Ciasta z kremem - przepisy ze zdjęciami

Anna Szubińska

Kawałek ciasta z kremem to zawsze dobry pomysł. Do porannej kawy, do popołudniowej herbatki, na spotkanie z przyjaciółkami lub popołudnie z rodziną. Oto 14 pysznych kremowych deserów, które warto wypróbować!

Ciasto Morze Czarne - gdy je zjesz, poczujesz się zrelaksowany, jak na czarnomorskiej plaży
Fot.: Shutterstock

Morze czarne

Ciasto Morze Czarne ma bogate wnętrze - to czekoladowy biszkopt przełożony dwoma rodzajami kremów i  malinową konfiturą, przykryty bezowym topem. Po prostu czysta rozkosz dla łasuchów. Gdy ciasto upieczesz w prostokątnej formie, możesz pokroić w elegancką kostkę. Możesz też przygotować z niego tort - zdobiąc odpowiednio wierzch. SPRAWDŹ PRZEPIS!

Ciasto SHERIDAN: przepis na czekoladowy placek z likierem
Fot.: Shutterstock.com

Ciasto Sheridan

Czekoladowe ciasto z likierem Sheridan's to pyszny deser. Puszysty biszkopt przełożony kremem z odrobiną alkoholu nie ma sobie równych. Możecie go ozdobić czekoladową polewą, pralinami i posypkami. Wasi goście oniemieją z zachwytu. Ten przepis to prawdziwy przebój na liście deserów dla dorosłych! SPRAWDŹ PRZEPIS!

Ciasto niebo w gębie
Fot.: Shutterstock

Niebo w gębie

Nazwa mówi sama za siebie: niebo w gębie to znakomity placek, któremu naprawdę trudno się oprzeć. Każdy kawałek ma być już tym ostatnim... i tak do końca blaszki. Ale nie ma się czemu dziwić - pyszny i odświeżający mus jabłkowy ułożony na puszystym i lekkim biszkopcie i przykryty cudownym kokosowym kremem. Cudo! SPRAWDŹ PRZEPIS!

Najlepsze ciasto z kremem PANI WALEWSKA: wszyscy go uwielbiają!
Fot.: Shutterstock

Pani Walewska

Niebywale smaczne ciasto z kremem swoją nazwę zawdzięcza bohaterce seks skandalu sprzed 200 lat, polskiej arystokratce i kochance Napoleona Bonaparte - „Pani Walewska”. Kruche ciasto rozpływa się w ustach, beza jest słodka i chrupiąca dzięki siekanym migdałom, a czarna porzeczka dodaje nieco kwaskowej nuty. To elegancki deser na każdą okazję. SPRAWDŹ PRZEPIS!

Ciasto CYGANKA - magiczny czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i wiśniami
Fot.: Shutterstock

Cyganka

Cyganka to przepyszne ciasto na bazie kakaowego biszkoptu. Pomiędzy jego blatami znajdziemy delikatny, aksamitny i słodki krem budyniowy, którego smak przełamuje masa z wiśniowej konfitury o delikatnym, kwaskowym posmaku. SPRAWDŹ PRZEPIS!

Cytryniak - szybkie ciasto z kremem cytrynowym na biszkoptach
Fot.: Shutterstock

Cytryniak

Cytryniak to pyszne ciasto bez pieczenia, swego rodzaju cytrynowe tiramisu. Rewelacyjny cytrynowy deser najlepiej przygotować na bazie z podłużnych biszkoptów. Maślany krem z dodatkiem soku i skórki z cytryny ma aksamitną konsystencję i orzeźwiający smak i aromat. Świetnie sprawdza się zarówno w gorące dni, jak i w nieco chłodniejszej temperaturze. Biszkoptowy cytryniak wg tego przepisu wychodzi zawsze. SPRAWDŹ PRZEPIS!

Ciasto Marysieńka
Fot.: Shutterstock

Marysieńka

Marysieńka to jeden z wybitnych deserów siostry Anastazji. To połączenie kakaowego biszkoptu z aksamitnym kremem śmietankowym i plackiem orzechowym jest tak pyszne, że trudno się od niego oderwać. W oryginalnym przepisie środkową warstwę przygotowuje się orzechów włoskich. Ja pewnego razu z braku tychże orzechów w domu użyłam w zastępstwie laskowych i okazało się, że ta wersja smakuje nam jeszcze bardziej. SPRAWDŹ PRZEPIS!

Makowa panienka
Fot.: Shutterstock

Makowa panienka

Makowa panienka jest lekka, pyszna i bezglutenowa. Leciutkie blaty bezowe wypełnione makiem, kokosem i migdałami tworzą bazę dla aksamitnego kremu budyniowego i kwaskowej konfitury. Ciasto jest pyszne i przepięknie wygląda. Uwiedzie niemal każdego. SPRAWDŹ PRZEPIS!

Ciasto BASIA
Fot.: Shutterstock

Basia

Ciasto basia to prosty czekoladowy biszkopt przełożony puszystą masa śmietanową. Klasyczne połączenie smaków, niezmiennie smaczne i pasujące na każda okazję. Oto sprawdzony przepis na basię. SPRAWDŹ PRZEPIS!

Ciasto słodka teściowa
Fot.: Shutterstock

Słodka teściowa

Słodka teściowa to bardzo smaczny deser, którym zauroczysz nie tylko teściową. Biszkopt kakaowy został cudnie skomponowany z ciastem kokosowo-makowym, delikatnym mlecznym kremem i truskawkową galaretką. Efekt - znakomity deser, który w sezonie możesz dodatkowo podkręcić świeżymi owocami. SPRAWDŹ PRZEPIS!

Ciasto kijowskie
Fot.: Shutterstock

Ciasto kijowskie

Ciasto kijowskie lub tort kijowski to ukraińskie cudo, którego warto spróbować. To bezowo-orzechowe cudo swoim smakiem zdumiewa, koi i uzależnia. Owszem wymaga nieco wysiłku, ale warte jest każdej minuty spędzonej przy jego przygotowaniu. Jest idealne, by uświetnić ważne chwile i uroczystości rodzinne. SPRAWDŹ PRZEPIS!

Ciasto michałek - pyszny czekoladowy przekładaniec
Fot.: Shutterstock

Michałek

SPRAWDŹ PRZEPIS!

Ciasto euforia
Fot.: Shutterstock

Euforia

Euforia to deser wystrzałowy, bombowy, obezwładniający i fantastyczny. Aromatyzowany kawa biszkopt połączony z aksamitnym kremem czekoladowym i wyrazistą tekstura masy makowo-orzechowej dają tak cudowne połączenie, że kubki smakowe wpadają w euforię już przy pierwszym kęsie. SPRAWDŹ PRZEPIS!

Wystrzałowy tort Spróchniały pieniek: przepis na ukraińskie ciasto z kremem na Nowy Rok
Fot.: Shutterstock

Spróchniały pieniek

„Spróchniały pieniek” to zabawny tort noworoczny, przysmak współczesnej kuchni ukraińskiej. Nazwa wywodzi się ludowych wierzeń, że starego roku, niczym od starego spróchniałego pieńka, należy się odciąć. Pyszny tort z czekoladowym kremem jest efektowny, a niezbyt skomplikowany. SPRAWDŹ PRZEPIS!

Jesienna fantazja
Fot.: Shutterstock

Jesienna fantazja

Jesienna fantazja w moim wydaniu to pyszny placek warstwowy, na który składa się blat kruchego ciasta, warstwa pysznych jabłek oraz bita śmietana. Całość wieńczy pyszna karmelowa polewa i posypka z migdałów. SPRAWDŹ PRZEPIS!

Zobacz następną galerię
Ocet - dlaczego warto zawsze mieć w domu butelkę octu? 12 praktycznych zastosowań octu
Ocet - dlaczego warto zawsze mieć w domu butelkę …

Ocet - dlaczego warto zawsze mieć w domu butelkę octu? 12 praktycznych zastosowań octu

Zamknij galerię
email