Ciasto Euforia - fantastyczny kawowy placek z kremem czekoladowym i masą makowo-orzechową
2023-12-06
łatwy
60 min
12
Ciasto Euforia to deser, który wstrząsa kubkami smakowymi, jest jak bomba pełna intensywności i absolutnie fantastyczna. Delikatny biszkopt nasączony aromatyczną kawą łączy się z aksamitnym kremem czekoladowym, tworząc niezapomniane doświadczenie smakowe. Dodatkowo, wyrazista tekstura masy makowo-orzechowej dodaje kolejny wymiar tej rozkoszy. Już przy pierwszym kęsie kubki smakowe doznają euforii. To niesamowite połączenie smaków sprawia, że zakochanie się w nim następuje błyskawicznie, a zanurzenie się w tej rozkoszy to czysta przyjemność. Co fascynujące, przygotowanie tego cudeńka wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać.
SKŁADNIKI
- Ciasto bazowe:
- 5 jajek osobno
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek oleju
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki świeżo zaparzonej, ostudzonej kawy
- Ciasto makowe:
- 1 kostka masła
- 6 łyżek cukru
- 4 jajka
- 200 g suchego, zmielonego maku
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- Poncz:
- 1 szklanka czarnej herbaty
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki rumu (opcjonalnie)
- 3 łyżeczki cukru
- Krem:
- 2 tabliczki czekolady 60%
- 1 małe opakowanie (200 ml) śmietany kremówki 36%
- 1 kostka masła
- 1 puszka kajmaku lub 4 łyżki kremu czekoladowego typu nutella
- Polewa:
- 2 tabliczki czekolady deserowej
- 1 małe opakowanie śmietanki kremówki 30%
- Do dekoracji:
- suchy mak
- siekane orzechy włoskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto bazowe: Oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, nie przerywając miksowania wlać cienkim strumieniem olej i kawę.
- Mąkę przesiać i wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać do ciasta partiami cały czas mieszając.
- Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Piec ok 50 minut w 180 st. C. Sprawdzić patyczkiem. Gotowe ciasto wyjąć i wystudzić.
- Ciasto makowe: Oddzielić białka od żółtek. Masło utrzeć z cukrem, a gdy będzie jasne i puszyste dodawać po jednym żółtku. Gdy składniki psię połączą dodać suchy mak oraz orzechy i wymieszać.
- Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, połączyć. Ciasto piec około 30 min, w temperaturze 180 st. C. Sprawdzić patyczkiem, wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia.
- Czekoladę rozpuścić na parze, dodać kremówkę i dokładnie wymieszać, wystudzić. Masło utrzeć z kajmakiem lub kremem czekoladowym, miksując dodawać po łyżce wystudzonej masy czekoladowej.
- Składniki pączu wymieszać. Wystudzone ciemne ciasto przeciąć na dwa blaty i nasączyć, ciasto makowe również nasączyć.
- Kakaowy blat posmarować połową kremu, przykryć ciastem makowym. Na nim rozprowadzić resztę kremu i przykryć drugim blatem kakaowym.
- Czekoladę na polewę pokruszyć do miski, dodać śmietanę i rozpuścić. Polewą polać ciasto, udekorować wg uznania.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Galeria: Ciasta z kremem - przepisy ze zdjęciami