Jeszcze nigdy nie jadłam tak dobrej owsianki. Dodaję do niej pastę z tych zdrowych orzechów

owsianka pistacjowa
Autor: Shutterstock, Shutterstock Do płatków owsianych dodaj tę pyszną pastę. W tej wersji owsianka smakuje najlepiej.
łatwy
15 min
2

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Jak zdrowo zacząć dzień? Najlepszy pierwszy posiłek to owsianka pistacjowa, która smakuje obłędnie i stanowi zastrzyk energii. Jej przygotowanie nie wymaga skomplikowanych czynności, a wrażenia smakowe są po prostu nieziemskie. Poznajcie sprawdzony przepis na najlepszą owsiankę pistacjową na śniadanie.

Z czego zrobić owsiankę pistacjową?

Do przygotowania znakomitej owsianki potrzebnych jest tylko kilka składników. Na liście niezbędnych produktów znalazły się płatki owsiane górskie, pasta pistacjowa oraz mleko, które w wersji wegańskiej można zastąpić napojem roślinnym. Pasta pistacjowa jest dostępna w wielu sklepach, ale bez problemu można ją zrobić w domu.

Warto wiedzieć, że orzechy pistacjowe, które w tym przepisie grają rolę pierwszoplanową, stanowią zastrzyk wielu prozdrowotnych substancji odżywczych i mają dobry wpływ na zdrowie całego organizmu.

Pistacje są dobrym źródłem białka, błonnika, zdrowych tłuszczów, antyoksydantów, witamin z grupy B i E, oraz minerałów, takich jak potas, magnez, żelazo i miedź. Orzechy pistacjowe korzystnie wpływają na serce i pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL). Wspomagają trawienie, regulują poziom cukru we krwi i dają uczucie sytości. Pozytywnie wpływają na wzrok. Pistacje mają niski indeks glikemiczny i są bezglutenowe. Są pyszną przekąską i dodatkiem do wielu potraw, na przykład do owsianki.

Jak zrobić owsiankę pistacjową?

Pełna smaku i zdrowia owsianka pistacjowa to świetny pomysł na śniadanie. Przepis na to pyszne danie jest łatwy, szybki i sprawdzony. Owsianka jest gotowa do jedzenia w niewiele ponad 10 minut. Dodaje energii, dostarcza niezbędnych składników odżywczych i zapewnia dobry humor na cały dzień.

Jak więc przygotować dwie porcje wyśmienitej i zdrowej owsianki pistacjowej? To dobry przepis, z którego można korzystać przez cały rok. Owsianka z dodatkiem pistacji na pewno szybko się nie znudzi.

  • 1. krok – ugotowanie płatków owsianych na mleku lub napoju roślinnym
  • 2. krok – połączenie owsianki z pastą pistacjową
  • 3. krok – przełożenie owsianki do miseczek i udekorowanie pistacjami i owocami

Jak podawać owsiankę pistacjową?

Znakomita i łatwa do samodzielnego przygotowania owsianka, której smak podkręca pasta pistacjowa, to propozycja na śniadanie. Owsianka jest łatwa i smakuje rewelacyjnie. Porcje warto wzbogacić różnymi dodatkami. Smak owsianki pistacjowej podkręcą sezonowe owoce oraz posiekane pistacje. Sprawdzą się też inne orzechy, nasiona chia czy wiórki kokosowe. Do owsianki pistacjowej można też dodać posiekaną gorzką czekoladę.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mleka lub napoju roślinnego
  • 150 g płatków owsianych górskich
  • 4 łyżki pasty pistacjowej

  • dodatkowo:
  • sezonowe owoce
  • orzechy pistacjowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka wlać mleko lub napój roślinny. Wsypać płatki owsiane. Podgrzewać na średnim ogniu, aż płatki zaczną się gotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Rondelek zestawić z ognia. Dodać pastę pistacjową i wymieszać.
  • Porcje owsianki przełożyć do miseczek. Na wierzchu ułożyć sezonowe owoce i posypać orzechami pistacjowymi.
  • Podawać na śniadanie.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej