Domowej roboty kompot z jabłkami i pistacjami [PRZEPIS]
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Domowe kompoty mają długą tradycję, a przy okazji są bardzo zdrowe - do ich przygotowania nie potrzeba żadnych konserwantów. Warto więc w sezonie korzystać ze świeżych polskich jabłek, a poza nim wykorzystywać inne odmiany, dostępne w sklepach. Sprawdź, jak przygotować domowej roboty kompot z jabłkami i pistacjami, które znakomicie podkręcają smak.
SKŁADNIKI
- 4 jabłka obrane i pokrojone w drobną kostkę
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru (polecamy trzcinowy)
- 1 laska cynamonu
- 2 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj jabłka z sokiem z cytryny. W średniej wielkości garnku roztop masło na niewielkim ogniu.
- Dodaj jabłka, cukier i laskę cynamonu, zalej wodą, gotuj przez 20 minut, mieszając co pewien czas.
- Następnie dorzuć pistacje i gotuj przez kolejne 10 minut.
- Przelej kompot do garnka, przybierz laską cynamonową i podawaj!