Nikt nie zgadnie, że jest z warzyw! Hitowe ciasto z cukinii i masła orzechowego
Dieta wegetariańska
Prosty i pyszny pomysł na niecodzienne ciasto. Znajdziemy w nim masło orzechowe, czekoladę oraz... cukinię! To niesamowity sposób na proste, wilgotne i przepyszne ciasto, które zasmakuje każdemu. Idealnie sprawdzi się również do "przeszmuglowania" porcji warzyw!
Niecodzienny dodatek do ciasta. To podbija smak
Aromatyczne ciasto, które skrywa w sobie zieloną niespodziankę. Przepyszne ciasto z cukinią, czekoladą i masłem orzechowym to perfekcyjny sposób na aromatyczny deser. Jest proste w przygotowaniu, smakuje niesamowicie i jest świetnym sposobem, by dzieci mogły zjeść dodatkową porcję warzyw.
Choć cukinia z pewnością nie jest "typowym" dodatkiem do ciast, jednak wspaniale tutaj pasuje. Dzięki niej nasze ciasto nie tylko wspaniale smakuje, ale również będzie niesamowicie wilgotne. To deser, który świetnie się sprawdzi o każdej porze dnia.
Cukinia sprawdza się idealnie. Ciasto smakuje obłędnie
Cukinia sama w sobie jest bardzo delikatna i ma niesamowicie naturalny smak. Nie wyczujemy jej w cieście - nie ma się co martwić. Masło orzechowe będzie natomiast nadawało naszemu deserowi kremowej struktury, a przy okazji podkręci smak czekolady.
Wypróbuj przepis na to przepyszne ciasto, które podbija serca już po jednym kęsie. Wilgotny wypiek bez dużej ilości roboty, ale za ro z całą masą smaku. Rozkoszuj się tym aromatycznym deserem, który sprawdzi się każdego dnia.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki masła orzechowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki startej cukinii
- Dodatki:
- 120 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
- Opcjonalnie: garść orzechów włoskich lub pekan
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
- W misce mieszamy mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon i cukier.
- W osobnej misce łączymy ze sobą jajka, olej, masło orzechowe i wanilię.
- Dodajemy startą cukinię i delikatnie mieszamy.
- Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia.
- Dodajemy czekoladę i ewentualnie orzechy.
- Masę przekładamy do keksówki.
- Pieczemy około 55 minut.
- Studzimy w formie przez około 10 minut.