Ciasto NIEBO W GĘBIE - fantastyczny deser z jabłkami i kremem kokosowym

Ciasto niebo w gębie
Autor: Shutterstock Ciasto niebo w gębie to prawdziwe niebo w gębie.
łatwy
50 min
8

Dieta wegetariańska

Nazwa mówi sama za siebie: niebo w gębie to znakomity placek, któremu naprawdę trudno się oprzeć. Każdy kawałek ma być już tym ostatnim... i tak do końca blaszki. Ale nie ma się czemu dziwić - pyszny i odświeżający mus jabłkowy ułożony na puszystym i lekkim biszkopcie i przykryty cudownym kokosowym kremem. Cudo!

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 0,5 cytryny
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Krem orzechowy:
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kostka masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Dołożyć miękkie masło i żółtka i zagnieść ciasto (świetnie wychodzi w robocie planetarnym z hakową końcówką).
  • Gdy ciasto będzie jednolite i zacznie odchodzić od ścianek miski włożyć je w folię i odłożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do blaszki nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto ponakłuwać widelcem lub wysypać na nie obciążające groszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 20 minut. Rumiane ciasto wyjąć i odstawić do wystygnięcia.
  • Mleko mocno podgrzać i gorącym zalać wiórki kokosowe. Odstawić do wystygnięcia.
  • Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i przestudzić. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z wystudzoną, ale jeszcze płynną galaretką, a gdy nieco stężeje wyłożyć na wystudzone ciasto. Rozprowadzić równo po całym spodzie.
  • Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać 3-4 łyżki wystudzonych, nasiąkniętych mlekiem wiórków i miksować na średnich obrotach. Gdy się połączą dodać kolejną partię i tak do zużycia całych wiórków.
  • Krem rozłożyć równomiernie na masie jabłkowej. Wierzch ciasta oprószyć cynamonem. Deser wstawić na całą noc do lodówki.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej