Rogaliki maślane jak u babci

Pyszne, chrupiące ciasteczka, które smakują jak te, które zawsze były u babci. Rogaliki maślane przygotuj z zapasem i trzymaj w zamkniętym pojemniczku, aby osłodziły długie, zimowe wieczory.
150 g masła
150 g cukru
150 g mąki
2 jajka
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do smarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Masło ucieramy z cukrem na krem, cały czas ucierając dodajemy po kolei 1 jajko i 2 żółtka.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masła.
Wrabiamy miękkie ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki.
Ze schłodzonego ciasta formujemy cienkie wałeczki i zwijamy w rogaliki.
Układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska