7 zaskakujących właściwości płatków owsianych. Tego na pewno nie wiedziałeś
Płatki owsiane są bardzo zdrowe i warto wprowadzić je do swojej diety. Oprócz zdrowotnych właściwości, posiadają też inne, o których być może nie miałeś pojęcia! Oto 7 zaskakujących właściwości płatków owsianych.

Spis treści
Rodzaje płatków owsianych
Na sklepowych półkach znajduje się mnóstwo opakowań z płatkami owsianymi. Różnią się od siebie stopniem przetworzenia, czasem gotowania i zawartością składników odżywczych. Które płatki owsiane wybrać?
- Płatki owsiane górskie (grube) – najmniej przetworzone, wymagają dłuższego gotowania i zawierają najwięcej składników odżywczych.
- Płatki owsiane zwykłe (średnie) – uniwersalne, dobre do owsianki i wypieków. Zawierają mniej składników odżywczych.
- Płatki owsiane błyskawiczne (cienkie) – najbardziej przetworzone, gotują się najszybciej i są ubogie w witaminy i minerały.
Jak jeść płatki owsiane?
Płatki owsiane są bardzo zdrowe, a odpowiednio przyrządzone są też przepyszne. Można je jeść na różne sposoby i wykorzystać jako składnik nie tylko dań na śniadanie. Sprawdzają się w słodkich wypiekach i można dodawać je do potraw mięsnych i warzywnych.
Płatki owsiane to doskonały produkt na śniadanie.
- Owsianka – to klasyczna i najpopularniejsza opcja. Można ją gotować na wodzie, mleku krowim czy nawet roślinnym. Warto wzbogacić ją owocami, orzechami, różnymi nasionami, miodem, syropem klonowym, kakao i aromatycznymi przyprawami jak cynamon, kardamon, imbir czy kurkuma. Możliwości są nieograniczone. Polecamy przepis na owsiankę pistacjową.
- Nocna owsianka – to pomysł na szybkie śniadanie, które robi się wieczorem, a zjada rano następnego dnia. Płatki owsiane zalane mlekiem lub jogurtem wraz z innymi dodatkami i odstawione na noc do lodówki to doskonały wybór dla osób zabieganych. Sprawdźcie przepis na nocną owsiankę.
- Granola – to mieszanka płatków owsianych z różnymi dodatkami, które zapieka się w piekarniku. Bez problemu można przygotować ją własnoręcznie i zawsze mieć pod ręką słoik pysznej granoli. Wystarczy wymieszać ją z mlekiem lub jogurtem i pyszne śniadanie jest gotowe. Oto przepis na domową granolę.
- Smoothie – dodane do koktajli płatki owsiane zwiększają wartość odżywczą i wielu prozdrowotnych składników jak witaminy i minerały. Smoothie jest pyszne i bardziej sycące.
Płatki owsiane można też wykorzystać do upieczenia wybornych ciast, kruchych ciasteczek, a nawet chleba.
- Ciasteczka – płatki owsiane nadają przyjemną konsystencję i zwiększają zawartości składników odżywczych. Polecamy przepis na kokosowe ciasteczka owsiane.
- Muffiny – wzbogacają domowe babeczki o składniki prozdrowotne.
- Chleby – dzięki dodatkowi płatków owsianych domowe pieczywo staje się bogatsze w dający uczucie sytości błonnik. Chleb z płatkami owsianymi jest łatwy, pyszny i zdrowy.
- Kruszonka – płatki owsiane są świetnym składnikiem kruszonki do ciast i deserów bogatej w witaminy i minerały.
- Spody do tart – zmielone na mąkę płatki owsiane można użyć do przygotowania spodu do tart.
Warto wiedzieć, że płatki owsiane można wykorzystać do przyrządzenia dań wytrawnych.
- Kotlety – płatki owsiane są doskonałym zamiennikiem bułki tartej i mogą służyć jako spoiwo w kotletach mięsnych lub warzywnych. Polecamy przepis na kotlety mielone z płatkami owsianymi.
- Zagęszczacz – zmielone płatki owsiane mogą być używane do zagęszczania zup i sosów.
- Panierka – płatki owsiane sprawdzają się jako zdrowa panierka do mięs, ryb lub warzyw.
- Farsze – płatki owsiane wzbogacają nadzienie do pierogów, gołąbków lub faszerowanych warzyw.
Zaskakujące właściwości płatków owsianych
Z pewnością warto wprowadzić płatki owsiane do codziennego jadłospisu, ponieważ mają mnóstwo właściwości, które korzystnie wpływają na ludzki organizm. Przedstawiamy 7 najbardziej zaskakujących właściwości płatków owsianych:
1. Płatki owsiane zawierają podstawowe składniki pokarmowe: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy i minerały.
2. Płatki owsiane mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów.
3. Płatki owsiane są doskonałym źródłem błonnika, węglowodanów złożonych i żelaza. Zawierają też szeroką gamę witamin z grupy B, minerałów i przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia.
4. Płatki owsiane są idealne dla chorych na cukrzycę. Wpływają bowiem na wyrównanie poziomu glukozy i insuliny we krwi. Rozpuszczalny błonnik przeciwdziała szybkiemu wzrostowi poziomu glukozy we krwi.
5. Owsianka chroni układ pokarmowy, dzięki zdolności tworzenia śluzu, który leczy podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego.
6. Płatki owsiane pomagają w obniżeniu wysokiego ciśnienia krwi.
7. Płatki owsiane mają właściwości łagodzące i nawilżające, dlatego można przygotować z nich maseczki na twarz, peelingi lub mydło. Owsiane kosmetyki świetnie działają na skórę i problemy skórne.
Zobacz galerię i poznaj najlepsze przepisy na pyszne i zdrowe owsianki na śniadanie. Poniżej znajdziesz także szybki quiz o tym, co się jadło na śniadanie w PRL-u.
