Krem do tortu z serka mascarpone i bitej śmietany - lekki i aksamitny

Przygotowanie doskonałego kremu do tortu jest łatwe. Najlepszy krem powinien być puszysty i aksamitny. Powinien być także na tyle stabilny, aby utrzymać warstwę ciasta i nie spływać. Polecamy przepis na lekki krem do tortów z serka mascarpone i bitej śmietany.
500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
500 g serka mascarpone
aromat
3 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Śmietanę należy przełożyć do dużej miski. Dodać aromat oraz przesiany przez sitko cukier puder.
Ubijać mikserem, zaczynając od najwyższych obrotów, a następnie zmniejszyć prędkość, aby lepiej obserwować stan śmietany.
Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i dalej miksować, aż do połączenia składników.
Krem jest gotowy, gdy składniki stworzą jednolitą, gładką masę. W konsystencji powinien przypominać bardzo dobrze ubitą śmietanę.
Krem z mascarpone
Krem do tortu z serka mascarpone i bitej śmietany jest delikatny i niezbyt sztywny, dlatego najlepiej przygotować go do niezbyt wysokich ciast. Znakomicie komponuje się z delikatnym biszkoptowym ciastem i sezonowymi owocami - truskawki czy maliny w połączeniu z tym kremem smakują wprost nieziemsko.
Szukasz przepisu na krem? Polecamy sprawdzone receptury:
Krem budyniowy do tortu - przepis na krem z masłem
Krem do tortu: przepis na szybki, pyszny i lekki krem do dekoracji tortów
Krem maślany do dekoracji tortów i babeczek: przepis podstawowy
Krem tortowy z cappuccino w proszku
Jak zrobić mniej kaloryczny krem do tortu?
Ubijanie śmietany do kremu
Dobrze ubita śmietana to w tym kremie podstawa. Aby mieć większe szanse na jej prawidłowe przygotowanie można zastosować kilka trików. Nie da to gwarancji, że wyjdzie idealna, ale zdecydowanie zwiększy szanse na sukces. Po pierwsze śmietanka powinna być dobrze schłodzona. Warto również schłodzić naczynie, w którym będziemy ją ubijać i pazury miksera. Wystarczy na kilkanaście minut wstawić je do zamrażarki. Po drugie, warto wybrać dość wysokie i wąskie naczynie. I po trzecie - trzeba bardzo uważać, żeby śmietany nie przebić, bo zwarzonej nie uratujemy. Najlepiej jest uważnie ją obserwować w trakcie całego procesu ubijania i zakończyć je w momencie, gdy śmietana będzie na tyle sztywna, że pazurki miksera będą zostawiały na niej wyraźny wzór.
Polecamy przepisy na:
Uniwersalny biszkopt tortowy, idealny do tortów
Biszkopt tortowy oszczędny: przepis na łatwy i tani biszkopt proszkowy
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska