Pieczona owsianka – pyszne, zdrowe i sycące śniadanie, które doda Ci energii na cały dzień!

Dieta wegetariańska
Owsianka to klasyk zdrowego śniadania, ale czy próbowaliście jej w pieczonej wersji? To prawdziwa uczta – chrupiąca z wierzchu, miękka w środku i pełna wartościowych składników. Sycąca, pożywna i pełna naturalnej słodyczy, dodaje energii i poprawia nastrój na cały dzień. Sprawdźcie prosty przepis na pieczoną owsiankę i przekonajcie się, jak pysznie może smakować zdrowe śniadanie!
Czy pieczona owsianka jest zdrowa?
Owsianka z piekarnika to pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które dostarczy wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Wszystkie produkty, które wykorzystuje się przyrządzenia płatków owsianych w tej wersji, wyróżniają się wysoką zawartością prozdrowotnych składników.
W tym przepisie lista potrzebnych produktów jest krótka, a wszystkie składniki są łatwo dostępne przez cały rok. Do przygotowania domowej pieczonej owsianki należy zaopatrzyć się w takie składniki jak:
- płatki owsiane – główny składnik, bogate w błonnik, witaminy i minerały
- mleko – sprawdzi się mleko krowie lub napój roślinny
- jajko – źródło białka oraz witamin A, E, D, K oraz B2, B9 i B12
- jabłko – zawiera antyoksydanty, błonnik, witaminę C, E i z grupy B oraz fosfor, wapń, siarkę, magnez i żelazo
- orzechy i migdały – bogate w zdrowe tłuszcze, witaminy z grupy B i E oraz minerały
- miód – nadaje słodkości, wspomaga odporność i pozytywnie wpływa na pracę serca
Jak zrobić pieczoną owsiankę?
Przepis na pieczoną owsiankę wzbogaconą jabłkiem i orzechami nie jest skomplikowany. Posiłek przygotowuje się w kilku prostych krokach, które nie powinny sprawić żadnych przykrych niespodzianek. Nawet jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście owsianki w piekarniku, z tym przepisem śniadanie uda się na piątkę z plusem.
Przepis na pyszną domową owsiankę pieczoną został podzielony na kilka bardzo łatwych kroków.
- 1. krok – zalanie płatków owsianych gorącym mlekiem lub napojem roślinnym
- 2. krok – wymieszanie płatków owsianych z jabłkiem, jajkiem, orzechami i migdałami
- 3. krok – upieczenie owsianki w piekarniku
Ile czasu piec owsiankę w piekarniku?
Pieczenie owsianki przyrządzonej według tego sprawdzonego przepisu nie jest trudne. Jak piec owsiankę w piekarniku?Wymieszane składniki należy przełożyć do formy do zapiekania i wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Owsianka jest gotowa do jedzenia w mniej niż półgodziny.
Jak podawać pieczoną owsiankę?
Owsianka z piekarnika to pomysł na energetyczne śniadanie. To zdrowy i energetyczny posiłek, który zapewni dobry humor na resztę dnia. Można ją także podać na deser lub jako ciepłą kolację.
To podstawowy przepis na owsiankę z piekarnika, który można modyfikować, dodając inne dodatki. Sprawdzą się suszone owoce, posiekana gorzka czekolada, wiórki kokosowe czy masło orzechowe. Smak pieczonej owsianki podkręci cynamon i kardamon lub szczypta chili.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
- 1 jajko
- 1 jabłko
- 2 łyżki posiekanych orzechów
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 2 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki owsiane zalać gorącym mlekiem. Przykryć i odstawić na 10 minut.
- Do namoczonych płatków owsianych wbić jajko i wymieszać.
- Wsypać orzechy, migdały, pokrojone w drobną kostkę jabłko oraz miód. Wymieszać.
- Masę przełożyć do małej formy i wyrównać wierzch.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
- Podawać na ciepło na śniadanie.