Nikt nie zgadnie, że jest z warzyw! Hitowe ciasto z cukinii i masła orzechowego

Nikt nie zgadnie, że jest z warzyw! Hitowe ciasto z cukinii i masła orzechowego
Autor: Minadezhda/ Shutterstock
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Prosty i pyszny pomysł na niecodzienne ciasto. Znajdziemy w nim masło orzechowe, czekoladę oraz... cukinię! To niesamowity sposób na proste, wilgotne i przepyszne ciasto, które zasmakuje każdemu. Idealnie sprawdzi się również do "przeszmuglowania" porcji warzyw!

Niecodzienny dodatek do ciasta. To podbija smak

Aromatyczne ciasto, które skrywa w sobie zieloną niespodziankę. Przepyszne ciasto z cukinią, czekoladą i masłem orzechowym to perfekcyjny sposób na aromatyczny deser. Jest proste w przygotowaniu, smakuje niesamowicie i jest świetnym sposobem, by dzieci mogły zjeść dodatkową porcję warzyw.

Choć cukinia z pewnością nie jest "typowym" dodatkiem do ciast, jednak wspaniale tutaj pasuje. Dzięki niej nasze ciasto nie tylko wspaniale smakuje, ale również będzie niesamowicie wilgotne. To deser, który świetnie się sprawdzi o każdej porze dnia.

Cukinia sprawdza się idealnie. Ciasto smakuje obłędnie

Cukinia sama w sobie jest bardzo delikatna i ma niesamowicie naturalny smak. Nie wyczujemy jej w cieście - nie ma się co martwić. Masło orzechowe będzie natomiast nadawało naszemu deserowi kremowej struktury, a przy okazji podkręci smak czekolady.

Wypróbuj przepis na to przepyszne ciasto, które podbija serca już po jednym kęsie. Wilgotny wypiek bez dużej ilości roboty, ale za ro z całą masą smaku. Rozkoszuj się tym aromatycznym deserem, który sprawdzi się każdego dnia.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki startej cukinii 
  • Dodatki:
  • 120 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • Opcjonalnie: garść orzechów włoskich lub pekan

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
  • W misce mieszamy mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon i cukier.
  • W osobnej misce łączymy ze sobą jajka, olej, masło orzechowe i wanilię.
  • Dodajemy startą cukinię i delikatnie mieszamy.
  • Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia.
  • Dodajemy czekoladę i ewentualnie orzechy.
  • Masę przekładamy do keksówki.
  • Pieczemy około 55 minut.
  • Studzimy w formie przez około 10 minut.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...