To ciasto zachowa świeżość nawet przez pięć dni. Zachwyci swoim aromatem

To ciasto zachowa świeżość nawet przez pięć dni. Zachwyci swoim aromatem
Autor: Shutterstock.com To ciasto zachowa świeżość nawet przez pięć dni. Zachwyci swoim aromatem
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Orzechowo-czekoladowe ciasto, które nie wymaga dużego nakładu pracy? Mamy na to sprawdzony sposób. Dzięki temu plackowi w szybki i prosty sposób przygotujemy niezwykle smaczne ciasto, które zniknie w okamgnieniu. Będziemy potrzebować tylko paru składników.

Placek idealny na weekend. Przechowuj nawet do pięciu dni

Pyszne orzechowe ciasto z kawałkami czekolady to idealny sposób na słodkie spędzenie weekendu. Przygotowanie go jest dziecinnie proste, a gwarantujemy, że zasmakuje każdemu. Komponuje się idealnie z kawą i herbatą, więc można je podawać zawsze kiedy przychodzą do nas goście.

Nasz placek będzie aromatyczny, wilgotny i przyjemny do jedzenia. Co więcej, jeśli włożymy go do szczelnego pojemnika, to w lodówce możemy przechowywać go nawet do pięciu dni. Nie ma więc strachu, że nasze ciasto szybko sczerstwieje.

Ciasto z masłem orzechowym. Przygotujesz je w kilka chwil

Przygotowanie go jest niezwykle proste. Wystarczy wymieszać mąkę, proszek i sól w jednej misce, a mleko i śmietanę w drugiej. Następnie ucieramy ze sobą masło, masło orzechowe olej i cukier. Stopniowo dodajemy jajka, a na koniec ekstrakt waniliowy.

Następnie dodajemy mąkę oraz mleko - stopniowo i na przemian. Czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta. Jeśli lubimy, jak coś nam chrupie możemy również dodać teraz ulubione orzechy - choć jeśli wybraliśmy masło orzechowe z kawałkami orzechów nie będzie to konieczne.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Przed jedzeniem powinniśmy odstawić je do całkowitego wystygnięcia.

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 170 g masła orzechowego
  • 120 ml mleka bądź napoju roślinnego
  • 115 g masła (miękkiego)
  • 2 jajka
  • 60 ml oleju
  • 60 ml śmietany 18 proc.
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 g czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do średniej miski przesiewamy sól, mąkę i proszek do pieczenia.
  • Osobno mieszamy mleko i śmietanę.
  • W mikserze ucieramy masło, masło orzechowe, olej oraz cukier.
  • Kiedy uzyskamy kremową konsystencję wbijamy stopniowo jajka.
  • Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy.
  • Stopniowo i na przemian dodajemy mąkę i mleko.
  • Czekoladę siekamy i dodajemy ją do ciasta.
  • Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej