Nutella z daktyli - przepis na zdrowy krem czekoladowy
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Nutella z daktyli - cudownie słodka, aksamitna, rozpływająca się w ustach, a jednocześnie zdrowa. Czy to możliwe? Owszem! A do tego bardzo łatwa w przygotowaniu. Nie ma na co czekać, czas przygotować zdrowe słodkości.
Do przygotowania nutelli z daktyli można użyć dowolnego rodzaju mleka lub napoju roślinnego. Szczególnie polecamy owsiane lub migdałowe, ale warto wypróbować różne opce i wybrać ulubioną. Podobnie jest z orzechami, można użyć laskowych, migdałów, nerkowców lub... nie dodawać ich wcale. I tak będzie pysznie.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 0,5 szklanki mleka (może być roślinne)
- 3 łyżki kakao niskotłuszczowego
- 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na całą noc, żeby zmiękły.
- Miękkie daktyle odcedzamy, przekładamy do blendera kielichowego i miksujemy z mlekiem na dużych obrotach kilka minut.
- Następnie dodajemy kakao i zmielone orzechy i mieszamy jeszcze chwilę na gładką masę.
- Przekładamy do słoiczków. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.