Marysieńka - wybitne ciasto orzechowe na kakaowym biszkopcie
Marysieńka to jeden z wybitnych deserów siostry Anastazji. To połączenie kakaowego biszkoptu z aksamitnym kremem śmietankowym i plackiem orzechowym jest tak pyszne, że trudno się od niego oderwać. W oryginalnym przepisie środkową warstwę przygotowuje się orzechów włoskich. Ja pewnego razu z braku tychże orzechów w domu użyłam w zastępstwie laskowych i okazało się, że ta wersja smakuje nam jeszcze bardziej.
SKŁADNIKI
- Ciasto kakaowe:
- 5 jajek
- 10 łyżek cukru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 7 łyżek mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Ciasto orzechowe:
- 250 g orzechów (włoskich lub laskowych)
- 5 białek (żółtka odłóż do kremu)
- 10 łyżek cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 1 kostka masła
- 2 szklanki mleka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 5 żółtek
- 10 łyżek cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 250 g masła
- Polewa:
- 2 tabliczki czekolady
- 5 łyżek śmietany 30%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na pianę z odrobiną soli, a żółtka utrzeć z cukrem.
- Mąkę przesiać i wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy z żółtek i cukru i zmiksować.
- Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać, przelać do tortownicy. Piec ok. 30 minut w 180 st.C.
- Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić w pokojowej temperaturze. Gdy wystygnie przekroić na 2 blaty.
- Orzechy drobno posiekać. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać do nich mąkę, proszek i miód oraz orzechy, wymieszać.
- Ciasto przelać do blaszki, w której piekł się biszkopt i piec 25 min w temperaturze 180 st.C. Wystudzić.
- 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem wanilinowym. Żółtka zmiksować z resztą mleka, cukrem i budyniem.
- Mieszaninę wlać do wrzącego mleka i gotować chwilę, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wystudzić.
- Masło utrzeć aż będzie jasne i puszyste, a następnie dodawać do niego po 1 łyżce zimnego budyniu.
- Składanie ciasta: blat biszkoptowy, połowa kremu, ciasto orzechowe, reszta kremu, drugi biszkopt.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką. Ciasto udekorować polewą i orzechami.
W cieście Marysieńka pyszna jest już kombinacja budyniowego kremu waniliowego z kakaowym biszkoptem, ale clou stanowi orzechowy blat przedzielający te dobroci. By był jeszcze pyszniejszy, orzechy przed zmieleniem można lekko podprażyć na suchej patelni, uważając by się nie przypaliły, bo będą gorzkie. Podprażenie orzechów wydobywa ich smak i sprawia, że stają się bardziej chrupiące. Do przygotowania tego ciasta nadają się orzechy włoskie (jak w przepisie), laskowe, pekany, a także migdały - zblanszowane i pozbawione skórki. Za każdym razem otrzymamy ciasto o innym, wyjątkowym smaku.
Zobacz naszą galerię: Alkohol i drinki na święta