Jesienna fantazja - ciasto z jabłkami, kremem i orzechami

Jesienna fantazja
Autor: Shutterstock Jesienna fantazja udekorowana polewa karmelową i migdałami.
łatwy
50 min
12

Jesienna fantazja w moim wydaniu to pyszny placek warstwowy na który składa się blat kruchego ciasta, warstwa pysznych jabłek oraz bita śmietana. Całość wieńczy pyszna karmelowa polewa i posypka z migdałów. Chyba nie jestem prawdziwą jesieniarą, bo zdecydowanie wolę kawałek tego ciasta od modnego pumpkin latte.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki kaszy manny
  • Warstwa śmietanowa:
  • 0,5 l śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • odrobina wrzątku
  • Wierzch:
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki kremówki
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • duża garść migdałów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z cukrem, zrobić dołek i wbić jajka. Dodać schłodzone, pokrojone masło i siekać nożem, aż utworzą się grudki.
  • Szybko zagnieść jednolite, zwarte ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 1 godzinę.
  • Schłodzonym ciastem wyłożyć blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną kasza manną.
  • Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Ciasto podpiec 15 min w temp. 180 st.
  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zostawić na 15-20 min na sitku, aby odciekła nadmiar soku.
  • Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i piec jeszcze ok. 30 min. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
  • Żelatynę rozpuścić we wrzątku i wystudzić.
  • Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec zmniejszyć obroty miksera, wlać cienkim strumieniem żelatynę.
  • Bitą śmietanę wyłożyć  równomiernie na wystudzone ciasto, wierzch wyrównać, wstawić do lodówki do stężenia.
  • Do garnka z dość grubym dnem wsypać cukier na karmel. Podgrzewać mieszając, aż całkowicie się rozpuści i nabierze złocistej barwy.
  • Do rozpuszczonego cukru dodać masło  i kremówkę i podgrzewać aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wystudzić.
  • Wystudzoną masę wylać na ciasto, wierzch udekorować siekanymi migdałami, wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Jabłka posłodzić do smaku i dodać kasze mannę, aby nieco zgęstniały.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej