Domowe ciasto Skubaniec. O niebo lepsze niż popularny gotowiec z Biedronki

Ciasto skubaniec
Autor: Shutterstock Ciasto Skubaniec jest pyszne i wbrew pozorom, łatwe w przygotowaniu.
łatwy
40 min
12

Ciasto Skubaniec to wyjątkowe połączenie dwóch rodzajów kruchego ciasta, dżemu z czarnej porzeczki o wyrazistym smaku oraz słodkiej bezy. Aby wzbogacić doznania smakowe, na wierzchu tego pysznego wypieku można dodać czekoladową kruszonkę. To ciasto nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale także jest prostsze w przygotowaniu niż mogłoby się wydawać. I znacznie tańsze niż jego popularny odpowiednik z Biedronki.

W porównaniu do popularnych wypieków dostępnych w sklepach, domowe ciasto Skubaniec nie tylko przewyższa je pod względem smaku, ale także jest bardziej dostępne dla każdego, kto pragnie cieszyć się wyjątkowym smakiem wypieku bez konieczności sięgania po gotowe produkty spożywcze. Dodatkowo, przygotowanie tego ciasta w domu nie tylko przynosi satysfakcję kulinarną, ale także pozwala kontrolować jakość składników i unikać sztucznych dodatków. Z pewnością jest to pyszna propozycja dla miłośników domowych wypieków, które robią wrażenie zarówno smakiem, jak i aromatem. Koszt dużej blachy domowego ciasta z pewnością jest zbliżony do ceny niewielkiego kawałka ze sklepu.

Pod materiałem wideo znajdziesz nasze inne topowe przepisy na ciasta na niedzielę

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki + 3 łyżki mąki
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • Beza:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • Kruszonka:
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • Nadzienie:
  • 2 słoiki dżemu lub konfitury z czarnej porzeczki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z 2 szklanek mąki, posiekanego chłodnego masła oraz cukru, soli  i żółtek wyrób ciasto. 
  • Gdy składniki się połączą, a ciasto zrobi jednolite podziel je na pół. Do jednej części dodaj 3 łyżki mąki do drugiej kakao.
  • Oba ciasta wyrabiaj, aż do całkowitego połączenia, a następnie zrluj w wałeczki o średnicy 4-5 cm i schłodź w lodówce prze minimum 30 minut.
  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone wałki z ciasta wyjmij  pokrój na plastry ok 2 cm grubości. 
  • Plastry ciasta układaj w blaszce obok siebie naprzemiennie, a na końcu delikatnie połącz palcami, aby utworzyły jedną warstwę ciasta.
  • Blaszkę wstaw do rozgrzanego do 180 st. Piekarnika i podpiecz przez 10-15 minut.
  • W tym czasie połącz masło, mąkę, cukier puder i kakao. Mieszaj i ucieraj w palcach, aż powstaną grudki. 
  • Białka jajek ubij na sztywno z odrobiną soli. Do ubitej piany dodawaj po 1 łyżce cukru i miksuj za każdym razem około 1 minuty.
  • Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika i posmaruj gruba warstwa dżemu porzeczkowego (w sezonie można użyć świeżych owoców).
  • Na dżem wyłóż pianę z białek, a tę posyp równomiernie kruszonką. Wstaw ciasto ponownie do piekarnika i piecz jeszcze 45-50 minut.
  • Po 30 minutach temperaturę pieczenia można zmniejszyć do 160 st c. Gdyby beza zbytnio się wysuszała, można ciasto przykryć kawałkiem papieru do pieczenia.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej