Basia - czekoladowy biszkopt z bitą śmietaną. Klasyczne połączenie, które zawsze się sprawdza

Ciasto Basia
Autor: Shutterstock Ciasto Basia to puszysty biszkopt czekoladowy przełożony bitą śmietaną.
łatwy
45 min
12

Ciasto Basia to prosty czekoladowy biszkopt przełożony puszystą masą śmietankową. Klasyczne połączenie smaków, niezmiennie smaczne i pasujące na każda okazję. Oto sprawdzony przepis na Basię.

Wg mnie najlepsze jest w formie podanej w przepisie - z bita śmietaną w delikatnej, nieskalanej zagęstnikami formie. Jednak jeśli chcecie, żeby deser był bardzie j stabilny i lepiej się trzymał, do śmietany można dodać dowolny fix lub nieco rozpuszczonej w wodzie żelatyny.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowa:
  • 1 litr śmietanki 30% lub 36%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • Poncz:
  • 1/2 szklanki czarnej herbaty lub kawy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 pełne łyżeczki cukru
  • oraz
  • 1 tabliczka czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka w temperaturze pokojowej rozbić, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę.
  • Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać do niech oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i kakao, miksować do połączenia składników.
  • Na koniec do masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24-26 cm.
  • Piec w temperaturze 180 st. C przez ok 30-40 minut, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na 15 min. Następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
  • Śmietanę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. O tym jak zrobić to dobrze przeczytaj tu: Bita śmietana - przepis i porady, jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast
  • Biszkopt przekroić na 2 blaty i przełożyć je śmietaną (odłożyć 3-4 łyżki śmietany na wierzch). Wierzch posmarować resztą śmietany i obsypać tartą czekoladą.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej