Domowe ciasto Skubaniec. O niebo lepsze niż popularny gotowiec z Biedronki
2023-03-23

łatwy
40 min
12
Ciasto skubaniec to znakomite połączenie dwóch rodzajów kruchego ciasta, kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki oraz słodkiej bezy. Jeśli komuś mało, to można jeszcze dodać na wierzch czekoladową kruszonkę. Ciasto do złudzenia przypomina popularny wypiek, który można kupić w Biedronce. Tyle, że to zrobione w domu, wychodzi o niebo lepsze, a do tego znacznie tańsze.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki + 3 łyżki mąki
- 3 żółtka
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- Beza:
- 3 białka
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- Kruszonka:
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- Nadzienie:
- 2 słoiki dżemu lub konfitury z czarnej porzeczki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z 2 szklanek mąki, posiekanego chłodnego masła oraz cukru, soli i żółtek wyrób ciasto.
- Gdy składniki się połączą, a ciasto zrobi jednolite podziel je na pół. Do jednej części dodaj 3 łyżki mąki do drugiej kakao.
- Oba ciasta wyrabiaj, aż do całkowitego połączenia, a następnie zrluj w wałeczki o średnicy 4-5 cm i schłodź w lodówce prze minimum 30 minut.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone wałki z ciasta wyjmij pokrój na plastry ok 2 cm grubości.
- Plastry ciasta układaj w blaszce obok siebie naprzemiennie, a na końcu delikatnie połącz palcami, aby utworzyły jedną warstwę ciasta.
- Blaszkę wstaw do rozgrzanego do 180 st. Piekarnika i podpiecz przez 10-15 minut.
- W tym czasie połącz masło, mąkę, cukier puder i kakao. Mieszaj i ucieraj w palcach, aż powstaną grudki.
- Białka jajek ubij na sztywno z odrobiną soli. Do ubitej piany dodawaj po 1 łyżce cukru i miksuj za każdym razem około 1 minuty.
- Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika i posmaruj gruba warstwa dżemu porzeczkowego (w sezonie można użyć świeżych owoców).
- Na dżem wyłóż pianę z białek, a tę posyp równomiernie kruszonką. Wstaw ciasto ponownie do piekarnika i piecz jeszcze 45-50 minut.
- Po 30 minutach temperaturę pieczenia można zmniejszyć do 160 st c. Gdyby beza zbytnio się wysuszała, można ciasto przykryć kawałkiem papieru do pieczenia.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego