Wystrzałowy tort "Spróchniały pieniek": przepis na ukraińskie ciasto z kremem
2022-01-22
łatwy
60 min
6
„Spróchniały pieniek” to zabawny tort noworoczny, przysmak współczesnej kuchni ukraińskiej. Nazwa wywodzi się z ludowych wierzeń, że od starego roku, niczym od spróchniałego pieńka, należy się odciąć. Pyszny tort z czekoladowym kremem jest efektowny a niezbyt skomplikowany. Oto przepis na ukraińskie ciasto z kremem na Nowy Rok!
SKŁADNIKI
- Biszkopt:
- 5 jajek rozmiar M
- 70 g cukru
- 70 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 50 g mąki pszennej
- Krem:
- 250 g serka ricotta
- 150 g serka mascarpone
- 110 g cukru pudru
- 50 ml mleka
- 30 g kakao
- Dekoracja:
- 120 g gorzkiej czekolady
- 50 g białej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wybić ze skorupek, białka oddzielić od żółtek.
- Białka ubić ze szczyptą soli do momentu uzyskania miękkich szczytów.
- Nadal ubijając dodać cukier, olej i po jednym żółtku oraz po jednej łyżce mąki.
- Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 200°C. Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika i odwrócić, pozostawić do całkowitego ostygnięcia przykryty pergaminem na którym się piekł.
- Pora na krem: kakao wymieszać z cukrem pudrem. Dodać mleko i ponownie wymieszać.
- Ubić razem mascarpone i ricottę. Dodać kakao z mlekiem i dobrze ubić razem.
- Czekoladę stopić w kąpieli wodnej.
- Czekoladę rozprowadzić na pergaminie cienką warstwą. Zwinąć w rulon i wstawić do zamrażalnika na 10 minut.
- Z biszkoptu zdjąć papier do pieczenia, pokroić w na 5 pasów po 6-6,5 cm.
- Odłożyć 1/3 kremu, resztą posmarować paski biszkoptu.
- Zwinąć w rulon pierwszy pasek biszkoptu i postawić na sztorc na paterze. Do końcówki zwiniętego biszkoptu dołożyć kolejny pas posmarowany kremem i dalej nawijać rulon. To samo zrobić z pozostałymi kawałkami biszkokoptu . Boki i wierzch tak powstałego rulonu posmarować pozostałym kremem.
- Wyjąć z zamrażalnika czekoladowy rulon, rozwinąć go z pergaminu. W trakcie rozwijania czekolada połamie się na długie półokrągłe kawałki. Tymi kawałkami ozdobić boki tortu, aby uzyskać efekt spękanej kory.
- Stopić białą czekoladę i ozdobić nią wierzch tortu tworząc okręgi na podobieństwo rysunku słojów drzewa.
- Gotowy tort wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Podawać lekko oprószony cukrem pudrem.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego