Orzechy pistacjowe - jakie mają właściwości? Dlaczego warto je jeść?

2017-01-26 11:51

Orzechy pistacjowe, czyli popularne pistacje, nazywane są również orzechami szczęścia lub zielonymi migdałami. Można je spotkać w klimacie umiarkowanych, a zwłaszcza w Iranie i USA. Jak donoszą badania naukowców z Teksasu, aby w pełni wykorzystać ich niezliczone właściwości zdrowotne, wystarczy spożywać tylko 60-70 gramów tych niezwykłych orzechów każdego dnia. Sprawdź, jakie dobroczynne działania dla zdrowia posiadają pistacje.

Orzechy pistacjowe - jakie mają właściwości? Dlaczego warto je jeść?
Autor: Shutterstock Orzechy pistacjowe - bogactwo zdrowia i urody.

Spis treści

  1. Orzechy pistacjowe - czym są?
  2. Zastosowanie w kuchni
  3. Pasztet z królika z pistacjami
  4. Kompot z jabłkami i pistacjami
  5. Pasztet drobiowy z orzeszkami pistacjowymi
  6. Co zawierają orzechy pistacjowe?
  7. Orzechy pistacjowe - właściwości
  8. Wpływ orzechów pistacjowych na zły cholesterol LDL?
  9. Dlaczego warto jeść orzechy?
  10. Jak przechowywać orzechy, żeby nie spleśniały?
Dlaczego warto jeść orzechy?

Orzechy pistacjowe - czym są?

Orzechy pistacjowe to małe, zielone ziarenka, znajdujące się w szarej łupinie. Rosną na krzewach roślin z rodziny nanerczowatych. Jedna pistacja posiada zaledwie 3 kcal, dlatego można spożywać je bez obawy o przybranie zbędnych kilogramów. 100 g orzechów pistacji w 67% składa się z tłuszczów, w 20% z węglowodanów i  w 13% z białek.

Zastosowanie w kuchni

Orzechy pistacjowe można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Najpopularniejszym z nich jest zjadanie ich w czystej postaci, w formie przekąski. Innym częstym zastosowaniem orzechów pistacjowych jest używanie oleju wytłaczanego z ich nasion. Pistacje bardzo często można spotkać w tureckich deserach, sałatkach, a także daniach mięsnych. Oto kilka propozycji na dania z zielonymi migdałami:

Pasztet z królika z pistacjami

Kompot z jabłkami i pistacjami

Pasztet drobiowy z orzeszkami pistacjowymi

Co zawierają orzechy pistacjowe?

  • Karotenoidy (luteina i zeaksantyna) - wspomagają pracę oczu, zmniejszając tym samym ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.
  • Potas - można go znaleźć niemal we wszystkich komponentach codziennej diety, ma duży wpływ na przemianę węglowodanów i syntezę białka.
  • Błonnik - utrzymuje prawidłowy proces przemiany materii oraz ma duży wpływ ma pracę przewodu pokarmowego.
  • Białka - proteiny, które są głównym budulcem kości.
  • Wapń - budulec zębów i kości, który zapewnia ich prawidłową twardość.
  • Fosfor - pierwiastek, który zapewnia zdrowe i mocne kości.
  • Witaminy z grupy B - wspomagają zdolność koncentracji i zapamiętywania, dobrze działają na wzrok.
  • Witamina E - "witamina młodości", przeciwdziała starzeniu, posiada właściwości antyoksydacyjne i zapobiega miażdżycy.
  • Antyoksydanty - zapobiegają powstawaniu wolnych rodników.
  • Gamma-tokoferol - pochodna witaminy E - zmniejsza ryzyko powstawania i rozwoju guzów.
  • Biotyna- wpływa na zdrowie i piękny wygląd komórek skóry, włosów i paznokci.
  • Żelazo - obniża poziom cholesterolu, wpływa na układ nerwowy, chroni przed depresją.
  • Miedź - pierwiastek życia, naturalny budulec ludzkiego organizmu.
  • Magnez - usprawnia pracę mózgu, ma działanie antystresowe, ma duży wpływ na prawidłową pracę mięśni.
  • Mangan - ma duży wpływ na libido, poziom testosteronu we krwi oraz płodność.
  • Luteina - (progesteron) - hormon, którego nie może zabraknąć w organizmie kobiety;

Orzechy pistacjowe - właściwości

  • Obniżają ciśnienie tętnicze;
  • Wzmacniają kości;
  • Regulują funkcjonowanie układu nerwowego;
  • Zmieszają ryzyko zachorowania na nowotwór (zwłaszcza płuc i prostaty);
  • Usprawniają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego (poprawiają pracę naczyń krwionośnych);
  • Regulują poziom cukru we krwi, wpływając tym samym na utrzymanie prawidłowej masy ciała;
  • Obniżają poziom trójglicerydów i szkodliwego cholesterolu LDL;
  • Poprawiają wygląd skóry;
  • Stymulują prace jelit, zapobiegając zaparciom;
  • Wzmacniają odporność;

Wpływ orzechów pistacjowych na zły cholesterol LDL?

Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania (trwały one 15 lat) dotyczące wpływu pistacji na poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Uczestnicy testów każdego dnia zjadali 67 gramów pistacji. Jak wykazały badania poziom trójglicerydów w grupie badawczej w odniesieniu do grupy kontrolnej zmalał o 10%.

Dlaczego warto jeść orzechy?

Jak przechowywać orzechy, żeby nie spleśniały?

O żesz ty... orzeszku. Czy znasz te orzechy?
Pytanie 1 z 8
Które orzechy dzięki dużej zawartości magnezu wspomagają nas w walce ze stresem?
Zdjęcie