Basia - czekoladowy biszkopt z bitą śmietaną. Klasyczne połączenie, które zawsze się sprawdza
2022-08-23
łatwy
45 min
12
Ciasto Basia to prosty czekoladowy biszkopt przełożony puszystą masą śmietankową. Klasyczne połączenie smaków, niezmiennie smaczne i pasujące na każda okazję. Oto sprawdzony przepis na Basię.
Wg mnie najlepsze jest w formie podanej w przepisie - z bita śmietaną w delikatnej, nieskalanej zagęstnikami formie. Jednak jeśli chcecie, żeby deser był bardzie j stabilny i lepiej się trzymał, do śmietany można dodać dowolny fix lub nieco rozpuszczonej w wodzie żelatyny.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 5 jajek
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa śmietanowa:
- 1 litr śmietanki 30% lub 36%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- Poncz:
- 1/2 szklanki czarnej herbaty lub kawy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 pełne łyżeczki cukru
- oraz
- 1 tabliczka czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka w temperaturze pokojowej rozbić, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę.
- Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać do niech oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i kakao, miksować do połączenia składników.
- Na koniec do masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24-26 cm.
- Piec w temperaturze 180 st. C przez ok 30-40 minut, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na 15 min. Następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
- Śmietanę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. O tym jak zrobić to dobrze przeczytaj tu: Bita śmietana - przepis i porady, jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast
- Biszkopt przekroić na 2 blaty i przełożyć je śmietaną (odłożyć 3-4 łyżki śmietany na wierzch). Wierzch posmarować resztą śmietany i obsypać tartą czekoladą.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?