Błonnik - dlaczego powinniśmy jeść orzechy?
Lecznicze działanie błonnika zaczęto doceniać dopiero 40 lat temu, chociaż o tym, że razowe pieczywo jest zbawienne dla naszych jelit pisał już Hipokrates. W kręgach uczonych zaczęto o tym mówić, gdy dwaj brytyjscy lekarze dowiedli, że dieta bogata w błonnik chroni przed schorzeniami układu pokarmowego. Sprawdź, w których produktach jest go najwięcej.
Spis treści
Błonnik - korzyści dla zdrowia
Błonnik nie ma prawie żadnej wartości odżywczej, ale zarówno jego rozpuszczalna, jak i nierozpuszczalna postać mają duże znaczenie dla zachowania zdrowia.
Błonnik rozpuszczalny, który występuje w jarzynach, warzywach strączkowych, owocach, mące owsianej i orzechach pęcznieje w wodzie, dzięki czemu w jelicie grubym jest rozkładany przez bakterie na prostsze substancje.
Błonnik nierozpuszczalny
Błonnik nierozpuszczalny reguluje pracę jelit, ale ważniejsze jest to, że łączy się on z substancjami toksycznymi i rakotwórczymi, które w ten sposób są usuwane z organizmu. Pożywienie zawierające dużo błonnika zapobiega zaparciom i powstawaniu hemoroidów, ponieważ zwiększa zawartość wody w stolcu. Jeżeli jemy dużo błonnika rozpuszczalnego zmniejsza się zapotrzebowanie organizmu na insulinę. Dzieje się tak, ponieważ błonnik spowalnia proces wchłaniania glukozy zawartej w pokarmach.
Kolejną jego zaletą jest to, że ogranicza on przenikanie cząsteczek cholesterolu do krwi. Aby potwierdzić, ze błonnik może pomóc w obniżeniu stężenia cholesterolu we krwi, brytyjscy lekarze podawali błonnik z babki plesznik (10 g dziennie) przez 6 tygodni osobom z wysokim poziomem złego cholesterolu. W tym samym czasie druga grupa pacjentów była na diecie niskotłuszczowej. Po podsumowaniu wyników okazało się, że u osób, które przyjmowały błonnik stężenie złego cholesterolu spadło o około 20 procent. U osób na diecie beztłuszczowej tylko o 6 do 10 procent. Błonnik jest polecany także osobom zmagającym się z nadwagą, ponieważ gdy wchłania wodę pęcznieje i szybko wypełnia żołądek, co zmniejsza odczuwanie głodu i opóźnia moment, kiedy pokarm opuszcza żołądek.
Błonnik - siemię lniane
Produktem, który zawiera dużo cennego błonnika jest siemię lniane, ponieważ są w nim estrogeny roślinne, którym przypisuje się działanie przeciwnowotworowe. Siemię lniane – chociaż nie są to do końca potwierdzone informacje - jest zalecane jako profilaktyka raka sutka. Zaś babka plesznik polecana jest osobom, których organizm ma skłonność do tworzenia kamieni żółciowych.
Błonnik - dawkowanie
Przyjmowanie błonnika należy rozpocząć od niewielkiej dawki 1-2 g podczas każdego posiłku. Stopniowo można zwiększać jego spożycie do 10 g. Nie należy jednak przekraczać dawki 30 g dziennie. Jeżeli stosujemy błonnik sproszkowany (rozpuszcza się 1-3 łyżeczki w szklance wody), powinniśmy odczekać 2 godziny i dopiero wtedy zażyć leki, ponieważ opóźnia on wchłanianie większości preparatów farmaceutycznych.