Tarta truskawkowo-cytrynowa to hit lata. Bez pieczenia i bez problemu

Dieta wegetariańska
Masz ochotę na letni deser o niesamowitym smaku? Ta tarta cytrynowo-truskawkowa sprawdzi się więc idealnie. A co najlepsze, nie trzeba jej piec. Jest prosta w przygotowaniu, lekka i smakuje wybornie. Ten deser zachwyci każdego.
Tarta, która smakuje latem. To połączenie wychodzi za każdym razem
Wspaniała truskawkowo-cytrynowa tarta to hit każdego lata. Jest prosta w przygotowaniu, a za każdym razem wychodzi niezwykle kremowa i lekka - a to wszystko bez konieczności włączania piekarnika, co jest ogromnym plusem w gorące dni.
Nasza tarta idealnie łączy w sobie smaki lata. Cytrynowy krem wychodzi orzeźwiający, ale nie kwaśny tworząc świeży, kremowy i lekko słodki środek. Co więcej, dodanie białej czekolady sprawi, że tarta nie tylko będzie trzymała swój kształt, ale również będzie lekko słodka.
No i oczywiście klasyka, która nie może się nie udać, czyli truskawki i galaretka. Jest to nie tylko sposób, by nasz deser pięknie się prezentował, ale również sprawi, że będzie miał on wspaniały smak. Soczyste i słodkie truskawki, perfekcyjnie będą komponowały się z cytryną.
Co więcej, jeśli chcemy możemy trochę poszaleć z tym przepisem. Zamiast galaretki możemy użyć żelu z agar-agar i soku owocowego. Bez problemu zamienimy również truskawki na maliny, borówki czy brzoskwinie. To świetny sposób na smak lata w jednym cieście.
SKŁADNIKI
- Spód:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- Krem cytrynowy:
- 400 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki min 30–36 proc.
- 100 g białej czekolady
- Skórka z 1 cytryny
- Sok z 1/2 cytryny
- 2–3 łyżki cukru pudru
- Warstwa truskawkowa:
- 300–400 g świeżych truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 250 ml gorącej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło rozpuszczamy w rondelku.
- Herbatniki blendujemy i mieszamy z rozpuszczonym masłem.
- Przekładamy do formy i dociskamy do boków.
- Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
- Białą czekoladę rozpuszczamy.
- Śmietankę ubijamy na sztywno.
- W osobnej misce mieszamy mascarpone, cukier puder, sok i skórkę z cytryny.
- Dodajemy rozpuszczoną, ale ostygnięta czekoladę i delikatnie mieszamy.
- Łączymy z bitą śmietaną.
- Wykładamy na schłodzony spód i równamy.
- Odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
- Truskawki kroimy w plasterki i układamy je na kremie.
- Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody.
- Kiedy zacznie lekko tężeć, wylewamy ją na truskawki.
- Wkładamy do lodówki na kilka godzin.