Rogaliki maślane jak u babci
2022-05-12
łatwy
40 min
4
Pyszne, chrupiące ciasteczka, które smakują jak te, które zawsze były u babci w kredensie. Rogaliki maślane przygotuj z zapasem i trzymaj w zamkniętym pojemniczku, aby osłodziły długieslotne dni lub samotne wieczory.
SKŁADNIKI
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 150 g mąki
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz do smarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło ucieramy z cukrem na krem, cały czas ucierając dodajemy po kolei 1 jajko i 2 żółtka.
- Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masła.
- Wrabiamy miękkie ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki.
- Ze schłodzonego ciasta formujemy cienkie wałeczki i zwijamy w rogaliki.
- Układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego