Ciasto euforia - fantastyczny kawowy placek z kremem czekoladowym i masą makowo-orzechową

Ciasto euforia
Autor: Shutterstock Ciasto euforia z wyraźnym akcentem makowym i siekanymi orzechami.
łatwy
60 min
12

Euforia to deser wystrzałowy, bombowy, obezwładniający i fantastyczny. Aromatyzowany kawa biszkopt połączony z aksamitnym kremem czekoladowym i wyrazistą tekstura masy makowo-orzechowej dają tak cudowne połączenie, że kubki smakowe wpadają w euforię już przy pierwszym kęsie. Wystarczy moment, by zakochać się w smaku i zanurzyć w przyjemności. Co ciekawe przygotowanie tego cuda wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać.

SKŁADNIKI

  • Ciasto bazowe:
  • 5 jajek osobno
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki świeżo zaparzonej, ostudzonej kawy
  • Ciasto makowe:
  • 1 kostka masła
  • 6 łyżek cukru
  • 4 jajka
  • 200 g suchego, zmielonego maku
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • Poncz:
  • 1 szklanka czarnej herbaty
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki rumu (opcjonalnie)
  • 3 łyżeczki cukru
  • Krem:
  • 2 tabliczki czekolady 60%
  • 1 małe opakowanie (200 ml) śmietany kremówki 36%
  • 1 kostka masła
  • 1 puszka kajmaku lub 4 łyżki kremu czekoladowego typu nutella
  • Polewa:
  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 1 małe opakowanie śmietanki kremówki 30%
  • Do dekoracji:
  • suchy mak
  • siekane orzechy włoskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto bazowe: Oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, nie przerywając miksowania wlać cienkim strumieniem olej i kawę.
  • Mąkę przesiać i wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać do ciasta partiami cały czas mieszając.
  • Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Piec ok 50 minut w 180 st. C. Sprawdzić patyczkiem. Gotowe ciasto wyjąć i wystudzić.
  • Ciasto makowe: Oddzielić białka od żółtek. Masło utrzeć z cukrem, a gdy będzie jasne i puszyste dodawać po jednym żółtku. Gdy składniki psię połączą dodać suchy mak oraz orzechy i wymieszać.
  • Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, połączyć. Ciasto piec około 30 min, w temperaturze 180 st. C. Sprawdzić patyczkiem, wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia.
  • Czekoladę rozpuścić na parze, dodać kremówkę i dokładnie wymieszać, wystudzić. Masło utrzeć z kajmakiem lub kremem czekoladowym, miksując dodawać po łyżce wystudzonej masy czekoladowej.
  • Składniki pączu wymieszać. Wystudzone ciemne ciasto przeciąć na dwa blaty i nasączyć, ciasto makowe również nasączyć.
  • Kakaowy blat posmarować połową kremu, przykryć ciastem makowym. Na nim rozprowadzić resztę kremu i przykryć drugim blatem kakaowym.
  • Czekoladę na polewę pokruszyć do miski, dodać śmietanę i rozpuścić. Polewą polać ciasto, udekorować wg uznania.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej