Tarta truskawkowo-cytrynowa to hit lata. Bez pieczenia i bez problemu

Tarta truskawkowo-cytrynowa to hit lata. Bez pieczenia i bez problemu
Autor: Shutterstock.com Tarta truskawkowo-cytrynowa to hit lata. Bez pieczenia i bez problemu
łatwy
20 min
12

Dieta wegetariańska

Masz ochotę na letni deser o niesamowitym smaku? Ta tarta cytrynowo-truskawkowa sprawdzi się więc idealnie. A co najlepsze, nie trzeba jej piec. Jest prosta w przygotowaniu, lekka i smakuje wybornie. Ten deser zachwyci każdego.

Tarta, która smakuje latem. To połączenie wychodzi za każdym razem

Wspaniała truskawkowo-cytrynowa tarta to hit każdego lata. Jest prosta w przygotowaniu, a za każdym razem wychodzi niezwykle kremowa i lekka - a  to wszystko bez konieczności włączania piekarnika, co jest ogromnym plusem w gorące dni.

Nasza tarta idealnie łączy w sobie smaki lata. Cytrynowy krem wychodzi orzeźwiający, ale nie kwaśny tworząc świeży, kremowy i lekko słodki środek. Co więcej, dodanie białej czekolady sprawi, że tarta nie tylko będzie trzymała swój kształt, ale również będzie lekko słodka.

No i oczywiście klasyka, która nie może się nie udać, czyli truskawki i galaretka. Jest to nie tylko sposób, by nasz deser pięknie się prezentował, ale również sprawi, że będzie miał on wspaniały smak. Soczyste i słodkie truskawki, perfekcyjnie będą komponowały się z cytryną.

Co więcej, jeśli chcemy możemy trochę poszaleć z tym przepisem. Zamiast galaretki możemy użyć żelu z agar-agar i soku owocowego. Bez problemu zamienimy również truskawki na maliny, borówki czy brzoskwinie. To świetny sposób na smak lata w jednym cieście.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 200 g herbatników
  • 100 g masła 
  • Krem cytrynowy:
  • 400 g serka mascarpone 
  • 200 ml śmietanki min 30–36 proc.
  • 100 g białej czekolady
  • Skórka z 1 cytryny
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 2–3 łyżki cukru pudru 
  • Warstwa truskawkowa:
  • 300–400 g świeżych truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250 ml gorącej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło rozpuszczamy w rondelku.
  • Herbatniki blendujemy i mieszamy z rozpuszczonym masłem.
  • Przekładamy do formy i dociskamy do boków.
  • Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
  • Białą czekoladę rozpuszczamy.
  • Śmietankę ubijamy na sztywno.
  • W osobnej misce mieszamy mascarpone, cukier puder, sok i skórkę z cytryny.
  • Dodajemy rozpuszczoną, ale ostygnięta czekoladę i delikatnie mieszamy.
  • Łączymy z bitą śmietaną.
  • Wykładamy na schłodzony spód i równamy.
  • Odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
  • Truskawki kroimy w plasterki i układamy je na kremie.
  • Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody.
  • Kiedy zacznie lekko tężeć, wylewamy ją na truskawki.
  • Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej