Bita śmietana - przepis i porady, jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów

2022-01-24 11:14

Bita śmietana to składnik wielu deserów, kremów i ciast. Czy potrzeba na nią specjalnego przepisu? niekoniecznie. Warto jednak znać kilka zasad, które znacznie ułatwią jej przygotowanie. Przepis na bitą śmietanę nie jest trudny w wykonaniu, ale wymaga sporo uważności, bo śmietanę łatwo przebić. Jak zrobić idealną bitą śmietanę?

Bita śmietana
Autor: Shutterstock Bita śmietana to składnik wielu popularnych deserów.

Spis treści

  1. Bita śmietana lubi chłód
  2. Naczynie do ubijania śmietany
  3. Ubijanie śmietany - uwaga i czas
  4. Przebita bita śmietana
  5. Galeria: Kremy do tortów - 9 przepisów na znakomite kremy do deserów

Poznanie kilku prostych zasad i spora dawka uważności pozwolą Ci przygotować idealną bita śmietanę za każdym razem. Albo przynajmniej prawie za każdym ;). Tu puszczam lekkie oczko, bo choć idealną bita śmietanę udało mi się już przygotować wiele, wiele razy, to nadal zdarzają mi się wpadki. Ale powiedzmy, że to wyjątek potwierdzający regułę. Raz czy dwa te wyjątki niemal zrujnowały mi pieczołowicie przygotowany tort, ale udało się wyjść cało z opresji. Podpowiadam więc jak ubić śmietanę do tortu czy ciasta i, w razie potrzeby, jak uratować deser, gdyby jednak coś nie wyszło.

Bita śmietana lubi chłód

Bita śmietana jest zdecydowanie zimnolubna. Dlatego przed ubijaniem śmietankę należy porządnie schłodzić w lodówce. Ale nie tylko ją. Jeśli będziesz ją ubijać w szklanym lub metalowym naczyniu - je również włóż na godzinę do lodówki, razem z końcówką czy końcówkami miksera lub blendera, którym będziesz się posługiwać ubijając śmietanę. Nawet jeśli postanowisz to zrobić tradycyjnie rózgą lub trzepaczką, też powinny być zimne.

Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie

Naczynie do ubijania śmietany

Aby zrobić idealną bitą śmietanę nie potrzebujesz jakiegoś wyspecjalizowanego naczynia. Zasada jest tylko jedna - powinno być ono wysokie i w miarę wąskie. Wysokie - aby śmietana nie udekorowała nam oprócz ciasta również połowy kuchni, a wąskie, bo w takim śmietanę ubić jest znacznie łatwiej. Ja wykorzystuję do tego prosty dzbanek z grubego szkła lub szklaną misę od robota, jeśli śmietany przygotowuję dużo. Jeśli potrzebuję niewielkiej ilości bitej śmietanki przygotowuję ją w naczyniu z tworzywa dołączonym do blendera.

Ubijanie śmietany - uwaga i czas

Proces ubijania śmietany nie trwa długo i wymaga sporo uważności, aby nie przegapić właściwego momentu i nie przebić śmietany. Przygotowując bitą śmietanę z 400 ml śmietanki zazwyczaj robię to tak:

  • Schłodzoną śmietanę wlewam do schłodzonego, wysokiego naczynia i zaczynam miksować na średnich obrotach miksera. Po kilku sekundach zwiększam obroty do maksymalnych.
  • Na maksymalnych obrotach miksera ubijam śmietanę ok 1,5 - 2 minuty, po czym zmniejszam obroty do średnich lub nawet niskich i miksuję jeszcze ok 1 min bacznie obserwując śmietanę.
  • Jak tylko zaczną pojawiać się na jej wierzchu "szczyty" natychmiast wyłączam mikser. Śmietana jest gotowa.

Przebita bita śmietana

Co zrobić jeśli w porę nie wyłączysz miksera i twoja śmietana się zwarzy? Po pierwsze nie panikować. Jeśli jest to początkowy etap rozdzielania się tłuszczu i maślanki, można ją jeszcze uratować dodając do niej schłodzonej śmietanki ( ja zawsze mam drugie opakowanie w lodówce, w razie czego) i ubijając od nowa. Można dodać do niej także nieco rozpuszczonej we wrzątku i schłodzonej żelatyny. Dodajemy ją cienkim strumieniem miksując całość tylko do połączenia składników, po czym śmietanę chłodzimy w lodówce.

Jeśli śmietana jest w takim stopniu przebita, że oddzieliły się już wyraźne grudki tłuszczu nie pozostaje nam nic innego, jak zrobić z niej masło i na jego bazie przygotować krem maślany.

Galeria: Kremy do tortów - 9 przepisów na znakomite kremy do deserów