Sernik orzechowy na zimno. Najlepszy przepis na domowe ciasto bez pieczenia
Dieta wegetariańska
Sernik orzechowy na zimno to pyszny deser, który będzie smakował zawsze. Ten wyborny sernik można robić przez cały rok bez względu na okazję czy jej brak. Przepis nie jest trudny, a składniki są zawsze w sklepach. Jak więc zrobić sernik orzechowy bez pieczenia? Poznajcie sprawdzony przepis na sernik mega orzechowy na zimno.
Jak zrobić sernik orzechowy na zimno?
Przepis na pyszny sernik z dodatkiem orzechów, którego nie trzeba piec, jest prosty. Postępując według niego, ciasto uda się za każdym razem i będzie pysznie smakować. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, więc nie ma opcji, żeby coś nie wyszło. Przygotowanie sernika orzechowego na spodzie z orzeszków ziemnych można podzielić na etapy.
- 1. etap – przygotowanie orzechowego spodu i wyłożenie nim formy do ciasta
- 2. etap – przygotowanie masy serowej w orzechowym smaku
- 3. etap – ułożenie i udekorowanie sernika
- 4. etap – schłodzenie sernika w lodówce
Kiedy podawać sernik orzechowy na zimno?
Prosty przepis na doskonały sernik bez pieczenia z orzechami zawsze dobrze jest mieć pod ręką. Sernik w tym wydaniu jest nie tylko pyszny, ale i łatwy do zrobienia. Dzięki temu, że składniki są łatwo dostępne, orzechowy sernik na zimno można robić przez cały rok. Pasuje na najróżniejsze okazje. Smakuje i w gorące, i w zimne dni. To propozycja na deser po rodzinnym obiedzie lub małe co nieco do kawy lub herbaty.
SKŁADNIKI
- spód:
- 300 g solonych orzeszków ziemnych
- 120 g rodzynek
- 35 g płatków owsianych
- 5 łyżek masła orzechowego
- 3 łyżki płynnego miodu
- masa serowa:
- 1 i 1/2 kg twarogu na sernik z wiaderka
- 4 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki żelatyny + 100 ml
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
dodatkowo:- orzechy włoskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Odcedzić i zmiksować na gładką pastę.
- Zmielone orzeszki ziemne zmiksować ze zmielonymi płatkami owsianymi, pastą z rodzynek, miodem i masłem orzechowym.
- Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć nią dno, dociskając łyżką. Wstawić do lodówki.
- Żelatynę zalać wrzątkiem i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
- Do miski przełożyć twaróg. Dodać miód, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy. Zmiksować do połączenia składników, tak aby powstała jednolita masa.
- Cały czas miksując, wlać żelatynę. Dokładnie zmiksować.
- Masę przelać na spód. Wierzch wyrównać i udekorować orzechami włoskimi. Formę wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
- Podawać na deser.