Torcik grysikowy z owocami: przepis bez pieczenia

Torcik grysikowy z owocami: przepis bez pieczenia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Delikatna kremowa konsystencja tego deseru po prostu zniewala

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Torcik grysikowy z owocami to sprytny przepis na deser bez pieczenia. Masę grysikową przygotowuje się z grysu pszennego czyli kaszy manny. Ten zdrowy mleczny deser będzie smakował dużym i małym łakomczuchom. Torcik grysikowy można przygotować z różnymi owocami: truskawkami, jagodami, borówkami amerykańskimi, czy malinami. 

Składniki

  • Na spód:

  • 200 g herbatników typu Digestive

  • 3 łyżki masła

  • Na masę grysikową:

  • 500 ml mleka

  • 120 g cukru

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego

  • 100 g kaszy manny

  • 100 g masła

  • Na dekorację:

  • 500 g truskawek lub innych owoców jagodowych

  • 1 opakowania galaretki truskawkowej lub innej o odpowiednim smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Herbatniki pokruszyć w malakserze, dodać stopione 3 łyżki masła i wymieszać. Masą herbatnikową wyłożyć dno tortownicy. Wstawić do lodówki.

  • Kaszę manną wymieszać ze 100 ml mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i ekstraktem wanilii. Wlać cienkim strumieniem kaszę i zamieszać. Zagotować. Odstawić. 

  • Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Odstawić. 

  • Truskawki obrać z szypułek, przekroić na pół, część pozostawić w całości do ozdoby. 

  • Kaszę wymieszać z zimnym masłem, w ten sposób powstania nasza masa grysikowa.

  • Część masy grysikowej przelać do tortownicy, ułożyć truskawki i zalać pozostałą masą. Odstawić do lodówki na 30 minut do ostudzenia.

  • Wierzch polać galaretką, ozdobić truskawkami. Wstawić do lodówki na 3 godziny.

  • Podawać prosto z lodówki. Najlepiej smakuje z kawą lub truskawkową lemoniadą. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7