Ciasto Morze Czarne - gdy je zjesz, poczujesz się zrelaksowany, jak na czarnomorskiej plaży

Ciasto Morze Czarne - gdy je zjesz, poczujesz się zrelaksowany, jak na czarnomorskiej plaży
Autor: Shutterstock To ciasto jest tak bogate w smaki, że spokojnie może być tortem na uroczystą okazję
trudny
70 min
6

Ciasto Morze Czarne ma bogate wnętrze - to czekoladowy biszkopt przełożony dwoma rodzajami kremów i  malinową konfiturą, przykryty bezowym topem. Po prostu czysta rozkosz dla łasuchów. Gdy ciasto upieczesz w prostokątnej formie, możesz pokroić w elegancką kostkę. Możesz też przygotować z niego tort - zdobiąc odpowiednio wierzch.

SKŁADNIKI

  • Biszkopt kakaowy:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Do nasączenia ciasta:
  • 1/2 szklanki mocnej kawy lub herbaty (można dodać do nich alkoholu)
  • Do przełożenia:
  • konfitura albo domowy dżem malinowy
  • Krem czekoladowy:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 150 g kremu czekoladowego typu Nutella
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • Masa śmietankowa:
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 bezbarwna galaretka
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • Beza:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 170 g cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Biszkopt czekoladowy: białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i całość mieszamy łyżką – do momentu połączenia się składników.
  • Gotowe ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 35 minut – do suchego patyczka.
  • Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Jeden z nich wkładamy do foremki w której piekło się ciasto i nasączamy połową kawy, herbaty lub  ponczu z któregoś z tych napojów z alkoholem.
  • Przygotowujemy krem czekoladowy: czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do małego garnuszka, dodajemy kilka łyżek śmietanki i podgrzewamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
  • Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone oraz krem czekoladowy typu Nutella i mieszamy. Następnie wlewamy cienkim strumieniem ciepłą czekoladę i wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Wykładamy krem czekoladowy na pierwszy nasączony biszkopt.
  • Całość przykrywamy drugim blatem ciasta. Nasączamy go pozostałym ponczem i na wierzchu rozsmarowujemy konfiturę lub dżem malinowy. Wkładamy ciasto do lodówki.
  • Przygotowujemy krem śmietankowy: galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie, ciągle miksując, dodajemy cienkim strumieniem zimną galaretkę. Krem śmietankowy wykładamy równomiernie na warstwie malinowej. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce.
  • Przygotowujemy bezę: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, dalej miksując, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do momentu, aż piana będzie gęsta i lśniąca.
  • Nagrzewamy piekarnik do 180’C (grzałka góra-dół) i pieczemy bezę przez 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy bezę przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę na następne 60 minut. W tym czasie nie wolno otwierać piekarnika!
  • Bezę wyjmujemy z piekarnika, usuwamy papier ze spodu i układamy bezę na kremie śmietankowym lekko dociskając. Bezę możemy jeszcze posypać startą drobno czekoladą deserową i ozdobić ciasto małymi bezikami lub na przykład świeżymi malinami.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej