Sernik orzechowy na zimno. Najlepszy przepis na domowe ciasto bez pieczenia

2023-10-16 16:18

Sernik orzechowy na zimno to pyszny deser, który będzie smakował zawsze. Ten wyborny sernik można robić przez cały rok bez względu na okazję czy jej brak. Przepis nie jest trudny, a składniki są zawsze w sklepach. Jak więc zrobić sernik orzechowy bez pieczenia? Poznajcie sprawdzony przepis na sernik mega orzechowy na zimno.

sernik orzechowy na zimno

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Sernik orzechowy na zimno smakuje zawsze i każdemu.
łatwy
30 min
12

Dieta wegetariańska

Jak zrobić sernik orzechowy na zimno?

Przepis na pyszny sernik z dodatkiem orzechów, którego nie trzeba piec, jest prosty. Postępując według niego, ciasto uda się za każdym razem i będzie pysznie smakować. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, więc nie ma opcji, żeby coś nie wyszło. Przygotowanie sernika orzechowego na spodzie z orzeszków ziemnych można podzielić na etapy.

  • 1. etap – przygotowanie orzechowego spodu i wyłożenie nim formy do ciasta
  • 2. etap – przygotowanie masy serowej w orzechowym smaku
  • 3. etap – ułożenie i udekorowanie sernika
  • 4. etap – schłodzenie sernika w lodówce

Kiedy podawać sernik orzechowy na zimno?

Prosty przepis na doskonały sernik bez pieczenia z orzechami zawsze dobrze jest mieć pod ręką. Sernik w tym wydaniu jest nie tylko pyszny, ale i łatwy do zrobienia. Dzięki temu, że składniki są łatwo dostępne, orzechowy sernik na zimno można robić przez cały rok. Pasuje na najróżniejsze okazje. Smakuje i w gorące, i w zimne dni. To propozycja na deser po rodzinnym obiedzie lub małe co nieco do kawy lub herbaty.

SKŁADNIKI

  • spód:
  • 300 g solonych orzeszków ziemnych
  • 120 g rodzynek
  • 35 g płatków owsianych
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  •  
  • masa serowa:
  • 1 i 1/2 kg twarogu na sernik z wiaderka
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki żelatyny + 100 ml
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • dodatkowo:
  • orzechy włoskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Odcedzić i zmiksować na gładką pastę.
  • Zmielone orzeszki ziemne zmiksować ze zmielonymi płatkami owsianymi, pastą z rodzynek, miodem i masłem orzechowym.
  • Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć nią dno, dociskając łyżką. Wstawić do lodówki.
  • Żelatynę zalać wrzątkiem i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
  • Do miski przełożyć twaróg. Dodać miód, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy. Zmiksować do połączenia składników, tak aby powstała jednolita masa.
  • Cały czas miksując, wlać żelatynę. Dokładnie zmiksować.
  • Masę przelać na spód. Wierzch wyrównać i udekorować orzechami włoskimi. Formę wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Podawać na deser.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...