Mazurek chałwowy: przepis na obłędne ciasto wielkanocne
Krem z cappuccino

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Krem z cappuccino jest rodzajem lekkiego musu, który można wykorzystać na wiele sposobów
Ocena: 0,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 0 MINUT
Porcja dla: 0 OSÓB
Krem z cappuccino jest lekki niczym pianka mleczna i subtelnie kawowy. Krem przygotowuje się na cappuccino w proszku i bitej śmietany z niewielkim dodatkiem żelatyny. Puszystym kremem o smaku cappuccino przekładamy warstwy eleganckiego tortu lub lekkiego placka biszkoptowego do popołudniowej kawy.
Składniki
30 g cappuccino w proszku + 2 łyżki
150 ml wody
900 ml śmietanki 36% (kremówki)
2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie – cappuccino jest już słodzone)
15 g żelatyny
Przygotowanie krok po kroku:
Cappuccino w proszku (30 g) zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do przestygnięcia.
Do ciepłej kawy dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder.
Dodajemy 2 łyżki sypkiego cappuccino i ponownie dokładnie miksujemy.
Do masy śmietanowej wlewamy zimne cappuccino z żelatyną i bardzo dokładnie miksujemy.
Jeśli krem wydaje się zbyt rzadki, można na chwilę włożyć go do lodówki, a dopiero później przełożyć nim tort lub ciasto.