Makowa panienka - przepyszne warstwowe ciasto z kokosem, makiem i żurawiną

Makowa panienka
Autor: Shutterstock Makowa panienka to wyjątkowo pyszny i piękny deser
łatwy
50 min
12

Dieta bezglutenowa

Makowa panienka jest lekka, pyszna i bezglutenowa. Leciutkie blaty bezowe wypełnione makiem, kokosem i migdałami tworzą bazę dla aksamitnego kremu budyniowego i kwaskowej konfitury. Ciasto jest pyszne i przepięknie wygląda. Uwiedzie niemal każdego.

SKŁADNIKI

  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 0,5 szklanki suchego maku
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki zmielonych migdałów
  • Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3/4 kostki masła
  • Do nasączenia:
  • słodka herbata z cytryną albo 
  • likier kokosowy lub cytrynowy
  • Oraz:
  • dżem żurawinowy lub malinowy
  • wiórki kokosowe do posypania
  • suszona żurawina do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie co 1 minutę dodawać łyżkę cukru i cały czas miksować, aż całkowicie się rozpuści.
  • Do sztywnej, lśniącej piany dodać żółtka, a następnie mak, wiórki i migdały. Wymieszać delikatnie ale dokładnie łyżką.
  • Masę przełożyć do wyłożonej papierem sporej blaszki, aby warstwa ciasta nie była zbyt gruba. Piec 20 minut w 170 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 równe części.
  • Mleko zagotować z cukrem waniliowym, gdy zacznie wrzeć zdjąć z ognia.
  • Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie połączyć składniki. 
  • Do powstałej pasty wlać połowę gorącego mleka i zmiksować, mieszaninę dodać do reszty mleka.
  • Garnek z masą postawić na małym ogniu i gotować mieszając do wrzenia, po czym gotować jeszcze przez minutę, zdjąć, szczelnie przykryć folią i odstawić do wystygnięcia (nie mieszać).
  • Masło utrzeć z sokiem z cytryny, po czym dodawać po trochu wystudzony budyń i miksować do połączenia.
  • Oba kawałki ciasta dobrze nasączyć. Na spód położyć ciasto i posmarować je dżemem. Na dżem wyłożyć 2/3 kremu i przykryć drugim kawałkiem ciasta.
  • Wierzch posmarować resztą kremu, oprószyć wiórkami kokosowymi i udekorować suszoną żurawiną.
Beszamel: Jak zrobić bezy
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej