Rogaliki maślane jak u babci

Rogaliki maślane
Autor: Shutterstock Rogaliki maślane nie są trudne do zrobienia.
łatwy
0 min
4

Pyszne, chrupiące ciasteczka, które smakują jak te, które zawsze były u babci. Rogaliki maślane przygotuj z zapasem i trzymaj w zamkniętym pojemniczku, aby osłodziły długie, zimowe wieczory.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do smarowania formy
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło ucieramy z cukrem na krem, cały czas ucierając dodajemy po kolei 1 jajko i 2 żółtka.
  • Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masła.
  • Wrabiamy miękkie ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki.
  • Ze schłodzonego ciasta formujemy cienkie wałeczki i zwijamy w rogaliki.
  • Układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.