Krem z cappuccino

Krem z cappuccino

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Krem z cappuccino jest rodzajem lekkiego musu, który można wykorzystać na wiele sposobów

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Krem z cappuccino jest lekki niczym pianka mleczna i subtelnie kawowy. Krem przygotowuje się na cappuccino w proszku i bitej śmietany z niewielkim dodatkiem żelatyny. Puszystym kremem o smaku cappuccino przekładamy warstwy eleganckiego tortu lub lekkiego placka biszkoptowego do popołudniowej kawy.  

Składniki

  • 30 g cappuccino w proszku + 2 łyżki

  • 150 ml wody

  • 900 ml śmietanki 36% (kremówki)

  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie – cappuccino jest już słodzone)

  • 15 g żelatyny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cappuccino w proszku (30 g) zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do przestygnięcia.

  • Do ciepłej kawy dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.

  • Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder.

  • Dodajemy 2 łyżki sypkiego cappuccino i ponownie dokładnie miksujemy.

  • Do masy śmietanowej wlewamy zimne cappuccino z żelatyną i bardzo dokładnie miksujemy.

  • Jeśli krem wydaje się zbyt rzadki, można na chwilę włożyć go do lodówki, a dopiero później przełożyć nim tort lub ciasto.

Ocena: 2,9