Ciasto michałek to pyszny czekoladowy przekładaniec. Spróbujesz?

Ciasto michałek - pyszny czekoladowy przekładaniec
Autor: Shutterstock Ciasto michałek wbrew pozoromo nie jest bardzo trudne do przygotowania, ale przepyszne
łatwy
60 min
6

Michałek to ciasto inspirowane smakiem cukierków o tej samej nazwie. Jest przyjemnie czekoladowe, kremowe i aksamitne. Znakomite na większe okazje, gdy chcesz zachwycić gości lub na niedzielny podwieczorek, gdy chcesz zrobić przyjemność rodzinie. Polecam, bo jest pyszne.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 5 dużych jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki ciemnego kakao
  • Masa:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix dodatkowo
  • 200 g cukierków Michałków
  • opcjonalnie 2 łyżki mleka w proszku
  • Dodatkowo:
  • opcjonalnie polewa czekoladowa
  • dżem wiśniowy
  • 1-2 garście orzechów laskowych uprażonych i pokruszonych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno. Stopniowo dosypywać do sztywnej piany cukier i ubijać do rozpuszczenia.
  • Wlać pojedynczo żółtka i lekko wymieszać na małych obrotach miksera.
  • Składniki sypkie: mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz kakao przesiać i dokładnie wymieszać. Następnie dodać do ciasta i delikatnie wmieszać szpatułką.
  • Ciasto wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 32-35 minut w temp. 170 stopni.
  • Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyjąć i delikatnie rzucić n nim na blat z wysokości ok 20 cm.
  • Odstawić do przestygnięcia i przekroić na 2 równe blaty.
  • Dolny blat biszkoptu włożyć z powrotem do tortownicy, nasączyć połową ponczu z wody zmieszanej z sokiem wiśniowym i posmarować cienką warstwą dżemu wiśniowego.
  • Przygotować krem - dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. W osobnej miseczce ubić mascarpone, dodać do ubitego kremu śmietankowego.
  • Wszystko zmiksować do połączenia i ani chwili dłużej. 1/3 kremu odłożyć do dekoracji wierzchu, a do reszty dodać drobno pokrojone michałki. Opcjonalnie można dodać mleko w proszku.
  • Całość lekko wymieszać łyżką. Przygotowany krem michałkowy delikatnie wyłożyć na dolny biszkopt, i wyrównać Na masę michałkową położyć drugi blat biszkoptowy i skropić go resztą ponczu.
  • Wierzch ozdobić kremem śmietankowym i posypać orzechami. Można też wykończyć wierzch polewą i dopiero posypać orzechami. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej