Ciasto michałek to pyszny czekoladowy przekładaniec. Spróbujesz?
2022-10-21
łatwy
60 min
6
Michałek to ciasto inspirowane smakiem cukierków o tej samej nazwie. Jest przyjemnie czekoladowe, kremowe i aksamitne. Znakomite na większe okazje, gdy chcesz zachwycić gości lub na niedzielny podwieczorek, gdy chcesz zrobić przyjemność rodzinie. Polecam, bo jest pyszne.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 5 dużych jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki ciemnego kakao
- Masa:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix dodatkowo
- 200 g cukierków Michałków
- opcjonalnie 2 łyżki mleka w proszku
- Dodatkowo:
- opcjonalnie polewa czekoladowa
- dżem wiśniowy
- 1-2 garście orzechów laskowych uprażonych i pokruszonych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno. Stopniowo dosypywać do sztywnej piany cukier i ubijać do rozpuszczenia.
- Wlać pojedynczo żółtka i lekko wymieszać na małych obrotach miksera.
- Składniki sypkie: mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz kakao przesiać i dokładnie wymieszać. Następnie dodać do ciasta i delikatnie wmieszać szpatułką.
- Ciasto wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 32-35 minut w temp. 170 stopni.
- Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyjąć i delikatnie rzucić n nim na blat z wysokości ok 20 cm.
- Odstawić do przestygnięcia i przekroić na 2 równe blaty.
- Dolny blat biszkoptu włożyć z powrotem do tortownicy, nasączyć połową ponczu z wody zmieszanej z sokiem wiśniowym i posmarować cienką warstwą dżemu wiśniowego.
- Przygotować krem - dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. W osobnej miseczce ubić mascarpone, dodać do ubitego kremu śmietankowego.
- Wszystko zmiksować do połączenia i ani chwili dłużej. 1/3 kremu odłożyć do dekoracji wierzchu, a do reszty dodać drobno pokrojone michałki. Opcjonalnie można dodać mleko w proszku.
- Całość lekko wymieszać łyżką. Przygotowany krem michałkowy delikatnie wyłożyć na dolny biszkopt, i wyrównać Na masę michałkową położyć drugi blat biszkoptowy i skropić go resztą ponczu.
- Wierzch ozdobić kremem śmietankowym i posypać orzechami. Można też wykończyć wierzch polewą i dopiero posypać orzechami. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce.
Dlaczego warto jeść orzechy?