Ciasto NIEBO W GĘBIE - fantastyczny deser z jabłkami i kremem kokosowym

Ciasto niebo w gębie
Autor: Shutterstock Ciasto niebo w gębie to prawdziwe niebo w gębie.
łatwy
50 min
8

Dieta wegetariańska

Nazwa mówi sama za siebie: niebo w gębie to znakomity placek, któremu naprawdę trudno się oprzeć. Każdy kawałek ma być już tym ostatnim... i tak do końca blaszki.

Składniki

Ciasto:

1,5 szklanki mąki

1 kostka masła

0,5 szklanki cukru pudru

3 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

1,5 kg jabłek

0,5 cytryny

1 galaretka cytrynowa

Krem orzechowy:

1 szklanka wiórków kokosowych

1 szklanka mleka

1 kostka masła

0,5 szklanki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Dołożyć miękkie masło i żółtka i zagnieść ciasto (świetnie wychodzi w robocie planetarnym z hakową końcówką).

Gdy ciasto będzie jednolite i zacznie odchodzić od ścianek miski włożyć je w folię i odłożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do blaszki nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto ponakłuwać widelcem lub wysypać na nie obciążające groszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 20 minut. Rumiane ciasto wyjąć i odstawić do wystygnięcia.

Mleko mocno podgrzać i gorącym zalać wiórki kokosowe. Odstawić do wystygnięcia.

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i przestudzić. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z wystudzoną, ale jeszcze płynną galaretką, a gdy nieco stężeje wyłożyć na wystudzone ciasto. Rozprowadzić równo po całym spodzie.

Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać 3-4 łyżki wystudzonych, nasiąkniętych mlekiem wiórków i miksować na średnich obrotach. Gdy się połączą dodać kolejną partię i tak do zużycia całych wiórków.

Krem rozłożyć równomiernie na masie jabłkowej. Wierzch ciasta oprószyć cynamonem. Deser wstawić na całą noc do lodówki.

Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE