowanie bananowego puree
  • 2. krok – wymieszanie składników suchych
  • 3. krok – utarcie składników mokrych i połączenie ich z suchymi oraz bananowym puree
  • 4. krok – przelania ciasta do formy
  • 5. krok – upieczenie chlebka bananowego

Jak upiec chlebek bananowy z orzechami włoskimi?

Orzechowy banana bread przygotowany według tego sprawdzonego przepisu piecze się w piekarniku. Temperatura powinna wnosić 180 stopni C, więc należy go wcześniej nagrzać. Chlebek bananowy wzbogacony orzechami włoskimi piecze się około godziny.

Jak podawać chlebek bananowy z orzechami włoskimi?

Pyszny i miękki banana bread z orzechami włoskimi to uniwersalny słodki wypiek. Serwuje się go na śniadanie, jako przekąskę lub na deser. Jest doskonałą bazą do kanapek na słodko. Pysznie łączy się z miodem, domowym dżemem owocowym czy zdrowym kremem czekoladowym. Świetnie smakuje również bez dodatków lub posmarowany samym masłem.

Chlebek bananowy jest alternatywą dla gotowych słodkich przekąsek i bułeczek ze sklepu. Kromki banana bread można zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos. To również pomysł na słodką przekąskę dla dzieci do szkoły.

SKŁADNIKI

  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 115 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane banany rozgnieść widelcem na papkę.
  • Do miski przesypać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli. Wymieszać.
  • Masło utrzeć z cukrem na jasny puch. Cały czas ucierając, kolejno wbijać jajka. Dodać ekstrakt waniliowy i papkę bananową. Miksować do połączenia.
  • Wsypać suche składniki i miksować na niskich obrotach, aż składniki połączą się w jednolite ciasto. Wsypać orzechy i wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 60 minut.
  • Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w temperaturze pokojowej owinięty w folię spożywczą lub papier.
  • Podawać jako słodką przekąskę lub na deser.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?
Anna Szulc-Górska
więcej