Ciasto SHERIDAN: przepis na czekoladowy placek z likierem dla dorosłych
2021-12-16
łatwy
45 min
8
Czekoladowe ciasto z likierem Sheridan's to pyszny deser. Puszysty biszkopt przełożony kremem z odrobiną alkoholu nie ma sobie równych. Możecie go ozdobić czekoladową polewą, pralinami i posypkami. Wasi goście oniemieją z zachwytu. Ten przepis to prawdziwy przebój na liście deserów dla dorosłych!
Ciasta i ciasteczka świąteczne na Wigilię i Boże Narodzenie: 12 nowych przepisów
SKŁADNIKI
- Na biszkopt czekoladowy:
- 4 jajka M
- ¾ szklanki (150 g) cukru
- 1 kopiasta łyżka (20 g) kakao
- ¼ szklanki (60 g) mąki pszennej
- ½ szklanki (80 g) skrobi ziemniaczanej (krochmalu)
- 2 łyżki wody
- okrągła tortownica o średnicy 22 cm
- Na krem czekoladowy z likierem:
- 750 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sproszkowanej kawy rozpuszczalnej
- 150 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki likieru Sheridan's
- 1 szczypta soli
- Na polewę i dekorację:
- 2 uncje (56g) ciemnej czekolady
- 6 łyżek (88 ml) śmietany kremówki
- czekoladowe trufle
- czekoladowa posypka
- kakao w proszku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj ciasto na biszkopt: Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj porcjami kakao wymieszane z dwoma rodzajami mąki. Na koniec dodaj wodę i zmiksuj na jednorodną masę. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 35-40 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Pora na krem: Zagotuj 500 ml mleka z pokruszoną czekoladą. Cały czas mieszając, wlej cienkim strumieniem pozostałe mleko wymieszane z budyniem. Zagotuj. Okryj folią spożywczą, tak aby przylegała do powierzchni budyniu i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Ostudzony budyń zmiksuj z masłem, cukrem i kawą. Dodaj likier. Nie zapomnij o szczypcie soli. Krem ubijaj do uzyskania puszystej masy.
- Ostateczne przygotowanie ciasta: Biszkopt przekrój poziomo na dwa lub trzy krążki. Każdy krążek biszkoptu posmaruj porcją kremu. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Rozpuść czekoladę w śmietanie. Wymieszaj dokładnie. Zimne ciasto pokryj masą czekoladowo-śmietanową. Udekoruj truflami i posypką czekoladową. Oprósz kakao.
Adrianna Ostaszewska - kruche ciasteczko