Ciasto NIEBO W GĘBIE - fantastyczny deser z jabłkami i kremem kokosowym
2021-08-21
łatwy
50 min
8
Dieta wegetariańska
Nazwa mówi sama za siebie: niebo w gębie to znakomity placek, któremu naprawdę trudno się oprzeć. Każdy kawałek ma być już tym ostatnim... i tak do końca blaszki. Ale nie ma się czemu dziwić - pyszny i odświeżający mus jabłkowy ułożony na puszystym i lekkim biszkopcie i przykryty cudownym kokosowym kremem. Cudo!
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- 0,5 cytryny
- 1 galaretka cytrynowa
- Krem orzechowy:
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka mleka
- 1 kostka masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Dołożyć miękkie masło i żółtka i zagnieść ciasto (świetnie wychodzi w robocie planetarnym z hakową końcówką).
- Gdy ciasto będzie jednolite i zacznie odchodzić od ścianek miski włożyć je w folię i odłożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do blaszki nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto ponakłuwać widelcem lub wysypać na nie obciążające groszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 20 minut. Rumiane ciasto wyjąć i odstawić do wystygnięcia.
- Mleko mocno podgrzać i gorącym zalać wiórki kokosowe. Odstawić do wystygnięcia.
- Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i przestudzić. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z wystudzoną, ale jeszcze płynną galaretką, a gdy nieco stężeje wyłożyć na wystudzone ciasto. Rozprowadzić równo po całym spodzie.
- Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać 3-4 łyżki wystudzonych, nasiąkniętych mlekiem wiórków i miksować na średnich obrotach. Gdy się połączą dodać kolejną partię i tak do zużycia całych wiórków.
- Krem rozłożyć równomiernie na masie jabłkowej. Wierzch ciasta oprószyć cynamonem. Deser wstawić na całą noc do lodówki.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego