Nutella z daktyli - przepis na zdrowy krem czekoladowy

Nutella z daktyli
Autor: Shutterstock Nutella z daktyli to znakomity odpowiednik kremu czekoladowego.
łatwy
10 min
4

Nutella z daktyli - cudownie słodka, aksamitna, rozpływająca się w ustach, a jednocześnie zdrowa. Czy to możliwe? Owszem! A do tego bardzo łatwa w przygotowaniu. Nie ma na co czekać, czas przygotować zdrowe słodkości.

Do przygotowania nutelli z daktyli można użyć dowolnego rodzaju mleka lub napoju roślinnego. Szczególnie polecamy owsiane lub migdałowe, ale warto wypróbować różne opce i wybrać ulubioną. Podobnie jest z orzechami, można użyć laskowych, migdałów, nerkowców lub... nie dodawać ich wcale. I tak będzie pysznie.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 0,5 szklanki mleka (może być roślinne)
  • 3 łyżki kakao niskotłuszczowego
  • 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na całą noc, żeby zmiękły.
  • Miękkie daktyle odcedzamy, przekładamy do blendera kielichowego i miksujemy z mlekiem na dużych obrotach kilka minut.
  • Następnie dodajemy kakao i zmielone orzechy i mieszamy jeszcze chwilę na gładką masę.
  • Przekładamy do słoiczków. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.