Wystrzałowy tort "Spróchniały pieniek": przepis na ukraińskie ciasto z kremem

Wystrzałowy tort Spróchniały pieniek: przepis na ukraińskie ciasto z kremem na Nowy Rok
Autor: Shutterstock Efektowny tort czekoladowy, który swoim wyglądem przypomina spróchniały pieniek
łatwy
60 min
4

„Spróchniały pieniek” to zabawny tort noworoczny, przysmak współczesnej kuchni ukraińskiej. Nazwa wywodzi się ludowych wierzeń, że starego roku, niczym od starego spróchniałego pieńka, należy się odciąć. Pyszny tort z czekoladowym kremem jest efektowny, a niezbyt skomplikowany. Oto przepis na ukraińskie ciasto z kremem na Nowy Rok!

SKŁADNIKI

  • Biszkopt:
  • 5 jajek rozmiar M
  • 70 g cukru
  • 70 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 50 g mąki pszennej
  • Krem:
  • 250 g serka ricotta
  • 150 g serka mascarpone
  • 110 g cukru pudru
  • 50 ml mleka
  • 30 g kakao
  • Dekoracja:
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 50 g białej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wybić ze skorupek, białka oddzielić od żółtek.
  • Białka ubić ze szczyptą soli do momentu uzyskania miękkich szczytów.
  • Nadal ubijając dodać cukier, olej i po jednym żółtku oraz po jednej łyżce mąki.
  • Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 200°C. Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika i odwrócić, pozostawić do całkowitego ostygnięcia przykryty pergaminem na którym się piekł.
  • Pora na krem: kakao wymieszać z cukrem pudrem. Dodać mleko i ponownie wymieszać.
  • Ubić razem mascarpone i ricottę. Dodać kakao z mlekiem i dobrze ubić razem.
  • Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. 
  • Czekoladę rozprowadzić na pergaminie cienką warstwą. Zwinąć w rulon i wstawić do zamrażalnika na 10 minut.
  • Z biszkoptu zdjąć papier do pieczenia, pokroić w na 5 pasów po 6-6,5 cm.
  • Odłożyć 1/3 kremu, resztą posmarować paski biszkoptu.
  • Zwinąć w rulon pierwszy pasek biszkoptu i postawić na sztorc na paterze. Do końcówki zwiniętego biszkoptu dołożyć kolejny pas posmarowany kremem i dalej nawijać rulon. To samo zrobić z pozostałymi kawałkami biszkokoptu . Boki i wierzch tak powstałego rulonu posmarować pozostałym kremem.
  • Wyjąć z zamrażalnika czekoladowy rulon, rozwinąć go z pergaminu. W trakcie rozwijania czekolada połamie się na długie półokrągłe kawałki. Tymi kawałkami ozdobić boki tortu, aby uzyskać efekt spękanej kory.
  • Stopić białą czekoladę i ozdobić nią wierzch tortu tworząc okręgi na podobieństwo rysunku słojów drzewa.
  • Gotowy tort wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Podawać lekko oprószony cukrem pudrem.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej