Marysieńka - wybitne ciasto orzechowe na kakaowym biszkopcie

Ciasto Marysieńka
Autor: Shutterstock Ciasto Marysieńka to pyszny deser orzechowy.
łatwy
75 min
12

Marysieńka to jeden z wybitnych deserów siostry Anastazji. To połączenie kakaowego biszkoptu z aksamitnym kremem śmietankowym i plackiem orzechowym jest tak pyszne, że trudno się od niego oderwać. W oryginalnym przepisie środkową warstwę przygotowuje się orzechów włoskich. Ja pewnego razu z braku tychże orzechów w domu użyłam w zastępstwie laskowych i okazało się, że ta wersja smakuje nam jeszcze bardziej. 

SKŁADNIKI

  • Ciasto kakaowe:
  • 5 jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ciasto orzechowe:
  • 250 g orzechów (włoskich lub laskowych)
  • 5 białek (żółtka odłóż do kremu)
  • 10 łyżek cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 żółtek
  • 10 łyżek cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 250 g masła
  • Polewa:
  • 2 tabliczki czekolady
  • 5 łyżek śmietany 30%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na pianę z odrobiną soli, a żółtka utrzeć z cukrem.
  • Mąkę przesiać i wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy z żółtek i cukru i zmiksować.
  • Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać, przelać do tortownicy. Piec ok. 30 minut w 180 st.C.
  • Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić w pokojowej temperaturze. Gdy wystygnie przekroić na 2 blaty.
  • Orzechy drobno posiekać. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać do nich mąkę, proszek i miód oraz orzechy, wymieszać.
  • Ciasto przelać do blaszki, w której piekł się biszkopt i piec 25 min w temperaturze 180 st.C. Wystudzić.
  • 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem wanilinowym. Żółtka zmiksować z resztą mleka, cukrem i budyniem.
  • Mieszaninę wlać do wrzącego mleka i gotować chwilę, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wystudzić.
  • Masło utrzeć aż będzie jasne i puszyste, a następnie dodawać do niego po 1 łyżce zimnego budyniu.
  • Składanie ciasta: blat biszkoptowy, połowa kremu, ciasto orzechowe, reszta kremu, drugi biszkopt.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką. Ciasto udekorować polewą i orzechami.
Dlaczego warto jeść orzechy?

Galeria: Alkohol i drinki na święta

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej