Ciasto SHERIDAN: przepis na czekoladowy placek z likierem dla dorosłych

Ciasto SHERIDAN: przepis na czekoladowy placek z likierem
Autor: Shutterstock.com Ciasto SHERIDAN - czekoladowy placek z likierem
łatwy
45 min
8

Czekoladowe ciasto z likierem Sheridan's to pyszny deser. Puszysty biszkopt przełożony kremem z odrobiną alkoholu nie ma sobie równych. Możecie go ozdobić czekoladową polewą, pralinami i posypkami. Wasi goście oniemieją z zachwytu. Ten przepis to prawdziwy przebój na liście deserów dla dorosłych! 

Ciasta i ciasteczka świąteczne na Wigilię i Boże Narodzenie: 12 nowych przepisów

SKŁADNIKI

  • Na biszkopt czekoladowy:
  • 4 jajka M
  • ¾ szklanki (150 g) cukru
  • 1 kopiasta łyżka (20 g) kakao
  • ¼ szklanki (60 g) mąki pszennej 
  • ½ szklanki (80 g) skrobi ziemniaczanej (krochmalu)
  • 2 łyżki wody
  • okrągła tortownica o średnicy 22 cm
  • Na krem czekoladowy z likierem:
  • 750 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kawy rozpuszczalnej
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki likieru Sheridan's
  • 1 szczypta soli
  • Na polewę i dekorację:
  • 2 uncje (56g) ciemnej czekolady
  • 6 łyżek (88 ml) śmietany kremówki
  • czekoladowe trufle
  • czekoladowa posypka
  • kakao w proszku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj ciasto na biszkopt: Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj porcjami kakao wymieszane z dwoma rodzajami mąki. Na koniec dodaj wodę i zmiksuj na jednorodną masę. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 35-40 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Pora na krem: Zagotuj 500 ml mleka z pokruszoną czekoladą. Cały czas mieszając, wlej cienkim strumieniem pozostałe mleko wymieszane z budyniem. Zagotuj. Okryj folią spożywczą, tak aby przylegała do powierzchni budyniu i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Ostudzony budyń zmiksuj z masłem, cukrem i kawą. Dodaj likier. Nie zapomnij o szczypcie soli. Krem ubijaj do uzyskania puszystej masy. 
  • Ostateczne przygotowanie ciasta: Biszkopt przekrój poziomo na dwa lub trzy krążki. Każdy krążek biszkoptu posmaruj porcją kremu. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Rozpuść czekoladę w śmietanie. Wymieszaj dokładnie. Zimne ciasto pokryj masą czekoladowo-śmietanową. Udekoruj truflami i posypką czekoladową. Oprósz kakao. 
Adrianna Ostaszewska - kruche ciasteczko
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej