Orzechy pistacjowe - jakie mają właściwości? Dlaczego warto je jeść?
Orzechy pistacjowe, czyli popularne pistacje, nazywane są również orzechami szczęścia lub zielonymi migdałami. Można je spotkać w klimacie umiarkowanych, a zwłaszcza w Iranie i USA. Jak donoszą badania naukowców z Teksasu, aby w pełni wykorzystać ich niezliczone właściwości zdrowotne, wystarczy spożywać tylko 60-70 gramów tych niezwykłych orzechów każdego dnia. Sprawdź, jakie dobroczynne działania dla zdrowia posiadają pistacje.
Spis treści
- Orzechy pistacjowe - czym są?
- Zastosowanie w kuchni
- Pasztet z królika z pistacjami
- Kompot z jabłkami i pistacjami
- Pasztet drobiowy z orzeszkami pistacjowymi
- Co zawierają orzechy pistacjowe?
- Orzechy pistacjowe - właściwości
- Wpływ orzechów pistacjowych na zły cholesterol LDL?
- Dlaczego warto jeść orzechy?
- Jak przechowywać orzechy, żeby nie spleśniały?
Orzechy pistacjowe - czym są?
Orzechy pistacjowe to małe, zielone ziarenka, znajdujące się w szarej łupinie. Rosną na krzewach roślin z rodziny nanerczowatych. Jedna pistacja posiada zaledwie 3 kcal, dlatego można spożywać je bez obawy o przybranie zbędnych kilogramów. 100 g orzechów pistacji w 67% składa się z tłuszczów, w 20% z węglowodanów i w 13% z białek.
Zastosowanie w kuchni
Orzechy pistacjowe można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Najpopularniejszym z nich jest zjadanie ich w czystej postaci, w formie przekąski. Innym częstym zastosowaniem orzechów pistacjowych jest używanie oleju wytłaczanego z ich nasion. Pistacje bardzo często można spotkać w tureckich deserach, sałatkach, a także daniach mięsnych. Oto kilka propozycji na dania z zielonymi migdałami:
Pasztet z królika z pistacjami
Kompot z jabłkami i pistacjami
Pasztet drobiowy z orzeszkami pistacjowymi
Co zawierają orzechy pistacjowe?
- Karotenoidy (luteina i zeaksantyna) - wspomagają pracę oczu, zmniejszając tym samym ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.
- Potas - można go znaleźć niemal we wszystkich komponentach codziennej diety, ma duży wpływ na przemianę węglowodanów i syntezę białka.
- Błonnik - utrzymuje prawidłowy proces przemiany materii oraz ma duży wpływ ma pracę przewodu pokarmowego.
- Białka - proteiny, które są głównym budulcem kości.
- Wapń - budulec zębów i kości, który zapewnia ich prawidłową twardość.
- Fosfor - pierwiastek, który zapewnia zdrowe i mocne kości.
- Witaminy z grupy B - wspomagają zdolność koncentracji i zapamiętywania, dobrze działają na wzrok.
- Witamina E - "witamina młodości", przeciwdziała starzeniu, posiada właściwości antyoksydacyjne i zapobiega miażdżycy.
- Antyoksydanty - zapobiegają powstawaniu wolnych rodników.
- Gamma-tokoferol - pochodna witaminy E - zmniejsza ryzyko powstawania i rozwoju guzów.
- Biotyna- wpływa na zdrowie i piękny wygląd komórek skóry, włosów i paznokci.
- Żelazo - obniża poziom cholesterolu, wpływa na układ nerwowy, chroni przed depresją.
- Miedź - pierwiastek życia, naturalny budulec ludzkiego organizmu.
- Magnez - usprawnia pracę mózgu, ma działanie antystresowe, ma duży wpływ na prawidłową pracę mięśni.
- Mangan - ma duży wpływ na libido, poziom testosteronu we krwi oraz płodność.
- Luteina - (progesteron) - hormon, którego nie może zabraknąć w organizmie kobiety;
Orzechy pistacjowe - właściwości
- Obniżają ciśnienie tętnicze;
- Wzmacniają kości;
- Regulują funkcjonowanie układu nerwowego;
- Zmieszają ryzyko zachorowania na nowotwór (zwłaszcza płuc i prostaty);
- Usprawniają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego (poprawiają pracę naczyń krwionośnych);
- Regulują poziom cukru we krwi, wpływając tym samym na utrzymanie prawidłowej masy ciała;
- Obniżają poziom trójglicerydów i szkodliwego cholesterolu LDL;
- Poprawiają wygląd skóry;
- Stymulują prace jelit, zapobiegając zaparciom;
- Wzmacniają odporność;
Wpływ orzechów pistacjowych na zły cholesterol LDL?
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania (trwały one 15 lat) dotyczące wpływu pistacji na poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Uczestnicy testów każdego dnia zjadali 67 gramów pistacji. Jak wykazały badania poziom trójglicerydów w grupie badawczej w odniesieniu do grupy kontrolnej zmalał o 10%.