To ciasto zachowa świeżość nawet przez pięć dni. Zachwyci swoim aromatem

Dieta wegetariańska
Orzechowo-czekoladowe ciasto, które nie wymaga dużego nakładu pracy? Mamy na to sprawdzony sposób. Dzięki temu plackowi w szybki i prosty sposób przygotujemy niezwykle smaczne ciasto, które zniknie w okamgnieniu. Będziemy potrzebować tylko paru składników.
Placek idealny na weekend. Przechowuj nawet do pięciu dni
Pyszne orzechowe ciasto z kawałkami czekolady to idealny sposób na słodkie spędzenie weekendu. Przygotowanie go jest dziecinnie proste, a gwarantujemy, że zasmakuje każdemu. Komponuje się idealnie z kawą i herbatą, więc można je podawać zawsze kiedy przychodzą do nas goście.
Nasz placek będzie aromatyczny, wilgotny i przyjemny do jedzenia. Co więcej, jeśli włożymy go do szczelnego pojemnika, to w lodówce możemy przechowywać go nawet do pięciu dni. Nie ma więc strachu, że nasze ciasto szybko sczerstwieje.
Ciasto z masłem orzechowym. Przygotujesz je w kilka chwil
Przygotowanie go jest niezwykle proste. Wystarczy wymieszać mąkę, proszek i sól w jednej misce, a mleko i śmietanę w drugiej. Następnie ucieramy ze sobą masło, masło orzechowe olej i cukier. Stopniowo dodajemy jajka, a na koniec ekstrakt waniliowy.
Następnie dodajemy mąkę oraz mleko - stopniowo i na przemian. Czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta. Jeśli lubimy, jak coś nam chrupie możemy również dodać teraz ulubione orzechy - choć jeśli wybraliśmy masło orzechowe z kawałkami orzechów nie będzie to konieczne.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Przed jedzeniem powinniśmy odstawić je do całkowitego wystygnięcia.
SKŁADNIKI
- 200 g mąki
- 200 g cukru trzcinowego
- 170 g masła orzechowego
- 120 ml mleka bądź napoju roślinnego
- 115 g masła (miękkiego)
- 2 jajka
- 60 ml oleju
- 60 ml śmietany 18 proc.
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 g czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do średniej miski przesiewamy sól, mąkę i proszek do pieczenia.
- Osobno mieszamy mleko i śmietanę.
- W mikserze ucieramy masło, masło orzechowe, olej oraz cukier.
- Kiedy uzyskamy kremową konsystencję wbijamy stopniowo jajka.
- Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy.
- Stopniowo i na przemian dodajemy mąkę i mleko.
- Czekoladę siekamy i dodajemy ją do ciasta.
- Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut.