Cytryniak - szybkie ciasto z kremem cytrynowym na biszkoptach

Cytryniak - szybkie ciasto z kremem cytrynowym na biszkoptach
Autor: Shutterstock Cytryniak to prosty i szybki do przygotowania deser.
łatwy
30 min
4

Cytryniak to pyszne ciasto bez pieczenia, swego rodzaju cytrynowe tiramisu. Rewelacyjny cytrynowy deser najlepiej przygotować na bazie z podłużnych biszkoptów. Maślany krem z dodatkiem soku i skórki z cytryny ma aksamitną konsystencję i orzeźwiający smak i aromat. Świetnie sprawdza się zarówno w gorące dni, jak i w nieco chłodniejszej temperaturze. Biszkoptowy cytryniak wg tego przepisu wychodzi zawsze.

Ciasta bez pieczenia

Moda na ciasta bez pieczenia to trend ostatnich lat, który bardzo szybko się rozprzestrzenia. Powstają coraz ciekawsze i bardziej wyszukane przepisy na ciasta, które wystarczy schłodzić w lodówce,  by były pyszne. Ich bazą są zazwyczaj biszkopty lub herbatniki. Do tego lekki krem - może być maślany, jak w tym przepisie, ale do masy znakomicie sprawdza się również twaróg, serek mascarpone, ricotta czy jogurt naturalny. Do tego galaretka lub odrobina żelatyny i deser gotowy.

Dodatki do ciast

W dodatkach mo9żna wręcz przebierać. Latem najlepsze są ciasta z sezonowymi owocami, ale do takich ciast równie dobrze pasują orzechy, suszone owoce lub gotowe beziki lub groszki. Coraz popularniejsze jest również dekorowanie ciast jadalnymi kwiatami.

SKŁADNIKI

  • 150 g podłużnych biszkoptów
  • 4 łyżki rumu
  • Masa:
  • 1 cytryna
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 kostka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cytrynę wyszorować i sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
  • W rondelku wymieszać jajka z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką z cytryny.
  • Wymieszać i wstawić na mały ogień i gotować aż masa zgęstnieje. Ostudzić.
  • Chłodną masę zmiksować z masłem na gładki krem.
  • Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć biszkoptami i skropić rumem.
  • Na biszkopty wyłożyć masę, potem kolejną warstwę biszkoptów i znów masę.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej