Makowa panienka - przepyszne warstwowe ciasto z kokosem, makiem i żurawiną
2022-01-10
łatwy
50 min
12
Dieta bezglutenowa
Makowa panienka jest lekka, pyszna i bezglutenowa. Leciutkie blaty bezowe wypełnione makiem, kokosem i migdałami tworzą bazę dla aksamitnego kremu budyniowego i kwaskowej konfitury. Ciasto jest pyszne i przepięknie wygląda. Uwiedzie niemal każdego.
SKŁADNIKI
- 8 białek
- szczypta soli
- 0,5 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 0,5 szklanki suchego maku
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 0,5 szklanki zmielonych migdałów
- Krem:
- 2 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 żółtka
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3/4 kostki masła
- Do nasączenia:
- słodka herbata z cytryną albo
- likier kokosowy lub cytrynowy
- Oraz:
- dżem żurawinowy lub malinowy
- wiórki kokosowe do posypania
- suszona żurawina do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie co 1 minutę dodawać łyżkę cukru i cały czas miksować, aż całkowicie się rozpuści.
- Do sztywnej, lśniącej piany dodać żółtka, a następnie mak, wiórki i migdały. Wymieszać delikatnie ale dokładnie łyżką.
- Masę przełożyć do wyłożonej papierem sporej blaszki, aby warstwa ciasta nie była zbyt gruba. Piec 20 minut w 170 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 równe części.
- Mleko zagotować z cukrem waniliowym, gdy zacznie wrzeć zdjąć z ognia.
- Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie połączyć składniki.
- Do powstałej pasty wlać połowę gorącego mleka i zmiksować, mieszaninę dodać do reszty mleka.
- Garnek z masą postawić na małym ogniu i gotować mieszając do wrzenia, po czym gotować jeszcze przez minutę, zdjąć, szczelnie przykryć folią i odstawić do wystygnięcia (nie mieszać).
- Masło utrzeć z sokiem z cytryny, po czym dodawać po trochu wystudzony budyń i miksować do połączenia.
- Oba kawałki ciasta dobrze nasączyć. Na spód położyć ciasto i posmarować je dżemem. Na dżem wyłożyć 2/3 kremu i przykryć drugim kawałkiem ciasta.
- Wierzch posmarować resztą kremu, oprószyć wiórkami kokosowymi i udekorować suszoną żurawiną.
Beszamel: Jak zrobić bezy