Rogaliki maślane jak u babci

2019-10-07
Rogaliki maślane
Autor: Shutterstock Rogaliki maślane nie są trudne do zrobienia.
łatwy
0 min
4

Pyszne, chrupiące ciasteczka, które smakują jak te, które zawsze były u babci. Rogaliki maślane przygotuj z zapasem i trzymaj w zamkniętym pojemniczku, aby osłodziły długie, zimowe wieczory.

Składniki

150 g masła

150 g cukru

150 g mąki

2 jajka

2 żółtka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

tłuszcz do smarowania formy

 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Masło ucieramy z cukrem na krem, cały czas ucierając dodajemy po kolei 1 jajko i 2 żółtka.

Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masła.

Wrabiamy miękkie ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki.

Ze schłodzonego ciasta formujemy cienkie wałeczki i zwijamy w rogaliki.

Układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska