Kto raz spróbuje, ten przepadnie. Pieczona owsianka piernikowa na dobrą energię
Aromatyczna owsianka w świątecznym stylu? Ten przepis podbija serca. Pieczona owsianka piernikowa świetnie sprawdzi się na jesienno-zimowe śniadania. Jest szybka i prosta w przygotowaniu a smakuje obłędnie. Rozkochaj się w tym przepisie i już zawsze ją szykuj nie tylko w tym okresie.
i
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Aromatyczna pieczona owsianka piernikowa to pomysł na śniadanie, który nie tylko jest niezwykle prosty do przygotowania, ale również wypełnia dom wspaniałym aromatem, przy okazji niesamowicie smakując. Ten pomysł sprawdzi się każdego dnia. Wystarczy kilka prostych składników.
Składniki do pieczonej owsianki piernikowej
Do przygotowania piernikowej pieczonej owsianki będziemy potrzebować:
- płatki owsiane
- mleko
- jajko
- miód
- kakao
- przyprawę piernikową
- cynamon
- proszek do pieczenia
- sól
- opcjonalnie ulubione dodatki jak na przykład jabłko, żurawina, orzechy czy czekolada
Przygotowanie tej owsianki nie jest niczym skomplikowanym, a naprawdę zachwyca swoją intensywnością smaku i aromatów. Ten smak przypadnie do gustu każdemu, kto już nie może się doczekać chrupania pierniczków. A do jej przygotowania wystarczy naprawdę kilka chwil.
Tak możesz jeszcze poprawić jej smak. Zachwyć najbliższych
Jeśli chcemy by nasza owsianka była bardziej kremowa możemy użyć pół na pół mleka z jogurtem naturalnym. Dla bardziej świątecznego smaku możemy dorzucić do naszej owsianki 1-2 łyżki dyniowego purée. To naprawdę wspaniały pomysł na aromatyczne śniadanie.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Dodatki: jabłko, żurawina, orzechy, czekolada, jogurt, masło orzechowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- W misce mieszamy płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon, sól, przyprawę do piernika i kakao.
- Dodajemy mleko, jajko oraz miód.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Przelewamy do naczynia żaroodpornego.
- Jeśli chcemy układamy na górze kawałki jabłka, żurawinę bądź orzechy.
- Pieczemy około pół godziny.